Prieskoniai stiprina sveikatą

Prieskoniai stiprina sveikatą

Jau daugelį metų ajurvedine mityba besidomintis Žilvinas Užkuraitis ypač vertina įvairius prieskonius, kurie ne tik praturtina patiekalus subtiliais aromatais, bet turi ir gydomųjų savybių.

"Valgis žmogaus gyvenime yra labai svarbus. Žmogus - ne kalorijų deginimo mašina. Maitinimasis, kai nepaisoma energetinių valgio galių, yra depresijos, nerimo, baimės, pykčio ir kūno negalavimų priežastis", - teigia Ž. Užkuraitis. Pasak jo, subtiliąsias energijas (prana) žmogaus organizmui perimti padeda skonio receptoriai. Egzistuoja 6 pagrindiniai skoniai: aštrus, sūrus, rūgštus, saldus, kartus ir aitrus. Į juos ir orientuoti ajurvedinės mitybos pagrindai.

Prieskoniai - nepakeičiami

Ž. Užkuraitis teigia, kad lietuviams nereikėtų vengti vartoti rytietiškų prieskonių. Pastaruoju metu vis daugiau pasigirsta nuomonių, esą geriau naudoti tik savoje žemėje užaugintas prieskonines žoleles ir vengti atvežtų iš tolimų kraštų.

"Energiją iš saulės žmogus paima per augalus. Kuo daugiau saulės - tuo prieskoniai vertingesni. Prieskoniai yra natūralūs antibiotikai, todėl jų galiojimo laikas neribotas. Prekeiviai patys nustato galiojimo terminą tam, kad žmonės daugiau jų nupirktų.

Svarbu tik atkreipti dėmesį į pagrindinius dalykus perkant prieskonius. Prieskoniuose ir jų mišiniuose neturi būti cheminių priedų skoniui, kvapui, spalvai ar birumui palaikyti. Kad jie nedrėktų, neįsimestų pelėsis, prieskonius reikia laikyti sausoje ir tamsioje vietoje. Ir galima vartoti neribotą laiką. Geriau pirkti ne sumaltus, o natūralius prieskonius ir patiems susimalti.

Pavyzdžiui, geriau pirkti cinamono lazdeles, o ne maltą cinamoną. Pačiam teko matyti, kaip kartais maltuose prieskoniuose pasitaiko nepageidaujamų priedų, pavyzdžiui, plunksnų, kitų šiukšlių", - pataria Ž. Užkuraitis.

Dar vienas svarbu patarimas - daugelį prieskonių, prieš beriant į patiekalus, reikėtų pakepinti lydytame svieste ghi ar aliejuje. "Aukšta riebalų temperatūra skatina išsiskirti lakiąsias medžiagas, todėl prieskonių kvapas ir skonis sustiprėja 2-3 kartus. Riebaluose tirpsta daugelis vitaminų, todėl mūsų organizmas juos geriau įsisavina", - teigia Ž. Užkuraitis.

Turi gydomųjų savybių

Rytietiška mityba besidomintis Ž. Užkuraitis tikina, kad prieskoniai ne tik turi gydomųjų savybių, stiprina imuninę sistemą, bet teigiamai veikia ir žmogaus charakterį.

Pavyzdžiui, kalendros sėklos. "Šį prieskonį patarčiau vartoti tiesiog saujomis. Kalendra slopina alergines reakcijas, gerina virškinimą, smarkiai stimuliuoja imuninę sistemą. Kartu kalendra suteikia žmogui tvirtumo reaguojant į bjaurius aplinkos reiškinius.

Kardamonas teigiamai veikia širdį, kraujagysles, reguliuoja skydliaukės veiklą, o kartu padeda išsivaduoti nuo įtampos, mažina godumą. Aitrieji pipirai gerina kepenų veiklą, tirpdo riebalus nuo šio organo, vėsina organizmą vasarą, taip pat veikia ir žmogaus būdą - sulaiko nuo karštakošiškų sprendimų", - pasakojo sveika gyvensena besidomintis vyras.

Šiuo metų laiku daug kosinčių, peršalimo ligomis sirguliuojančių žmonių. Šias sveikatos bėdas, anot Ž. Užkuraičio, galima įveikti ir pasitelkiant prieskonius.

Pavyzdžiui, kosuliui ir bronchitui gydyti, temperatūrai mažinti tinka laukinio saliero sėklos, cinamonas, pankolis, kmynai, kardamonas, imbieras, aitrieji pipirai, anyžiai.

Nemigai gydyti - šafranas, pankolis, ciberžolė, cinamonas, devyndrekio sakai, anyžiai, skausmui malšinti - pankolis, laukinio saliero sėklos, cinamonas, imbieras, gvazdikėliai, muskato riešutas, ožragė.

Toksinams iš organizmo pasišalinti pagelbės ciberžolės, imbiero, kmynų, pankolio, laukinio saliero sėklų, anyžių mišinys.

"Kartais nesuprantame, kodėl mus ima varginti bloga nuotaika, energijos trūkumas, apima nepasitenkinimas gyvenimu. Pagal ajurvedą kenčiame tada, kai negauname kurios nors rūšies subtiliosios energijos, paprastai tariant - kurio nors skonio", - teigia ajurvedinės mitybos žinovas Žilvinas Užkuraitis.

Ajurveda, arba gyvenimo mokslas, - tai tradicinė Indijos medicina, šiuo metu populiarėjanti ir Vakarų pasaulyje kaip alternatyvioji medicina.

Šildančios arbatos receptas

Žiemos metu sušildys ir profilaktiškai nuo ligų pravers Ž. Užkuraičio siūloma kaitriojo mišinio - garam masala - arbata. Pasak ajurvedinės mitybos žinovo, tai klasikinis Šiaurės Indijos prieskonių mišinys, kuris plačiai vartojamas įvairių pasaulio tautų virtuvėse. Arbata spartina medžiagų apykaitą, šildo, atkuria vitaminų balansą žmogaus organizme. Pakepinus mišinį aliejuje ar ghi svieste, gardžiai pakvepina patiekalus iš bulvių, idealiai tinka troškiniams, sriuboms ir košėms.

Sausas mišinys barstomas ir ant salotų ar sumuštinių. Sušildančią arbatą pasigaminsite mišinį užpylę vandeniu arba pienu. Štai vienas iš garam masalos variantų. Reikės 2 arbatinių šaukštelių (a. š.) baltųjų kmynų arba pankolio, 1 a. š. kardamono sėklų, 2 a. š. kalendros, 1 a. š. gvazdikėlių, 2 a. š. indiško kmyno sėklų, 2 a. š. juodųjų pipirų, pusės muskato riešuto.

 

 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder