Kas dažniau paguldo į lovą: saulės atakos ar kiaulių gripas?

Kas dažniau paguldo į lovą: saulės atakos ar kiaulių gripas?

Sausio mėnesį suaktyvėjus saulės intensyvumui ne kartą stebėjomės namuose dingstančia elektra ar keistoka savijauta. Nors, pasak sveikatos specialistų, saulės geomagnetinės audros veikia mūsų kraujotakos ir nervų sistemą, Tauragės ligoninėje širdies ir neurologinėmis ligomis sergančiųjų negausėjo. Medikai kur kas labiau ragina saugotis į miestą atkeliavusio įvairias komplikacijas sukeliančio pandeminio gripo.

Kiaulių gripas – Nervų skyriuje

Kaip sako Danas Masiulionis, ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai, pandeminis „A“ tipo gripo virusas buvo nustatytas Tauragės ligoninės Nervų ligų skyriuje. Skyriuje buvo apribotas lankymas, ir, pasak mediko, sergamumas jau ėmė mažėti. Direktoriaus pavaduotoją stebina tai, kad gripas pasirodė jam netipišku labai šaltų orų vyravimo laikotarpiu.

– Tokie orai paprastai nepalankus gripui plisti, bet akivaizdu, dėl to ,,A“ porūšis ir yra potencialiai pandeminis, – sako D. Masiulionis.

Pasak pašnekovo, pastaruoju metu itin pagausėjo ūmios virusinės respiratorinės infekcijos (ŪVRI), paprastai tariant, peršalimo atvejų, kurios dalis simptomų labai panašūs į A(H1N1): gerklės skausmas, kosulys, sloga. Lyginant šių dviejų susirgimų skaičių Tauragėje, mediko duomenimis, jei vienas serga gripu, tai septyni – ŪVRI.

Pataria nepanikuoti

– Sergamumas ŪVRI padidėjo, bet teigti, kad tai gripas, negalima, nes neatliekami brangūs tyrimai lengvų ligos formų patvirtinimui. Tačiau nereikia gąsdinti visuomenės per daug skiriant dėmesio sezoniniams susirgimams. Be reikalo perkami brangūs antivirusiniai vaistai, dar blogiau – antibiotikai, kurių iš viso nereikia pradinėse ŪVRI stadijose. Žmonės patiria neplanuotų išlaidų vietoje to, kad, pasikonsultavę su šeimos gydytoju, izoliuotųsi ir gydytųsi pagal specialisto rekomendacijas, – sako gydytojas.

Pasak pašnekovo užsikrėtusieji „A“ tipo gripo virusu dažniausiai siunčiami gydytis namie, ligoninėje gydomos tik komplikacijos. Dažniausiai pasitaikanti – plaučių uždegimas.

Atlydys guldo ligonius

Šis mėnuo nedėkingas ne tik silpno imuniteto, tačiau ir širdies negalavimais besiskundžiantiems bei lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Dangaus tyrinėtojų pastebėjimu, 2012–2013 metais pastebėtas saulės aktyvumas. Medikai pastebi, jog dėl saulės magnetinio lauko suaktyvėjimo pagausėja kraujospūdžio sutrikimų, žmonės pasidaro dirglesni – padidėja nervinė įtampa.

Kaip internetiniuose portaluose skelbė astrologai, paskutinė saulės geomagnetinė audra sausio mėnesį turėjo būti 28 d. Tauragiškiai turėtų prisiminti, kad tą dieną ir mūsų mieste buvo dingusi elektra. Mūsų miesto ligoninėje, pasak D.Masiulionio, kamuojamų neurologinių ligų ar širdies susirgimų nepadaugėjo.

Tiems, kurie itin jautrūs įvairiems gamtos reiškiniams, nemaloni turėjo būti praėjusi savaitė, kai gatves padengė tirpstančio sniego vanduo. Pasak D.Masiulionio, orų kaitos įtaką organizmui jaučia visi, tačiau labiausiai – lėtinių negalavimų, kraujo apytakos sutrikimus patiriantys ir reumatinėmis ligomis sergantys ligoniai. Pilnatis taip pat kai kurių organizmus išveda iš rikiuotės.

– Kad pilnatis turi poveikį žmogaus sveikatai, nėra moksliškai pagrįsta. Praktikoje stebime nežymų tam tikrų patologijų pagausėjimą dar prieš pilnatį. Tai susiję su kraujavimu, psichologinių problemų patiriančiais pacientais. Tačiau tai nėra sisteminga, – sako Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder