Klausos sutrikimai - lengvai įveikiami

Klausos sutrikimai - lengvai įveikiami

Dėl klausos sutrikimo kenčia kas šeštas gyventojas. Tačiau tik nedidelė dalis tų, kuriems reikia klausos aparato, jį nešioja, nors nuo to priklauso darbingumas ir gyvenimo kokybė.

Net 16 proc. suaugusių europiečių klausos sutrikimas turi nemažai įtakos kasdieniam gyvenimui.

Nuo 1927 metų JAV kalbos ir klausos asociacija gegužę yra paskelbusi geros klausos mėnesiu. Šis mėnuo yra puikus metas pagalvoti, ar nesate vienas iš 80 milijonų europiečių, kurių klausa sutrikusi. Šis sutrikimas gali būti įveikiamas.

Jūs galite turėti klausos sutrikimą, jeigu:

* Kartais pastebite, kad neišgirstate kai kurių sakinio žodžių arba dažnai prašote pašnekovų pakartoti tai, ką jie kalbėjo.

* Dažnai pasisukate į kalbantįjį ta ausimi, kuria geriau girdite.

* Lengviau suprantate žmones, kai esate su akiniais ar žiūrite jiems tiesiai į veidą.

* Jums sunku dalyvauti grupiniuose pokalbiuose.

* Artimieji skundžiasi, kad per garsiai klausote radiją ar televizorių.

„Jeigu nors vienas teiginys jums tinka, turėtumėte apsilankyti pas klausos specialistą ir pasitikrinti klausą“, - sako „Audiomedikos“ klausos centro specialistas Mindaugas Jonaitis. Jo teigimu, net nedidelis klausos sutrikimas gali turėti daug įtakos kasdieniam gyvenimui.

Problemos dėl klausos neretai sukelia nemalonias situacijas, nesusipratimus, barnius. Neprigirdintis žmogus, stengdamasis išvengti keblių situacijų, nesąmoningai izoliuoja save, dažnas net patiria depresiją. Specialistus tai liūdina, nes klausos sutrikimo gydymas sąlygiškai nebrangus, o tyrimai rodo, kad modernūs klausos aparatai sugrąžina gyvenimo kokybę.

Vyresniems nei 45 metų žmonėms rekomenduojama profilaktiškai kartą per metus pasitikrinti klausą. Klausos protezavimo specialistas gali parinkti ir pritaikyti klausos aparatą ar kitokių pagalbinių priemonių, padedančių girdėti, paaiškinti, kaip jomis naudotis.

„Audiomedikos“ klausos centruose Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje atliekamas audiometrijos tyrimas, patyrę klausos protezavimo specialistai parenka ir individualiai užprogramuoja danų kompanijos „Oticon“ klausos aparatus. Ji - klausos aparatų lyderė pasaulyje.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder