Kas pažabos mikroautobusų chuliganus?

Kas pažabos mikroautobusų chuliganus?

Maršrutinių taksi vairuotojų chuliganiškas važiavimas, nuolat sukeliamos avarinės situacijos, nepagarbus elgesys su keleiviais ir konfliktai su dviratininkais - sena kaip pasaulis problema. Kol susitvarkoma su vienu kelyje siautėjančiu maniaku, atsiranda kitas. O dažnai ir patys nukentėję keleiviai lieka nieko nepešę, nes nežino, kur kreiptis pagalbos.

Uostamiesčio kelių policininkai tvirtina, jog maršrutinių taksi vairuotojai tikrai yra jų akiratyje. Esą žinomi keli ne pačios geriausios reputacijos vairuotojai.

Maniakų netrūksta?

Paskutinės birželio dienos rytą "Vakarų ekspreso" žurnalistė pateko į vieną tokių "mikriukų", kurie keleivių kartais vadinami "mirties autobusais" (transporto priemonės valstybiniai numeriai redakcijai žinomi - Autor. past.).

Smiltelės gatvėje keleivė į 8-o numerio maršrutinį autobusiuką įlipo 9.06 val., o prie M. Mažvydo alėjos, kur išlipo, laikrodis rodė 9.12 val. 6 minutes trukusi kelionė buvo įsimintina. Staigus stabdymas, parbloškęs ką tik įlipusią ir susimokėti norinčią kitą keleivę tėra smulkmena. Vairuotojas pavojingai manevravo, piktybiškai trukdė jį lenkiančioms kitoms transporto priemonėms.

Žinoma, kad toks atvejis - tik vienas iš daugelio. Tačiau pasipiktinę keleiviai dažniausiai tiesiog neieško pagalbos, nes paprasčiausiai nežino, į kokias atitinkamas institucijas kreiptis.

Miestietė Gražina Brlousova "Vakarų ekspresui" pasakojo maždaug prieš metus patekusi net į kelias panašias situacijas.

"Kai dėl staigaus stabdymo skridau per visą autobusiuką, trenkiausi į metalinį strypą transporto priemonės priekyje ir ant rankos liko didžiulė mėlynė, nusprendžiau kreiptis pagalbos. Norėjau surasti, kas atsakingas už visus maršrutinius autobusiukus mieste. Iš pradžių skambinau į savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių, ten mane nukreipė į Transporto skyrių. Tačiau nei ten, nei kitur negavau reikiamų atsakymų ar naudingos informacijos", - kalbėjo nukentėjusi moteris.

Paklausta, kodėl nesikreipė į policiją, G. Brlousova teigė, jog norėjo iškelti visos transporto sistemos problemą.

"Kas iš to, kad bus pažabotas vienas maniakas. Reikia keisti visą veiklos principą bei vairuotojų reguliavimą, tikrinimą", - tęsė ji.

Savivaldybė perduoda policijai

UAB "Aštuoniukė" vadovas Audrius Tvarijonavičius tvirtina, kad paskutiniu momentu jokių panašių nusiskundimų tikrai nesulaukia.

"Suprasčiau, jog tai būtų 7 ar 8 valanda ryto, kai privalome laikytis tikslaus grafiko dėl didelio keleivių srauto. Galiu tik spėti, kad tokie greiti važiavimai pasitaiko tik tokiais retais atvejais, jei kas iš keleivių, vykstančių į stotį, smarkiai vėluoja ir draugiškai paprašo vairuotojo paskubėti. Vidutinis nustatytas kelionės laikas nuo pradinio iki galinio taško yra 25 minutės", - teigė įmonės vadovas.

Jis žadėjo imtis tam tikrų sankcijų dėl incidento, apie kurį pranešė "Vakarų ekspresas".

Pasak savivaldybės administracijos Transporto skyriaus vedėjo Rimanto Mockaus, šis skyrius yra atsakingas tik už tai, kad vežėjai tinkamai laikytųsi sutarčių. Taip pat tikrinama, ar viešasis transportas laikosi nustatyto grafiko.

"Visus nusiskundimus dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų, kuriuos gauname, perduodame Kelių policijai", - tvirtino R. Mockus.

Kad tokiu adresu reikia kreiptis, tvirtina ir VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" direktorius Gintaras Neniškis.

"Mes tikriname maršrutinių taksi bilietėlių išdavimą keleiviams. Tikrinimas vyksta kasdien, nebūtinai trasoje, dažnai pradinėje ar galinėje stotelėje. Kovojame ne tik su vairuotojais, kurie neduoda bilietėlių, bet ir su keleiviais, kurie jų neima arba išlipdami palieka bilietėlį vairuotojui, kad jis panaudotų antrą kartą", - sakė G. Neniškis.

Anot jo, nusiskundimų dėl vairuotojų kultūros, nepagarbaus elgesio su keleiviais tikrai netrūksta, bet juos nagrinėja savivaldybės administracijos Transporto skyrius.

Ką daro policija?

"Keleivis gali pranešti policijai apie chuliganišką vairavimą ir sukeltą pavojų gyvybei. Reikia tiksliai atpasakoti vairuotojo sukeltas avarines situacijas, kitus pastebėtus nusižengimus, tokius kaip sustojimą neleistinoje vietoje, važiavimą per raudoną šviesoforo šviesą, staigų stabdymą, greitą ir pavojingą manevravimą. Būtų gerai, jei tai galėtų paliudyti keli keleiviai", - pataria Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis.

Tačiau jis akcentuoja, kad įrodyti greičio viršijimą galima tik tam tikromis techninėmis priemonėmis, todėl liudininko žodinis pareiškimas čia nepadės.

"Kelių policija maršrutinių taksi greitį stebi stacionariais greičio matuokliais ir neviešo patruliavimo automobiliu. Maršrutinių taksi vairuotojų elgesys ir vairavimo kultūra taip pat stebima. Į akiratį jau yra pakliuvę keli ne pačios geriausios reputacijos vairuotojai", - sakė R. Šideikis.

Informacija

Maršrutinių taksi rinkos klestėjimo laikais mieste važinėjo apie 700 "mikriukų". Po įvairių transporto reformų ir natūralios atrankos šiuo metu jų yra likę apie 60.

Apklausa

Ingrida
Maršrutinių taksi vairuotojai dažniausiai pasirenka labai nesaugų greitį. Net sėdint tenka tvirtai laikytis už turėklų, o apie kartais stovėti priverstus keleivius net nekalbu. Labai gaila, bet dauguma vairuotojų nepasižymi kultūringumu. Jei neišgirsta žmogaus prašymo išlaipinti - labai pyksta. Man nuolat tenka važiuoti mikroautobusais ir, prisipažinsiu, kiekvieną dieną vis labiau pasibaisiu vairavimu ir elgesiu. Vis dėlto ieškoti teisybės niekada nebandžiau.
Rima
Pati mikroautobusais beveik nevažinėju, bet teko girdėti keletą nusiskundimų dėl vairuotojų atžagaraus elgesio su keleiviais. Kad ir kaip ten būtų, manau, kad maršrutiniai taksi mieste yra labai reikalingi. Tai patogi transporto priemonė vėlesniu paros metu. Į kai kuriuos tolimesnius Klaipėdos mikrorajonus autobusai net nevažiuoja, todėl gelbėja maršrutiniai.
Žydrūnas
Man neteko girdėti jokių skundų dėl netinkamo "mikriukų" vairuotojų elgesio ar vairavimo. Viskas tikrai gerai, nematau jokių problemų.
Dainius
Pats dirbu aptarnavimo ir paslaugų sferoje, todėl puikiai suprantu vairuotojus. Nereikia jų smerkti dėl mandagumo stokos, nes nėra taip lengva šypsotis kiekvienam klientui. Visokių nemalonių žmonių pasitaiko, kiekvienas su savais reikalavimais, norais. Mano nuomone, maršrutinių vairuotojų darbas yra labai sunkus, todėl keleiviai turėtų tai suprasti. Įlipę patys galėtų mandagiai pasisveikinti, o ne laukti kažkokio sutikimo. Na, o kalbant apie vairavimo kultūrą, tai visi žmonės kažkada skuba, bet "mikriukų" vairuotojai skuba visada.
Dovilė
Manau, jog pavojingai vairuoja tiek autobusų, tiek mikroautobusų vairuotojai. Šiuo atžvilgiu jie lygiaverčiai. Maršrutinių autobusų vairuotojų elgesys su keleiviais yra žymiai geresnis negu didelių autobusų. Pastarieji žmonių nelaukia, skuba, pyksta, nesisveikina, o mikroautobusų vairuotojai - priešingai.
Aleksas
Jau 13 metų važinėju vien maršrutiniais taksi. Pasitaiko visokių vairuotojų: ir labai malonių, ir labai nemalonių. Situacija žymiai blogesnė kalbant apie vairavimą. Labai dažnai yra viršijamas greitis, lenktyniaujama su kolegomis. Turiu pripažinti, kad kai kurie vairuoja taip chuliganiškai, kad tik įlipus jau norisi išlipti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder