Latviai labiau patenkinti gyvenimu, nei lietuviai

Latviai labiau patenkinti gyvenimu, nei lietuviai

Juris Kalninis, verslininkas: „Savo gyvenimu šiuo metu esu patenkintas, nes sėkmingai vadovauju verslui. Vasaras leidžiu kaime, bet žiemomis gyvenu ir dirbu Rygoje.

Esu įsitikinęs, kad tiek mieste, tiek kaime labai gerai gyventi gali kiekvienas, kuris nori ir gali dirbti. Sunkiai sekasi žmonėms, kurie tikisi viską gauti iš kitų, pragyvendami tik iš socialinės pašalpos ir labdaros. Manau, kad valstybė turi pasirūpinti tik ligoniais ir senukais, o jauniems ir darbingiems reikia dirbti, tada nebebus ko skųstis dėl savo gyvenimo".

Krista Vitenė, studentė: „Bendrai gyvenimu esu patenkinta. Labiausiai pasipiktinimą kelia ekonomika ir politika, pavyzdžiui, artėjantis referendumas dėl rusų kalbos statuso Latvijoje. Santykiai tarp rusų ir latvių nėra tokia didelė problema, kaip stengiasi įrodyti politikai ir žiniasklaida.

Vis dėlto, gerai gyventi Latvijoje jokių trukdžių nematau. Čia, kaip ir visur kitur, žmogaus gyvenimo kokybė yra stipriai priklausoma nuo jo paties indėlio ir darbo. Jeigu dirba, tai net Latvijoje galima kažką pasiekti, ir tam yra daug gerų pavyzdžių. Aš pati gyvenime dar nesu įsitvirtinusi, man dar viskas prieš akis, todėl gyvenu su viltimi ir norais.

Ivita Vitola-Volka, mokytoja: „Paskyriau daug metų, kad įgyčiau pedagoginį išsilavinimą, ir šiuo metu dirbu pagal savo profesiją už niekingą atlyginimą. Taip pat dėl ateities gražių vilčių nebeturiu, nemanau, kad penkerių metų laikotarpyje kažkas iš esmės pasikeis. Visiškai priešingai – pragyvenimas tampa brangus, o mūsų atlyginimai beverčiai. Liūdina ir tai, koks milžiniškas skirtumas yra tarp politikų ir paprastų valstybės tarnautojų atlyginimų. Vis dėlto yra vienas būdas, kaip latvis galėtų pagerinti savo gyvenimą – pirkti tik Latvijos produkciją. Pačių pagaminti produktai yra kokybiškesni, ir juos perkant, mes galėtume padėti šalies ekonomikai, taip pat pagerintume savo sveikatą.“

Mirdza Tima, pensininkė: „Esu patenkinta, nes mano visa šeima sveika ir visi turi darbus. Šiuo metu neturiu dėl ko skųstis, nes vaikai ir anūkai rado darbus bei įgijo gerą išsilavinimą čia pat, Latvijoje. Nesiskundžiu net dėl mažos pensijos, nes esu pripratusi gyventi kukliai ir suprantu, kad pinigai laimės neatneša. Žmones paverčia laimingais išsilavinimas ir kultūra, kas Latvijoje yra pakankamai aukštame lygyje. Paskutiniu metu manau, kad latviams reikia išmokti būti kuklesniais, ne tokiais godžiais. Nesuprantu, kodėl žmonės, kurių stalai lūžta nuo maisto, kurie apsirengę pagal paskutinę madą, dar drįsta skųstis dėl savo gerovės. Taip pat į ateitį nėra pagrindo žiūrėti pesimistiškai. Manau, kad gyvensim vis geriau. Reikia keistį demografinę padėtį, dėl to valstybė galėtų skirti dideles nuolaidas mokesčiams už kiekvieną gimusį vaiką, kad šeimos Latvijoje didėtų.

Statistika

  • 62 proc. Latvijos gyventojų yra patenkinti savo gyvenimu. 11 proc. – labai patenkinti, 51 proc. – pakankamai patenkinti.
  • Estijoje savo gyvenimu patenkinti net 69 proc. gyventojų, o Lietuvoje tik 57 proc.
  • Vidurio Europoje 75 proc. žmonių laiko save laimingais.
  • Labiausiai gyvenimu džiaugiasi danai, olandai ir švedai. Šiose valstybėse 97 proc. žmonių yra patenkinti savo gyvenimu.

Pagal latvių spaudą parengė Vaida Bareikaitė

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder