Per anksti išvydusiems pasaulį - dvigubas rūpestis

Per anksti išvydusiems pasaulį - dvigubas rūpestis

Anot klaipėdietės, kurios sūnelis pasaulį išvydo anksčiau numatytojo laiko, iki tol, skaitydama būsimosioms mamoms skirtus leidinius, skyrius apie priešlaikinį gimdymą ji visuomet praleisdavo. Tuo metu medikai, vakar minėję Neišnešiotų naujagimių dieną, akcentuoja, kad ši problema gali paliesti kiekvieną jauną šeimą.

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Neišnešiotų naujagimių skyrius šios dienos proga sukvietė savo bendruomenę ir kiek per anksti pasaulį išvydusius, bet tėvelių bei medikų dėka jame puikiai įsikūrusius jaunuosius klaipėdiečius.

Šių mamos, prisimindamos atžalų ankstyvą atėjimą į pasaulį, braukė ašaras: šokas, emocijų antplūdis ir nerimas lydėjo kiekvieną, patyrusią priešlaikinį gimdymą.

Laimei, šiomis dienomis kvalifikuota medikų pagalba užtikrina ne tik normalų tolesnį kūdikio vystymąsi, bet padeda mamoms išsivaduoti iš kaustančios baimės vaikelio vardan - juk tėvų meilė ir rūpestis, anot pačių gydytojų, daro stebuklus. Medikai akcentuoja, kad ankstyvas atėjimas į pasaulį - ne liga, o būsena, iš kurios mažyliui reikia padėti išaugti.

Gimdymas vertinamas kaip priešlaikinis, kai kūdikis gimsta 22-36 nėštumo savaitėmis ir sveria 500 g ir daugiau. Mažiausias gimęs ir išgyvenęs naujagimis Lietuvoje - 2000-aisiais pasaulį išvydusi vilnietė Rasa Marija, tuo metu svėrusi vos 450 g.

2009-aisiais Lietuvoje gimė 36 682 mažyliai, pernai - 35 626, iš jų per anksti pasibeldę "neišnešiotukai" sudaro 5-6 proc. KUL medikai 2009-aisiais padėjo pasaulį išvysti 3 829 naujagimiams, iš jų - 241 neišnešiotam. Pernai tokių buvo 184 iš visų 3 549, gimusių Klaipėdos ligoninėje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder