Protiniai dantys: šalinti ar palikti?

Protiniai dantys: šalinti ar palikti?

Dažnai odontologai pasako pacientams, kad jiems būtina šalinti vadinamuosius protinius dantis, kurie esą jokios naudos neturi. Tačiau burnos chirurgai pataria neskubėti rauti protinių dantų, o kaip ir kitus, juos gydyti bei saugoti.

Protiniai arba tretieji krūminiai dantys žmogui išdygsta 18-25 metų amžiaus laikotarpiu. Protiniai dantys - tai dideli krūminiai dantys, paskutiniai krūminių dantų eilėje. Žmogui genetiškai lemta turėti 32 dantis ir būtent šie, paskutiniai išdygę protiniai dantys, suformuoja visą dantų eilę. Paskutiniai dygstantys protiniai dantys ne vienam sukelia nemalonių pojūčių, o dažnai ir skausmo, nes besikalantiems dantims nebeužtenka vietos žandikaulyje. Todėl jie dažnai išdygsta netaisyklingi, išdygsta ne visi arba visai neišdygsta.

Dantis reikia gydyti

Į Klaipėdos universitetinės ligoninės veido ir žandikaulio chirurgus per metus dėl protinių dantų keliamų problemų vidutiniškai kreipiasi per 100 pacientų. O iš viso šiame skyriuje per metus gydoma apie 1200 pacientų, kurių didžioji dalis - maždaug 80 proc. - yra operuojami.

Dalis pacientų, anot ligoninės Veido ir žandikaulių chirurgijos skyriaus vedėjo medicinos mokslų daktaro Laimio Duboso, per ilgai nesikreipia į gydytojus dėl protinių dantų pašalinimo, kenčia skausmą ir sulaukia rimtų komplikacijų, kai negydomi dantys sukelia pūlingus uždegimus. "Negydomi dantys, ne tik protiniai, gali sukelti labai rimtų pasekmių. Deja, kartais ne visus pacientus pavyksta išgelbėti, nes uždegimas persimeta į kaklą, tarpuplautį, prasideda kraujo užkrėtimas, daugelio gyvybiškai svarbių organų funkcijų nepakankamumas. Tokių sunkių atvejų, kuriuos sukelia negydomų dantų komplikacijos, per metus Lietuvoje pasitaiko nuo kelių iki keliolikos. Kiekvienam patarčiau kuo anksčiau konsultuotis su gydytojais odontologais, nekentėti skausmų ir nelaukti, kol bus dar blogiau. Kuo anksčiau kreipsitės, tuo greičiau sulauksite pagalbos ir išvengsite komplikacijų", - teigia L. Dubosas.


Delsti negalima

Pasak gydytojo chirurgo L. Duboso, kai protiniai dantys išdygę, juos reikia gydyti kaip ir kitus dantis. "Tačiau kartais protiniai dantys neišdygsta arba išdygsta tik iš dalies. Jie dažnai išdygsta išsikraipę į įvairias puses arba "įstringa" žandikaulyje ir neprasikala pro dantenas. Tokie dantys vadinami retinuotais. Jie gali visą gyvenimą nekelti jokių problemų, žmogus gali net nežinoti, kad turi tokių dantų, tačiau kartais juos reikia šalinti, kai yra tam tikros medicininės indikacijos: aplinkinių audinių, žandikaulio uždegimas, atsiradęs skausmas, kai dygdamas protinis dantis stumia kitą, dėl kreivai išaugusio danties nuolat traumuojama burnos gleivinė ir kiti protinių dantų augimo sutrikimai bei bėdos", - pasakojo gydytojas L. Dubosas.

Tačiau, anot gydytojo, daugiausiai pacientų ateina niekuo nesiskųsdami, tačiau nori, kad jiems būtų pašalinti protiniai dantys. "Nėra tokios paslaugos - profilaktinio dantų šalinimo, ir mes tuo neužsiimame", - sakė gydytojas.

Dantų operacija - rimtas reikalas

"Protinių dantų chirurginis pašalinimas yra rimta ir traumuojanti intervencija ir žmogui reikia gerai pagalvoti, ar jam to reikia, jei nėra jokių sveikatos sutrikimų. Operacija užtrunka nuo keliolikos minučių iki kelių valandų, priklausomai nuo patologijos sudėtingumo. Pooperacinės komplikacijos irgi nėra retenybė",- sakė gydytojas L. Dubosas. Todėl veido ir žandikaulio chirurgai nerekomenduoja iškart šalinti visų protinių dantų, o jei jau yra reikalas, rauti tik po vieną dantį per metus arba bent jau kas pusmetį.

"Išoperavus protinį dantį, atsiradęs įdubimas žandikaulyje ne visada užgyja greitai. O kuo lėčiau žaizda gyja, tuo didesnė uždegimo rizika. Jeigu tenka šalinti žandikaulio kaule "įstrigusį" dantį, chirurgui reikia atidengti gleivinę, pašalinti dalį dantį dengiančio kaulo ir tik tuomet - patį dantį. Kartais tenka operuoti dalimis. Paskui duobutė uždengiama specialiais preparatais, o gleivinė vėl užsiuvama. Po tokių operacijų gijimo ir reabilitacijos procesas dar ilgesnis ir labai priklauso nuo to, kaip pats pacientas prisižiūri, laikosi gydytojų rekomendacijų",- pasakojo chirurgas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Veido ir žandikaulių skyriuje dirbantys chirurgai darbo dienomis kasdien konsultuoja pacientus ligoninės ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder