Lietuvos aukštosiose mokyklose mažės studijų programų

Lietuvos aukštosiose mokyklose mažės studijų programų

Kai kuriose aukštųjų mokyklų studijų programose studentus galima suskaičiuoti ant pirštų. Vienose jų tai jau kasmetė tendencija, kitos – naujos, tačiau nepasiteisinusios. Universitetai dalį programų žada sujungti, tačiau, ar tai padės išvengti programų panaikinimo ateityje, abejoja, nes studentų skaičius Lietuvoje mažėja nuolat.

Universitetuose taip sumažėjo studentų, kad kai kuriuose kursuose jų mokosi vienetai. Daugiausiai tokių programų Lietuvos edukologijos ir Klaipėdos universitetuose. Po keletą yra ir kituose. Mažiausiai šiuose universitetuose patrauklios fizikos ir chemijos, lenkų, prancūzų kalbos, vizualiųjų menų, statinių ir parkų restauravimo, lietuvių filologijos ir suomių kalbos studijų programos bei kai kurios dviejų mokomųjų dalykų programos.

„Tai rodo, kad mokslinis potencialas išsiskaidytas. Programos iš principo siūlo tą patį tik skirtingais žodžiais. Jos skaido studentus ir kartais nesukuria norimo rezultato“, – sako Studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

Anot švietimo ir mokslo viceministro daktaro Rolando Zuozos, naujoje Mokslo ir studijų  įstatymo redakcijoje, kurią svarsto Seimas, numatyta, kad bus vertinamos žymiai platesnės studijų kryptys, o ne vien studijų programos.

Universitetų atstovai aiškina, kad į grupes priėmus minimalų galimą studentų skaičių, mokslo metų eigoje pasitaiko, kad dalis jų studijas nutraukia ar pereina į kitas studijų programas, o likusieji su universitetu yra sudarę sutartis, todėl šis privalo jiems užtikrinti studijas.

„Jie mokosi įvairiais būdais: bendrauniversitetiniai ir pedagoginiai dalykai jungiami į srautus, nes jie vienodi visoms programoms. Dalis studijų dalykų mokoma nuotoliniu būdu per įvairias sistemas, dalis dalykų jungiama prie vieno mokomojo dalyko programos“, – pateikia pavyzdžių Edukologijos universiteto studijų prorektorė profesorė Vilija Salienė.

Klaipėdos universiteto rektorius profesorius Eimutis Juzeliūnas tikina, kad nepaklausios studijų programos bus išregistruotos. „Jas išregistruosime, jų nebeliks , nes į šias programas nesurenkame studentų. Dabar šias programas dar palaikome, nes turime išleisti paskutinius studentus. Jie turi pabaigti studijas“, –teigia E. Juzeliūnas.

Universitetų atstovai sako, kad dalis nepopuliarių studijų programų papilnės ar pasikeis aukštosioms mokykloms apjungus mokslo ir studijų pajėgas, tačiau neatmetama, kad kylanti stojimo kartelė ir mažėjantis studentų skaičius dalį jų gali priversti nutraukti.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder