Vegetarais žmones gali paversti ir erkės įkandimas

Vegetarais žmones gali paversti ir erkės įkandimas

Kare su mėsa atrastas naujas ginklas: mažytė erkė, kurios įkandimas sukelia alergiją mėsai.

Erkė Amblyomma americanum, kurios nugarą puošia balta dėmė, atrodo pakankamai nekaltai. Tačiau Virdžinijos universiteto tyrėjai teigia, kad į mažytę žaizdelę patekę seilės gali sukelti alerginę reakciją mėsai. Ir ji pakankamai skausminga, kad visą gyvenimą buvę mėsėdžiais žmonės taptų budžiais vegetarais.

„Žmonės suvalgo jautienos, o maždaug po 3–6 val. prasideda reakcija, kuri gali pasireikšti ir kaip dilgėlinė, ir kaip rimtas anafilaktinis šokas. Daugelis žmonių nori išvengti šios reakcijos, taigi bando laikytis atokiau nuo maisto, kuris ją sukelia“, – teigė Virdžinijos universiteto Šarlotesvilyje medicinos profesorius Scottas Comminsas.

Anot jo, tokios keistos alergijos atvejai fiksuojami Jungtinių Valstijų Rytinėje pakrantėje, kur tokių erkių ypač daug. Jis jau susidūrė su 400 nuo tokios alergijos kenčiančių pacientų, o 90 proc. jų buvo įkandusi erkė.

„Tai sunku įrodyti. Mes vis dar bandome atrasti mechanizmą“, – teigė medikas, kalbėdamas apie ryšį tarp erkės įkandimo ir alergijos mėsai.

Alergijos – tai imuninės reakcijos į svetimas medžiagas, pradedant gyvūnų plaukais, baigiant žemės riešutais. Antikūniams puolant medžiagą, kuri sukelia reakciją, išskiriamas histaminas, cheminė medžiaga, kuri sukelia dilgėlinę, o rimtais atvejais – pavojų gyvybei keliantį anafilaktinį šoką.

Anot S. Comminso, po vienintelio Amblyomma americanum erkės įkandimo kraujyje padidėja antikūnių, kovojančių su alfa-galaktozidais, raudonoje mėsoje, avienoje ir kiaulienoje randamu cukrumi. Pasak mediko, tikimasi, kad eksperimentai su mažyčiais erkių seilių ir nematomų antikūnių mėginiais padės įrodyti, kad jie abu yra tiesiogiai susiję.

„Tai, be abejonės, sudėtinga. Tačiau manoma, kad tai kažkas, esantis seilėse“, – tvirtino S. Comminsas.

Anot ekspertų, 6 valandų tarpas tarp mėsos vartojimo ir alerginės reakcijos dar labiau viską komplikuoja.

„Maisto alergijoms tai labai neįprasta. Dauguma maisto alergijų prasideda labai greitai. Be to, šiek tiek neįprasta, kad maistui alergiškas taptų suaugęs žmogus“, – kalbėjo Amerikos alergijų, astmos ir imunologijos koledžo prezidentas Stanley Finemanas.

Tačiau erkės įkandimo teorija galėtų padėti paaiškinti kai kurias staiga pasireiškusias alergijas mėsai, pridūrė jis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder