Vedybų sutartis dažniausiai sudaro didmiesčių gyventojai

Vedybų sutartis dažniausiai sudaro didmiesčių gyventojai

Vis daugiau asmenų sudaro vedybų sutartis, kurios registruojamos Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomame Vedybų sutarčių registre.

Šios įstaigos duomenimis, daugiausia sutarčių sudaroma didžiuosiuose miestuose: 2012 m. Vilniuje buvo sudarytos 323 sutartys, Kaune - 156, Klaipėdoje - 98, Šiauliuose - 39, Panevėžyje - 20.

Vedybų sutartis - tai sutuoktinių susitarimas, kuris nustato jų turtines teises ir pareigas jiems esant susituokus, taip pat nutraukus santuoką ar gyvenant skyrium. Vedybų sutartis gali būti sudaryta iki santuokos įregistravimo arba bet kuriuo metu po santuokos įregistravimo.

Pernai Vedybų sutarčių registre įregistruotos 958 naujos sutartys. Tai didžiausias įregistruotų sutarčių skaičius per metus nuo 2002-ųjų, kai pradėjo veikti šis registras. Iš viso šiame viešame valstybės registre jau yra įregistruotos 5495 vedybų sutartys.

Vedybų sutarčių registro duomenimis, daugiausia povedybinių sutarčių 2012 m. sudaryta 2-5 santuokos metais - 168.

Vedybų sutartis, taip pat jos pakeitimai turi būti įregistruoti Vedybų sutarčių registre. Jei vedybų sutartis ar jos pakeitimai registre įregistruoti nebuvo, jie negali būti panaudoti prieš sąžiningus trečiuosius asmenis.

Centrinės hipotekos įstaigos tvarkomame Vedybų sutarčių registre taip pat registruojami turto padalijimo faktai bei sugyventinių sutartys dėl bendrai įgyto ir naudojamo turto padalijimo pasibaigus bendram gyvenimui.

Duomenis apie sudarytą vedybų sutartį Vedybų sutarčių registrui pateikia ją patvirtinęs notaras.

"Maždaug 40 proc. asmenų vedybų sutartis sudaro iki santuokos įregistravimo, 60 proc. - po santuokos sudarymo. Pažymėtina, kad ikivedybinė sutartis įsigalioja tik įregistravus santuoką, o povedybinė sutartis įsigalioja nuo jos sudarymo, jei sutartyje nenustatyta kitaip", - sako Centrinės hipotekos įstaigos Registrų veiklos koordinavimo departamento direktorius Arnoldas Tomaševičius.

Pasak A. Tomaševičiaus, sudarant vedybų sutartis, dažniausiai pasidalijamas nekilnojamasis turtas, pinigai, vertybiniai popieriai, kelių transporto priemonės, laivai, brangūs papuošalai, aptariamos kredito grąžinimo sąlygos santuokos nutraukimo atveju.

Kai sutuoktiniai savo turto teisinį režimą nustato sudarydami vedybų sutartį, teismui nagrinėjant bylą dėl santuokos nutraukimo, nebesprendžiamas turto padalijimo klausimas.

Vedybų sutartys gali būti keičiamos tik gavus teismo leidimą net ir tuo atveju, jei tai sutinka padaryti abi pusės. Abiem pusėms norint nutraukti šią sutartį, nutraukimo faktą tvirtina notaras.

Vedybų sutartys iš registro taip pat išregistruojamos nutraukus santuoką, sutuoktiniui mirus, nustačius separaciją, sutartį nutraukus šalių susitarimu ar teismo sprendimu ar pripažinus ją negaliojančia.

Užsienio valstybėje sudaryta vedybų sutartis gali būti įregistruota Vedybų sutarčių registre tik tuo atveju, kai sutartyje numatoma, kad sutarčiai taikoma Lietuvos Respublikos teisė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder