DAROM 2016. Daryti pradėkime nuo savęs

DAROM 2016. Daryti pradėkime nuo savęs

DAROM akcija  - vienas didžiausių renginių šalyje, kuris atkreipia dėmesį į aplinkosaugos problemas Lietuvoje, bei visame pasaulyje ir skatina savanorystės ir pilietiškumo jausmą. DAROM akcija jau skaičiuoja 9 savo gyvavimo metus. Nors nuveikta daug, tačiau teršimo problema vis išlieka. DAROM akcijos metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir skatinti žmones neteršti savo aplinkos. Kiekvienas žmogus turi suprasti, kad gamta yra jo paties namai, taigi kam teršti savo aplinką ir vėliau priekaištauti, kad kažkas ragina šią aplinką tvarkyti? Jeigu tarp mūsų nebūtų šiukšlintojų, nereikėtų ir akcijos DAROM.

NACIONALINIS MIŠKASODIS

         Dar 2015 m rudenį „Nacionalinio Darom forumo“ metu buvo atkreiptas dėmesys į oro taršą. Oro tarša – bene didžiausia problema, šiuolaikiniame, pilname technologijų pasaulyje, su kuria siekiama kovoti įvairiomis priemonėmis. Oro kokybę lemia išmetamų aplinkos oro teršalų kiekiai ir meteorologinės sąlygos, iš kurių būtent anticiklono sąlygos sukelia aplinkos oro taršos didėjimą, nors išmetamų teršalų kiekiai nesikeičia.

Todėl prisidedant prie oro taršos mažinimo praėjusį šeštadienį, balandžio 16 d., Lietuvoje pirmą kartą startavo nacionalinis miškasodis. Šios Aplinkos ministerijos kartu su DAROM  inicijuotos visuotinės talkos metu medžiai buvo sodinami 42 miškų urėdijose. Visoje Lietuvoje sužaliavo apie 100 hektarų naujų miškų, buvo pasodinta beveik pusė milijono medelių.

Prie šios iniciatyvos prisijungė ir miškininkams talkininkavo visi norintys šalies gyventojai, taip pat bendruomenės, organizacijos, įmonės ir kt. Jų iš viso suskaičiuota daugiau kaip 4 tūkst. Taip pat buvo pasiektas rekordas – didžiausias talkoje apsodintas miškų plotas.

Klaipėdos rajono Šernų girininkijoje taip pat buvo užsodinta 2,0 ha miško ploto. VĮ Kretingos miškų urėdija akcijos dalyvius supažindino su medelių sodinimo ypatumais, davė įvairiausių patarimų kaip sodinti sodininkus ne tik miško plote, bet ir kitose vietose, bei papasakojo kaip miškai kertami ir kaip juos atsodina. Taip pat visus akcijos dalyvius po talkos vaišino gamtoje virta sriuba, arbata ir kitomis vaišėmis. Daugumai dalyvių, atvažiavusiems iš miesto, tai buvo puiki pramoga pabūti gamtoje.

AKCIJA DAROM KLAIPĖDOS MIESTE

Klaipėdos mieste akcijos „DAROM 2016“ organizatoriai kviečia visus prisijungti tvarkymuisi balandžio 23 d. 10 val.. Visi tvarkymosi taškai skelbiami www.mesdarom.lt puslapyje ir Klaipėdos savivaldybės www.klaipeda.lt  puslapyje, bei visas susijusias su akcija naujienas galite sekti facebook paskyroje Mes Darom_Klaipėda. Šiai dienai yra numatyta sutvarkyti iki 60 teritorijų, tačiau dar virš 30 taškų neturi savo tvarkytojų. Pati aplinka be mūsų pačių tikrai nesusitvarkys. Todėl Akcijos DAROM organizatoriai kviečia kuo aktyviau registruotis jau paskelbtuose taškuose arba radus naujų prišiukšlintų vietų apie jas informuoti.

Šiais metais tęsime ir praeitų metų prioritetu tapusiu vandens telkinių valymą. “Praeitų metų rezultatai tikrai nudžiugino, kadangi buvo ištraukta iš Danės upės dugno nemažai įvairiausių atliekų. Miesto žmonėms buvo ir puiki atrakcija pažiūrėti kaip dirba profesionalūs narai. Kadangi upė teka per patį miesto senamiestį, kuriame gausu tiek pačių Klaipėdiečių, tiek miesto svečių, todėl joje nuolat atsiduria įvairiausių atliekų, ypač stiklinių butelių, kurie kaupiasi dugne. Išvalyti viso dugno tikrai nepavyks ir šiais metais, kadangi Danės upės matomumas siekia vos metrą. Tačiau  profesionalių narų penkios komandos ir šiais metais noriai prisideda prie akcijos ir pasitelkę visą pagalbinę techniką bandys išvalyti kuo daugiau Danės upės dugno bei jos pakrantę,“ (Klaipėdos regiono vadovė Agnė Zabrynaitė).

Danės upės dugną ir jos pakrantę, pasitelkę pagalbinę techniką, tvarkys Vakarų (jūros) šaulių 3-oji rinktinė, Valerijaus Krisikaičio narų mokykla, Klaipėdos Universiteto Povandeninių tyrimų centras, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos narai, Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ narai, Klaipėdos teritorinės muitinės narai. Šioje vietoje reikia pagalbininkų iš vandens ištrauktoms šiukšlės surinkti. Susirinkimo vieta – Senoji gelbėjimo stotis 9:00 val.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder