Išsėtinės sklerozės centrui - dveji

Išsėtinės sklerozės centrui - dveji

Spalio 6 dieną Klaipėdos universitetinei ligoninei (KUL) priklausantis Išsėtinės sklerozės centras paminėjo dvejų metų sukaktį.

Centras įkurtas 2008 m. rudenį kaip trečioji respublikinė išsėtinės sklerozės įstaiga, kurioje pacientams iš Klaipėdos ir kitų regionų gali būti atliekami specialūs tyrimai, padedantys diagnozuoti klastingą ligą.

Išsėtinė sklerozė - lėtinė liga, kuria sergant pažeidžiamas galvos, nugaros smegenų ir periferinės nervų sistemos ryšys. Ligos požymiai dažnai būna labai neryškūs, ji neturi ir vieno specifinio simptomo, kurį pastebėjus būtų nustatoma diagnozė.

Todėl skundžiantis miglotu, neryškiu regėjimu, pusiausvyros sutrikimais, silpnumo pojūčiu, galūnių tirpimu ar dilgčiojimu, būtina neurologo konsultacija.

Diagnozę patvirtina specialūs tyrimai, kuriuos galima atlikti trijuose išsėtinės sklerozės centruose - Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje.

Klaipėdos išsėtinės sklerozės centro iniciatorė ir viena iš įkūrėjų dr. Lina Malcienė mano, jog tokio centro įkūrimas uostamiestyje buvo didelis ir svarbus žingsnis patvirtinant ligos diagnozę bei ją gydant.

"Anksčiau tirtis ar konsultuotis dėl išsėtinės sklerozės gyventojai iš Klaipėdos ar tolimesnių Lietuvos vietų galėjo tik Kauno ir Vilniaus centruose. Šiandien mūsų centrą kasmet aplanko apie 350-400 pacientų. Atlikus specialius tyrimus, maždaug 20-30 jų diagnozė yra patvirtinama ir pradedamas gydymas", - teigė L. Malcienė.

KUL priklausančiame Išsėtinės sklerozės centre galima atlikti visus svarbiausius su liga susijusius tyrimus - radiologinį, taip pat imunologinės diagnostikos būdu patikrinti, ar bus efektyvus gydymas imunomoduliuojančiais vaistais, ar tiesiog pasikonsultuoti su liga susijusiais klausimais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder