Mamos žodžiai

Mamos žodžiai

Mamos ištartos frazės, kurios padeda gyventi. Dalykai, kurių mama jums niekad nepasakė. Klausimai, kurių turėtumėte paklausti mamos, kol galite... Prisiminimais ir mintimis apie mamą savo tinklaraščiuose dalijasi suaugusios dukterys.

10 mamos frazių, padedančių gyventi

"Tu graži"

"Mama man tai sakydavo, kai padarydavau ką nors gero, priimdavau teisingą sprendimą, pademonstruodavau savarankiškumą, stiprų charakterį. Ji tai sakydavo, kai dirbdavau ir būdavau suprakaitavusi, purvina. Mama mane išmokė, kad tikras grožis gyvena viduje, kad jis matomas geruose poelgiuose, o ne išorėje."

"Būsi puiki mama"

"Girdėjau šiuos žodžius visą savo gyvenimą. Mama tai sakydavo tada, kai įžvelgdavo manyje kai ką svarbaus. Dabar, kai esu suaugusi, ta frazė man tapo didžiausiu ramsčiu. Prisimenu ją, kai jaučiuosi išsekusi, kai mane kamuoja abejonės. Prisimenu, ką sakė mama, ir žinau, ką daryti toliau. Aš niekada neabejoju savimi kaip motina."

"Suprantu tave"

"Mama visada norėdavo žinoti, ką aš išgyvenu. Net jeigu nežinodavo arba nesuprasdavo mano jausmų, ji vis tiek atjausdavo mane. Empatija ugdo empatiją. Tai vienas svarbiausių įgūdžių, kuriuos reikėtų įdiegti vaikui. Empatija - būtina sąlyga sveikiems ir sėkmingiems santykiams. Sveiki santykiai savo ruožtu stiprina pasitikėjimą savimi."

"Ką ketini daryti?"

"Mama nenurodinėdavo, ką turiu daryti. Jeigu ji manydavo, kad aš išsimušiau iš kelio arba tuoj priimsiu netinkamą sprendimą, ji leisdavo man suprasti, kad palaiko mane ir manimi pasitiki. Mama nesistengė šalinti kliūčių arba mane kontroliuoti. Ji klausdavo apie mano mintis ir jausmus, - ir taip mane mokė, kad jie yra svarbūs."

"Tu susitvarkysi"

"Kai nežinodavau, ką daryti toliau, mama sakydavo, jog manimi pasitiki. Ji tikėjo, kad susitvarkysiu pati. Mama niekada neabejodavo mano sprendimais. Ji man leisdavo būti svarbiausiu asmeniu mano gyvenime. Mama visada būdavo mano pusėje. Ji buvo šalia, pasirengusi mane pagauti, jei staiga paslysiu ir krisiu."

"Pasikviesk draugų"

"Pas mane visada galėdavo ateiti draugų. Netgi tada, kai manęs nebūdavo namie, mama jiems pasiūlydavo užeiti ir pavaišindavo kuo nors skaniu. Pasitelkusi "atvirų durų" politiką, ji išmokė mane nesijaudinti dėl smulkmenų: ar pakankamai švaru namie, ar turime vaišių. Ji visada džiaugdavosi svečiais."

"Meldžiuosi už tave"

"Kai augau, mama su savimi nešiodavosi rožančių. Ir dabar nešiojasi. Jai malda nebuvo sentimentalumo protrūkis, - ji iš tikro melsdavosi už mano vaikinus, draugus, jų tėvus ir tolimus giminaičius. Ji išmokė mane melstis už vaikus, ir tai man suteikia vidinės ramybės. Tai padeda ir vaikams: jie jaučiasi ramūs ir saugūs."

"Myliu tave"

"Be abejo, visos mamos sako tuos žodžius. Ir mano mama juos nuolat kartodavo. Bet, man regis, jų nepakanka, kad apibūdintum meilę, kurią ji jautė man..."

"Pasilinksmink!"

"Mano vaikystė buvo pilna linksmybių, žaidimų ir juoko. Širdis veržiasi į visa tai, kai gyvenimas tampa sudėtingas. Mama iki šiol sako šią frazę, kai atvežu jai vaikus ir palieku nakvoti. Ji išgrūda mane pro duris, liepdama dėl nieko nesijaudinti. Kai grįžtu, klausia, kaip pailsėjau, kol ji pabuvo su vaikais, ir džiaugiasi mano džiaugsmais. Aš jai ne našta, o džiaugsmas, mano vaikai jai - džiaugsmas. Todėl man taip gera širdy, ir todėl aš jaučiu, kad viską darau teisingai."

"Didžiuojuosi tavimi!"

"Man pasisekė augti aplinkoje, kurioje manimi didžiuodavosi, nepriklausomai nuo aplinkybių. Aš užaugau tikėdama, kad galiu didžiuotis savimi. Ačiū, mama."

Parengta pagal Chrissie Diraf tekstą

5 dalykai, kurių tau nesakė mama

Ji žiūrėdavo į tave, kai užmigdavai.

"Kai po ilgų įkalbinėjimų, sūpavimo ir lopšinių trečią valandą nakties pagaliau nurimdavai ir užsnūsdavai, visas jos nuovargis dingdavo vos per keletą sekundžių - su begaline meile žvelgiant į tavo tobulą angelišką veidą."

Ji kai ko norėjo sau.

"... pavyzdžiui, to paskutinio gardaus pyrago gabalėlio lėkštėje. Pamačiusi, kokiomis akimis tu į jį žiūri, ji, žinoma, pasakė: "Valgyk - aš nebenoriu."

Ji žino, jog nėra tobula.

"Mama yra pati griežčiausia savo kritikė. Ji žino visus savo trūkumus ir kartais nekenčia savęs už tai. Ji troško būti tobula mama ir nepadaryti savo vaikams nieko blogo. Ji stengėsi ir darė, ką žinojo ir mokėjo, bet ji - žmogus, ir, žinoma, klydo, - ir tikriausiai vis dar neįstengia sau to atleisti. Ji visa širdimi trokšta, kad galėtų sugrįžti atgal ir ištaisyti viską, ką padarė ne taip."

Ji verkė dėl tavęs.

"Verkė, kai gimei. Kai išmokai vaikščioti. Verkė iš laimės. Iš baimės. Iš ilgesio. Verkė, kai matė tavo ašaras. Verkė, kai matė tave laimingą. Ji kaip niekas kitas giliai jautė ir tavo laimę, ir tavo skausmą."

Ji pakartotų viską iš naujo.

"Būti mama - sunkus darbas, tačiau, nepaisant patirto vargo, skausmo, nerimo, ji neabejodama padarytų viską dar kartą. Todėl, kad ji neabejoja: jos vaikas to vertas."

Pagal Natashos Craig tekstą

10 dalykų, kurių turėtum paklausti mamos, kol gali

1. Ką tu veikei, kai buvai mano amžiaus?

2. Kada sužinojai, kad nori tekėti už tėčio?

3. Ką labiausiai atsimeni iš savo vestuvių dienos?

4. Kokį patarimą duotum sau 40-metei?

5. Kam norėtum skirti daugiausiai laiko savo gyvenime?

6. Kokie gyvenimo prisiminimai tau patys mieliausi?

7. Kokią šeimos tradiciją tu brangini labiausiai?

8. Kokį vaikystės prisiminimą brangini labiausiai?

9. Ką labai norėtum man pasakyti, bet iki šiol nesiryžai?

10. Ko labiausiai norėtum paklausti manęs?

* * *
0-1 metai: "Mama - tai, kas skanu, kvepia, šypsosi, dainuoja..."
1-3 metai: "Pati gražiausia, pati geriausia, pati mylimiausia..."
3-6 metai: "Ne tokia ir gera... Nenupirko mašinytės..."
7-12 metų: "Liepia ruošti pamokas... Veja nuo kompiuterio... Vakarais atima telefoną... Žiauriai užknisa."
14-17 metų: "Ji manęs visai nesupranta. Gal aš ne jos vaikas."
18-25 metai: "Galėtų duoti daugiau pinigų."
25-30 metų: "Nuolat klausia, ar man netrūksta pinigų."
30-40 metų: "Ji mano geriausia draugė."
40-50 metų: "Per daug išlepina mano vaikus."
50-60 metų: "Nuolat klausia, kada atvažiuos anūkai."
60-70 metų: "Ji - angelas."

* * *
6 metai: "Mama žino."
8 metai: "Mama daug žino."
12 metų: "Mama daug ko nežino."
14 metų: "Mama nieko nežino."
16 metų: "Mama? Kokia dar mama?"
18 metų: "Mama sena."
25 metai: "Gal mama žino?"
35 metai: "Pasitarsiu su mama."
45 metai: "Įdomu, ką apie tai galvoja mama."
75 metai: "O, kad galėčiau paklausti mamos..."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder