Moksleivių pietūs - tik kava

Moksleivių pietūs - tik kava

Klaipėdos senamiestyje stebimas ir džiaugsmą, ir rūpestį keliantis reiškinys - kava išsinešti prekiaujančios įstaigos sausakimšos lankytojų. Kad ir kaip būtų gera stebėti atgimstantį senamiestį, matant mažas mergytes, gurkšnojančias didžiulius puodus kavos, kyla dviprasmiški jausmai.

"Iš kur vaikai turi tiek pinigų, kad gali mėgautis tokia brangia kava?" - daugeliui suaugusiųjų iškyla klausimas pamačius kavinėse sėdinčius būrius jaunuolių.

"Vakarų ekspreso" žurnalistai saulėtą antradienio popietę uždavė šį klausimą jauniesiems kavinių lankytojams. Atsakymas buvo aiškus iš anksto - pinigų duoda tėvai.

Tačiau kur kas svarbiau buvo išgirsti, ar visi gimdytojai žino, kam išleidžiami dienpinigiai.

Kalbinti vaikai neslėpė, jog didžioji tėvų dalis duodami pinigus tikisi, kad vaikas juos išleis pietums mokyklos valgykloje, ir net neįtaria, koks pagrindinis jų atžalos dienos meniu.

"Tokia mada..."

Herkaus Manto gatvė jau kelinti metai gali vadintis kavinių, kuriose prekiaujama kava išsinešimui, meka.

Nepaisant to, kad tokių kavinių centrinėje miesto gatvėje vos ne ant kiekvieno žingsnio, panašu, kad klientų stygiumi jos negali skųstis.

Nuo Lietuvininkų aikštės iki Turgaus gatvės tokio pobūdžio kavinių suskaičiavome aštuonias. Antradienį, po pietų, tik dvi iš jų buvo apytuštės. Visose kitose visi staliukai nusėsti. Žinoma, daugiausia - jaunimo. Dominavo merginos.

Dažniausiai nedidelėmis kompanijomis susėdę moksleiviai ne tik gurkšnojo įvairius gėrimus, bendravo, bet ir naršė internete. Šitaip smagiai moksleiviai laiką leidžia valandų valandas.

Šių kavinių darbuotojai juokauja puikiai žinantys, kada moksleiviams baigiasi pamokos arba būna "langai". Taip pat esą pilna jaunimėlio šiose kavinėse ir vakarais.

"Tokia dabar mada", - vienbalsiai sutaria kalbinti tokių kavinių darbuotojai.

Kavai visada užtenka

"Paprastai tėvai man duoda pinigų pietums. Nenoriu valgyti, geriau kavos atsigeriu. Man ji labai skani. Ir tokios kavinės labai jaukios", - mielai pasakojo vienoje kavinių užkalbinta mergina, kuri lūkuriavo, kol barista pagamins jai kavą išsinešti.

Žinoma, pažadėjome vardo neminėti, nes esą sužinoję dukros pomėgį tėvai gali nebeduoti pinigų.

"Pasiimsiu kavą ir eisiu iki kitos tokios pat kavinės, ten draugės laukia", - atviravo dešimtokė.

Pasiteiravus, ar iki tol, kol nueis iki draugių, ji išgers įsigytą kavą, o atėjusi į kitą kavinę, vėl pirks naują, mergina nusišypsojo: "Gal. Dar nežinau."

Kad tokio tipo kavinės gamina ne tik vienas skaniausių, bet ir brangiausių kavų - vieša paslaptis. Pigiausia espreso kava kainuoja maždaug 3,50 Lt. Tačiau, pasak baristų, jaunimėlis tokios negeria.

"Jaunimėlis nori didelės talpos puodų, kad būtų kuo daugiau priedų. Vidutiniškai kiekvienas vien kavai išleidžia 6 litus. Dažnai perka ir sumuštinių, pyragėlių, kurie kainuoja panašiai", - mielai pasakojo vienoje tokių kavinių dirbanti Ieva.

Ko gero, ne kiekvienas dirbantis suaugęs žmogus gali pasigirti kasdien geriantis kavą, kainuojančią 6-8 litus. Iš tėvų kišenės gyvenantiems moksleiviams tai neatrodo brangu.

"Tėvai kasdienėms išlaidoms man duoda 10-20 litų. Mokyklos valgykloje galiu pavalgyti už 4 litus, tad kavai lieka. Dažnai valgykloje net nevalgau, nes čia kur kas maloniau praleisti laiką. Kiti, kuriems tėvai duoda mažiau dienpinigių, taupo", - atvira buvo penktokė Monika.

Aritmetika paprasta - dvi dienas nepavalgai pietų mokyklos valgykloje, ir gali eiti su draugais gerti "madingosios" kavos.

Nuo tėvų slepia

Kartu su Monika sėdėjusi bendraamžė pasakojo, kad pirmą kartą į šią kavinę ją atsivedė vyresnė sesė, tad nuo to laiko kavos gėrimo tradicija tapo vienu maloniausių laisvalaikio užsiėmimų.

"Su draugėmis čia ateiname beveik kasdien. Dažnai nuo tėvų slepiu, nes jiems nepatinka, kad geriu kavą. Tėtis sako, kad geriau jau gerčiau sultis. Manau, kad dėl vieno puodelio kavos nieko nenutiks. Bent jau aš nieko blogo nejaučiu", - čiauškėjo penktokė ir pati pripažino, kad tas brangus puodelis kavos dažnai ir būna vienintelis dalykas, pietų metu patekęs į skrandį.

Mergaitės tikino, kad tik mažuma klasiokų nesilanko tokiose kavinėse.

"Gal berniukai rečiau. Jie turi kitų užsiėmimų", - šypsojosi iš parfumerinės lūpdažį išsitraukusi penktokė.

Amžiaus cenzo nėra

Vienoje kavinių dirbanti barista Vaida tikino ir pati esanti nemaloniai šokiruota, kad kava piktnaudžiauja ir visai maži vaikai.

"Jokio cenzo, nuo kiek metų parduoti kavą, nėra. Juk čia - ne alkoholis. Mažiesiems lankytojams visada siūlau imti kokteilį, sulčių, kakavos, o jie žūtbūt nori kavos. Kad pirktų bent be kofeino. Kur tau - reikalauja normalios kavos ir tiek", - atviravo Vaida.

Jai antrino ir kitoje kavinėje kalbinta kolegė. Esą nėra ko stebėtis, kad vaikai nuo mažų dienų pradeda piktnaudžiauti kava, jei patys tėvai jiems tai leidžia.

RIZIKA. Specialistai perspėja, kad kofeinas neigiamai veikia kalcio išteklius organizme, ir tai gali būti labai nepalanku kaulų vystymosi metu.

"Savaitgaliais dažniausiai ateina šeimos su vaikais. Tėvai perka kavą ne tik sau, bet ir vaikams. Gal jiems atrodo, kad kava su pienu - jau ne kava?" - stebėjosi kavinės darbuotoja.

Beje, teko pastebėti, kad centre esančiose kavinėse būriuojasi toli gražu ne tik tie moksleiviai, kurių mokyklos yra šalia.

"Žinome, kad senamiestis yra jaunimo susibūrimo vieta, todėl, kai tik susitaupome pinigų, atvažiuojame čia", - pasakojo iš pietinės miesto dalies į centrą pasimėgauti puodeliu kavos atvažiavusios šeštokės.

Tokie pasisakymai teikia vilties, kad Klaipėdos senamiestis dar gali atgyti. Smagu ir tai, kad jaunimas moka laisvalaikį leisti kultūringai. Visgi akivaizdu, kad šeimose pravartu būtų pakalbėti apie galimą riziką sveikatai, kai kava pradedama piktnaudžiauti nuo mažų dienų.

"Vaikai neturėtų būti maži suaugusieji"

Evelina VENCKEVIČ, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjo pavaduotoja

Kofeinas nėra ta maistinė medžiaga, kuri rekomenduojama vaikų ir paauglių kasdieninei mitybai.
Kofeinas - stimuliuojamąjį poveikį turinti medžiaga. Daugelis mokslinių tyrimų, susijusių su kofeino poveikio sveikatai vertinimu, yra skirti suaugusiems žmonėms, tačiau mokslinėje literatūroje pabrėžiama, kad atsižvelgiant į vaikų greitą nervų sistemos augimą ir vystymąsi, kofeino poveikis vaikams gali pasireikšti kitaip negu suaugusiems. Taigi, kofeino vartojimo plitimas tarp vaikų ir paauglių kelia susirūpinimą.
Nors tyrimų duomenys rodo, kad kofeinas yra gana saugus suaugusiems, neturėtų būti manoma, kad vaikai yra "maži suaugusieji". Vaikai ir paaugliai, kurių fiziologinės savybės skiriasi nuo suaugusių, yra jautresni kofeinui. Kofeinas neigiamai veikia kalcio išteklius organizme, ir tai gali būti labai nepalanku kaulų vystymosi metu. Padidėjęs kofeino vartojimas gali trukdyti pasiekti optimalų vaikų kaulų tankį. Kofeino vartojimas sutrikdo miego ciklą. Mokslinėje literatūroje pabrėžiama, kad vaikų ir paauglių, kurie kreipiasi į gydytojus dėl miego sutrikimų, reikėtų pasiteirauti, ar jie nevartoja gėrimų su kofeinu.
Be to, su kofeinu siejamas didesnis saldžių gėrimų ir maisto produktų vartojimas, tai gali sąlygoti per didelį gaunamos energijos kiekį ir didesnę antsvorio ir nutukimo riziką jau suaugus.
Vaikai ir paaugliai gali būti labai pažeidžiami dėl visų nurodytų poveikių, nes jų organizmas vis dar yra vystymosi stadijoje.
Suaugusiesiems saikingas kofeino vartojimas (iki 300 mg per dieną) nekelia pavojaus sveikatai, tačiau kofeino vartojimas dideliais kiekiais gali sukelti nemigą, raumenų drebulį bei padažnėjusį kvėpavimą, gali padidėti kraujo spaudimas ir širdies susitraukimų dažnis.
Mokslinės literatūros duomenimis, vaikai ir paaugliai kofeino neturėtų suvartoti daugiau negu 100 mg per dieną.

Apytiksliai skaičiai, kiek kofeino yra įvairiuose produktuose

* Puodelis tirpios kavos - 100 mg,
* puodelis plikomos kavos - 140 mg,
* puodelis arbatos - 75 mg,
* puodelis "Coca Cola" gėrimo - 40 mg,
* skardinė energinio gėrimo - iki 80 mg,
* 50 g juodojo šokolado - iki 50 mg,
* 50 g pieninio šokolado - iki 25 mg.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai rekomenduoja

* Vaikai ir paaugliai kofeino turinčius gėrimus turėtų vartoti labai atsakingai, nes juose esančios tonizuojamosios medžiagos gali kelti pavojų jų sveikatai;
* vertėtų gerti vandenį, o ne gėrimus, kurių sudėtyje yra kofeino;
* kad vaikas nesijaustų pavargęs ar apsnūdęs, reikia pasirūpinti jo mityba ir poilsiu;
* jeigu vaikas mokykloje jaučiasi pavargęs, vietoje kavos turėtų rinktis sveikatai palankesnius, daug energijos turinčius užkandžius, pavyzdžiui, riešutus ar džiovintus vaisius. Fizinis aktyvumas padės atsipalaiduoti ir sumažinti stresą;
* perkant kavą ar kitus gėrimus, kurių sudėtyje yra kofeino, reikėtų rinktis mažesnę pakuotę, taip bus suvartota mažiau kofeino.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder