Delfinų terapija sulaukė anšlago

Delfinų terapija sulaukė anšlago

Lietuvos jūrų muziejus (LJM), nuo lapkričio 1-osios pradėjęs registruoti į kitais metais planuojamo atidaryti Delfinų terapijos centro seansus, sulaukė šimtų žmonių anketų. Daugiausia laiškų plūsta iš Latvijos, Karaliaučiaus srities, Baltarusijos, Vokietijos.

Naujajame terapijos centre į 10 dienų mokamus užsiėmimus pirmą kartą bus priimami ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Jie bus vedami nebe viename, o visus metus veiksiančiuose trijuose specialiai įrengtuose baseinuose. LJM atstovai neslėpė, kad tokie terapijos seansai nėra pigūs ir kainuos 800 eurų, tačiau ši kaina esą bus mažiausia visame regione, vertinant tokios pat veiklos įkainius užsienyje.

Plūsta anketos

Delfinų terapija yra vienintelė Lietuvoje oficialiai sveikatos apsaugos ministro patvirtinta gyvūnų terapija, laikoma sveikatinimo (psichoemocinio ir fizinio lavinimo) paslauga. Nors delfinų terapija įteisinta tik 2013-aisiais, jos seansai LJM delfinariume vykdavo nuo 2003-iųjų. Vėliau, 2010-aisiais uždarius delfinariumą dėl rekonstrukcijos, nutrūko ir didžiulio susidomėjimo sulaukę užsiėmimai baseine su delfinais.

Šie jūrų žinduoliai padeda gerinti psichoemocinę ar fizinę būklę daugiausia autizmu, Dauno sindromu ir cerebriniu paralyžiumi sergantiems vaikams. Nors delfinariumas vėl veikia nuo 2013-ųjų, terapijos centras bus atidarytas tik kitų metų vėlyvą pavasarį. Tačiau jau nuo lapkričio 1-osios negalią turintys ar artimiesiems padėti norintys žmonės kviečiami pildyti specialias anketas ir siųsti jas LJM.

Per kelias savaites gauta keli šimtai laiškų su norinčiųjų dalyvauti terapijos seansuose prašymais. Daugiausia laiškų gauta iš artimojo užsienio valstybių. Registraciją planuojama tęsti iki kitų metų pavasario. Vis dėlto ne visi pageidaujantieji užsiėmimų galės patekti tarp laimingųjų, mat taikomi ir tam tikri kriterijai. Pavyzdžiui, delfinų terapija netinka epilipesijos priepuolių kamuojamiems žmonėms.

Pigiau nei kitur

Kaip LŽ pasakojo LJM direktorė Olga Žalienė, visi trys delfinų terapijai skirti atskiri baseinai jau beveik baigti įrengti, trūksta tik apdailos. „Viena rekonstruoto delfinariumo pastato dalis bus skirta vien terapijai. Parengti trys skirtingo nuolydžio lagūniniai baseinai, tad bus galima atsižvelgti į terapijos seansų dalyvių būklę ir skirti jiems tinkamiausią baseiną. Užsiėmimai vyks visuose trijuose baseinuose, kurie turi pertvaras. Dirbs ne tik specialiai mokyti delfinų treneriai, bet ir socialinis darbuotojas, psichologas, kineziterapeutas“, - LŽ aiškino O. Žalienė. Atidarius Delfinų terapijos centrą ateityje planuojama paslaugų spektrą plėsti ir neapsiriboti vien užsiėmimais baseinuose.

„Galbūt jau kitais metais vyks ir dailės terapija. Ateityje taip pat planuojame taikyti šviesos, muzikos, sensorinę terapiją. Todėl ir patį centrą galbūt pervadinsime, nes terapijos paslaugų bus daugiau, ne vien delfinai. Pats terapijos kursas su gyvūnais truks 10 dienų: 5 dienas iš eilės po 30 minučių baseine, paskui - dviejų dienų pertrauka ir vėl - penkios dienos. Per dieną galėsime priimti 4-5 vaikus. Vienam žmogui 10 dienų kursas kainuos 800 eurų“, - atskleidė LJM vadovė. Pasak jos, ši kaina turbūt mažiausia Europoje. Pavyzdžiui, Turkijoje tokie pat terapijos užsiėmimai vienam žmogui kainuoja 3 tūkst. eurų. Brangesni už planuojamus Lietuvoje yra ir seansai Baltarusijoje.

„Mūsų centras bus vienintelis visame rytiniame Baltijos regione, todėl jo paslaugomis domimasi ir užsienyje“, - teigė O. Žalienė.

Gyvūnų teisės

„Registruosime iki pavasario, nes norime nustatyti šių užsiėmimų poreikį. Anksčiau, kai delfinų terapijos užsiėmimai vykdavo tik žiemą, per metus galėdavome priimti apie 70 vaikų. Dabar naudosime tris baseinus ir užsiėmimus vesime visus metus, tad šis skaičius, be abejo, bus gerokai didesnis“, - LŽ sakė Delfinų terapijos centro vadovė dr. Brigita Kreivinienė.

Įdomu ir tai, kad bus atsižvelgiama ir į delfinų poreikius - jie nebus verčiami dalyvauti užsiėmimuose, jei to nenorės. „Galiu patikinti, kad gyvūnų teisės nebus pažeidžiamos. Užsiėmimams bus parenkamas tas suaugęs delfinas, kuris tą dieną norės žaisti, bendrauti su vaiku ar suaugusiuoju. Negalima versti gyvūnų dalyvauti seansuose, jei jie nenori bendrauti“, - patikino O. Žalienė.

Užsiėmimų specifika nereiškia, kad atvykusieji iškart bus kviečiami į baseiną bendrauti su jūrų žinduoliais. „Prieš tai visada vyks pokalbiai ir su terapijos dalyviu, ir jo artimaisiais. Pokalbiai numatomi ir po užsiėmimų. Beje, delfinų terapija taikoma ir hiperaktyviems, itin nervingiems, ir kitokių psichoemocinių sutrikimų turintiems žmonėms“, - sakė LJM direktorė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder