Vyrams sunku pripažinti, kad turi antsvorio

Vyrams sunku pripažinti, kad turi antsvorio

Nors šiandien sveikas gyvenimo būdas darosi vis populiaresnis, o žiniasklaidoje gausu informacijos apie tinkamą mitybą ir antsvorio žalą, tačiau nemaža visuomenės dalis, o ypač vyrai nepripažįsta, kad turi antsvorio.

Didžiojoje Britanijoje buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 2 tūkstančiai vyrų iš jų 65 proc. turėjo antsvorį, tačiau kas ketvirtas iš jų, tai neigė. Net 65 proc. iš apklaustųjų netiki, kad antsvoris gali padidinti įvairių ligų riziką iš jų net 75 proc. nemano, kad jiems reiktų pradėti sportuoti.

Nors Didžiosios Britanijos nutukimo mastų dar nepasiekėme, tačiau žmonių turinčių antsvorio sparčiai daugėja ir Lietuvoje, jų amžius vis jaunėja.

„Ne tik britams, bet ir lietuviams sunku pripažinti, kad jie turi antsvorio“, – įsitikinusi Lieknėjimo akademijos vadovė Lina Smaidrytė – „šią problemą žmonės, ypač vyrai dažnai yra linkę ignoruoti, neretai jie mano esą stambių kaulų arba stambaus kūno sudėjimo, o kartais pilvuką laiko privalumu – yra kur alų pasidėti“.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis Europoje daugelyje šalių pusė gyventojų turi problemų su antsvoriu. Tuo tarpu Lietuvoje su antsvoriu susiduria apie 60 proc. vyrų ir apie 45 proc. moterų.

„Nors vyrai dažniau vengia pripažinti, kad turi antsvorio, tačiau būtent jiems yra kur kas lengviau nei moterims jo atsikratyti. Lieknėjimo akademijoje dalyvavę vyrai savo lieknėjimo rezultatais moteris gerokai pralenkdavo. Jie disciplinuoti ir labiau siekia užsibrėžto tikslo. Vyrams lengviau lieknėti ir dėl didesnės raumenų masės, greitesnės medžiagų apykaitos, jie rečiau susiduria su emociniu valgymu“, – kalba Lieknėjimo akademijos vadovė L. Smaidrytė.

Lieknėjimo akademijoje – dviejų savaičių apimčių mažinimo programoje didžiąją dalį lankytojų sudaro moterys, tačiau pastaruoju metu sulaukiama vis daugiau lankytojų vyrų.

Pasak Sveikos mitybos ir gyvensenos konsultanto Juliaus Gaižausko pirmuosius žingsnius lieknėjimo link žengti paprasta – reikia pradėti daugiau judėti, sumažinti riebaus maisto, saldumynų ir alkoholio kiekį, į racioną vietoj miltinių ar riebių patiekalų įtraukti daugiau daržovių ir vaisių, gerti pakankamai vandens.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder