Klaipėdai - akademinis antkapis

Klaipėdai - akademinis antkapis

"Su niekuo nesijungsime", - tokia lakoniška ir aiški buvo Klaipėdos universiteto rektoriaus Eimučio Juzeliūno reakcija į netikėtai Seime registruotus naujus projektinius siūlymus dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo.

Anksčiau buvo teigiama, kad Klaipėdos universitetas išliks, o naujuose siūlymuose kalbama tik apie Klaipėdos universitetinį centrą, kuris turėtų tapti kito universiteto dalimi.

"Kokio universiteto dalimi siūloma tapti - neaišku. Esą tai turi nuspręsti pati Klaipėdos universiteto akademinė bendruomenė. Mūsų sprendimas ir atsakymas yra aiškus - mes su niekuo nesijungsime. Iš viso neaišku, kodėl staiga buvo pakeista nuomonė. Ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad tai ne reforma, o imitacija. Taigi, panašu, kad ši naujiena - tik viena šio chaoso sudėtinė dalis", - piktinosi E. Juzeliūnas.

"Tiesiog labai aiškiai parodė, kaip Klaipėda vertinama Vilniuje, geresnės indikacijos ir nesugalvosi", - antrino Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Naujus projektinius pasiūlymus jis įvardijo kaip visiškai nesuvokiamą akciją, kurią skambiai pavadino akademiniu antkapiu Klaipėdai, kaip universitetiniam miestui.

"Kaip kitaip gali vertinti tokį akibrokštą, kai Vyriausybės parengtas projektas, ties kuriuo dirbo regionai, universitetų bendruomenės, po kuriuo pasirašė Seimo pirmininkas, Vyriausybės vadovas, didžiausios valstiečių frakcijos vadovas, perbraukiamas ir atsiranda visiškai nauji siūlymai? Man tai sunkiai protu suvokiamas sprendimas. Vėl grįžtama prie minties, kad Lietuvai pakaks dviejų universitetų, o Klaipėdos universitetui siūlomas tik filialo vaidmuo. Tai akivaizdus, gal net sąmoningas Klaipėdos stūmimas į akademinį užribį. Nėra ko vynioti žodžių į vatą, tad norisi kalbėti Šventojo Rašto žodžiais "Atleisk jiems Viešpatie, nes jie nežino, ką daro", - vakar kalbėjo uostamiesčio meras.

Pasak jo, dabar kaip tik unikali proga pasireikšti profesoriaus Algimanto Kirkučio vadovaujamai laikinajai Vakarų Lietuvos regiono atstovų grupei "Į darnią Lietuvą Vydūno keliu".

"Galės dabar ne tik žodžiais, bet ir darbais parodyti, kaip myli miestą", - pabrėžė V. Grubliauskas.

BEJE

Siūloma išlaikyti Klaipėdoje ir Šiauliuose regionų poreikius atitinkančius ir savo išskirtinumą plėtojančius universitetinio mokslo centrus. Jie gali būti kitų universitetų padaliniai. Tokį pasiūlymą nutarimo projektui "Dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano patvirtinimo" Seimo posėdžių sekretoriate vakar įregistravo įvairioms Seimo frakcijoms atstovaujanti parlamentarų grupė.

Projektą parengę Seimo nariai siūlo užtikrinti jau veikiančių regioninių universitetų veiklą, siekiant "efektyviai ir sėkmingai įgyvendinti regioninę politiką, formuojant regionų intelektinį potencialą". Parlamentarai siūlo Klaipėdos ir Šiaulių universitetams peržiūrėti savo vykdomas mokslo ir studijų kryptis. Taip pat siūloma nustatyti, kad Klaipėdos universitete būtų prioritetiškai plėtojamos su jūrų sektoriumi susijusios mokslo ir studijų kryptys, o kitose Klaipėdos ir Šiaulių miestui ir regionui reikalingose kryptyse mokslo ir studijų veikla būtų vykdoma kartu su pakankamą mokslo potencialą turinčiais universitetais ir mokslinių tyrimų institutais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder