KU turės nutraukti sutartį su rektoriumi Vaidučiu Laurėnu

KU turės nutraukti sutartį su rektoriumi Vaidučiu Laurėnu

Klaipėdos universitete - dar vienas skandalas. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija antradienį paskelbė prašysianti Klaipėdos universiteto per dvi savaites nutraukti darbo sutartį su naujuoju rektoriumi Vaidučiu Laurėnu. Priešingu atveju komisija kreipsis į teismą dėl šios darbo sutarties pripažinimo negaliojančia.

Komisija nustatė, kad V. Laurėnas, eidamas Klaipėdos universiteto tarybos nario pareigas ir kandidatuodamas viešojo konkurso būdu užimti universiteto vadovo pareigas, dalyvavo renkant save patį šios aukštosios mokyklos rektoriumi.

Konstatuota, kad toks V. Laurėno elgesys prieštarauja įstatymo reikalavimui vengti interesų konflikto ir pareigai nusišalinti jam esant. Todėl nutarimas dėl Klaipėdos universiteto rektoriaus priimtas esant neteisėtai šios aukštosios mokyklos tarybos sudėčiai.

Naujojo rektoriaus V. Laurėno inauguracija buvo numatyta surengti gegužę.

Kaip jau skelbta, Iš Klaipėdos universiteto (KU) rektoriaus pareigų oficialiai atleistas Vladas Žulkus su šiuo sprendimu nesutinka ir ketina ieškoti teisybės teismuose. V. Žulkaus kaip KU rektoriaus paskutinė oficiali darbo diena buvo sausio 23-ioji.

Uostamiesčio Alma Mater vadovo pareigas šiuo metu eina praėjusių metų pabaigoje rektoriumi išrinktas buvęs ilgametis KU studijų prorektorius V. Laurėnas. Darbo sutartis su juo sudaryta gruodžio 19 d. Tą pačią diena nutrūko V. Žulkaus ligšioliniai įgaliojimai, o šią savaitę nutraukta ir jo darbo sutartis.

Tačiau, anot V. Žulkaus, iš rektoriaus pareigų jis atleistas neteisėtai - jo penkerių metų kadencija turėjusi baigtis šių metų spalį.

Mokslininkas pasiryžęs ginti savo poziciją: sprendimą dėl atleidimo jis apskundė Klaipėdos miesto apylinkės teismui.

KU dvivaldystės situacija susidarė, vykstant įstatymų koregavimo ir tikslinimo peripetijoms. Mokslo ir studijų įstatymas šalies aukštąsias mokyklas įpareigojo iki praėjusių metų pabaigos išsirinkti naujus rektorius nelaukiant jų pirmtakų kadencijos pabaigos.

KU atlikus šią procedūrą, prieš pat Kalėdas Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė nutarimą, kuriame, be kita ko, pripažino nuostatą, kad valstybinių aukštųjų mokyklų valdymo organų įgaliojimai nutraukiami 2011 m. gruodžio 31 d. nesibaigus jų kadencijai, prieštaraujančia pagrindiniam šalies įstatymui.

Tokio pat verdikto sulaukė ir universitetų taryboms priskirtos plačios funkcijos: pavyzdžiui, skirti ir atleisti rektorių. Tad, anot V. Žulkaus, KU tarybos sprendimai - negaliojantys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder