Gydytojas ir pacientė

Prieš ryždamiesi tulžies pūslės operacijai - pasitarkime ir su gastroenterologu

Gydytojas Žilvinas Šukys: "Tulžies pūslės pašalinimas laparoskopinės operacijos būdu - saugus būdas"

Kaip ir kodėl tulžies pūslėje susidaro akmenys, ne vienam sukeliantys skausmo priepuolius? Kuriais būdais gydoma ši liga, kaip jos išvengti?

Ar medikai nepaskuba pašalinti šį svarbų organą ir kaip šio organo netekimas atsiliepia gyvenimo kokybei?    

Skaitytojų prašymu su šiais klausimais kreipėmės į 18 metų gastroenterologo darbo stažą turintį Klaipėdos ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėją Žilviną ŠUKĮ.

Daugiau serga moterys

Tulžies pūslės akmenlige, - papasakojo gydytojas Ž. Šukys, - dažniausiai suserga per 30 metų asmenys, 2 - 3 kartus dažniau - moterys.

Įtakos šiai ligai atsirasti gali turėti nutukimas, staigus svorio kritimas, nėštumas, specifiniai vaistai, kontraceptiniai preparatai, medikamentai, turintys estrogenų, progesterono, padidinantys cholesterolio kiekį tulžyje.

Patvirtintas ir genetinis polinkis susidaryti tulžies pūslės akmenligei, sąlygojantis specifinių fermentų, dalyvaujančių tulžies atskirų komponentų sintezėje, trūkumą.

Dėl to sutrinka visavertės tulžies gamyba kepenyse.

Tarp kitų galimų ligos priežasčių - hormoninių preparatų vartojimas sergant ginekologinėmis ligomis.

Geros sąlygos akmenims formuotis susidaro tada, kai, be minėtų priežasčių, sutrinka tulžies pūslės darbas - ji nebeatlieka visavertės funkcijos koncentruoti tulžį ir virškinimo proceso metu išstumti ją į plonąjį žarnyną.

Akmenligę gali išprovokuoti lėtinės kepenų (kepenų cirozė) ir tulžies pūslės ligos.

Iš cholesterolio ir druskų

Tulžies pūslėje susidarę akmenukai būna dvejopi - cholesterininiai ir pigmentiniai. Daugiausia - 80 proc. - visų užfiksuojamų akmenų susidarę iš cholesterolio. Veikiant negatyviems faktoriams kepenyse intensyvėja cholesterolio sintezė, padidėja jo koncentracija tulžyje. Kai cholesterolio susidaro per daug, jis iškrenta į kristalus, iš kurių ir formuojasi akmenys.

Nedidelė dalis tulžies akmenų susidaro iš tulžies druskų. Tai vadinamieji pigmentiniai akmenys. Jiems susidaryti reikšmės turi infekcija tulžies pūslėje, padidintas bilirubino druskų joje kiekis.

Visais atvejais akmenys formuojasi sutirštėjusioje tulžyje.

Akmenukų būna įvairių dydžių - nuo labai smulkių iki 3 - 4 cm dydžio. Kai pūslė pilna akmenų, visiškai sutrinka jos funkcija.

Mėginta skaldyti, tirpdyti

Kodėl dažnai esant tulžies akmenligei prioritetas teikiamas operacijai?

Buvo mėginimų, - pasakoja gydytojas, - akmenis tirpinti vaistais (ursofalku), bet šis būdas efektyvus tik vienu atveju - kai cholesterininiai akmenukai susiformavę nėštumo metu ir nėra pakankamai sukietėję.

Po gimdymo vaistais juos tirpinant gaunami patenkinami rezultatai.

Prieš 7-8 metus mėginta akmenukus skaldyti ultragarsu, o paskui ištirpinti tulžies rūgščių preparatais.

Tačiau metodas neprigijo dėl dažnų komplikacijų - skeveldros įstrigdavo tulžies latakuose, užkimšdavo juos, sukeldavo mechanines geltas, pankreatitus.

Akmenis mėginta tirpinti ir punktuojant tulžies pūslę, vietiškai leidžiant vaistus. Bet ir šis būdas nedavė tokių rezultatų, kokių tikėtasi.

"Diskusija baigėsi, kai atsirado minimali invazinė - laparoskopinė chirurgija. Bene prieš dešimtmetį pradėta taikyti Lietuvoje, ji labai sėkmingai tebetaikoma iki šiol", - pasakoja gydytojas Ž. Šukys.

Šios operacijos metu tulžies pūslė specialiu aparatu pašalinama pro nedideles skylutes pilvo sienoje.

Ar ryžtis operacijai?

Esant tulžies akmenligei, pasakoja gydytojas, ligoniai gali būti operuojami planine ir skubia tvarka.

Planine tvarka operuojami tie, kurie yra patyrę nors kelis akmenligės priepuolius.

Skubi operacija reikalinga, kai akmenligė komplikuojasi - išsivysto ūmus cholecistitas, kai tulžies pūslė supūliuoja, vystosi jos gangrena.

Jei jau jums diagnozavo tulžies pūslės akmenligę - prieš pasiryžtant operacijai gydytojas pataria pasitarti ir su chirurgu, ir su gastroenterologu.

Pavėluotai išoperavus, gali išsivystyti lėtinis pankreatitas ir nukentėti kasos funkcija.

Tuomet ilgą laiką teks vartoti vaistus, laikytis griežtos dietos, patirti virškinimo diskomfortą, nukentės gyvenimo kokybė.

Diskomfortas kartais lieka

Kaip pakeičia gyvenimo kokybę tulžies pūslės pašalinimas?

Tai, ar pacientas po operacijos jausis gerai, ar ir toliau skųsis diskomfortu, - sako gydytojas, - galima prognozuoti jau iki operacijos.

Tiems, kurie ne tik serga tulžies pūslės akmenlige, bet skundžiasi ir skrandžio motorikos sutrikimais, - šie sutrikimai išliks ir po operacijos.

Jei iki operacijos vyravo tik skausmo sindromas - galima prognozuoti, jog vėliau ligonis jausis gerai, virškinimo traktas prisitaikys prie tulžies pūslės netekimo.

"Tulžį gamina kepenys, ši pro tulžies latakėlius nuteka į tulžies pūslę, ten kaupiasi, koncentruojasi.

Virškinimo metu susitraukdama pūslė išstumia tulžį, kuri yra labai svarbi virškinimo procese.

Pašalinus tulžies pūslę nekoncentruota tulžis į virškinimo traktą po truputį patenka tiesiai iš kepenų", - paaiškino gydytojas.

Kaip saugotis?

Tulžies pūslės akmenligė dažniausiai pasireiškia skausmais arba skrandžio sutrikimais - primena lėtinio gastrito požymius. Ligonis gali ir niekuo nesiskųsti.

Jei pacientas pajuto skausmus skrandžio plote ar po dešiniu šonkaulių lanku - patartina išsitirti vidaus organus echoskopu.

Jei liga genetiškai determinuota - išvengti akmenligės neįmanoma.

Tarp rizikos faktorių - ne tik nutukimas, bet ir staigus svorio kritimas, pavyzdžiui, laikantis griežtos dietos ar badaujant.

O per riebus maistas - rizikos faktorius ne tik virškinimo, bet ir širdies bei kraujagyslių ligoms.

Negydoma tulžies pūslės akmenligė gali komplikuotis tulžies pūslės, tulžies latakų uždegimu, pankreatitu, sepsiu. Be to, per ilgą laiką pūslės sienelėje, prie kurios prigludęs akmenukas, gali išsivystyti vėžys.

Jeigu nustatyta tulžies pūslės akmenligė, saugiausias maistas - troškintas, garintas, švelnus.

Valgyti dažnai, po truputį.

Visiškai netinka kepti, riebūs, rūkyti valgiai. Patartina atsisakyti prieskonių, padažų, greitai paruošiamo maisto (mėsainių etc.).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder