Moksleiviai vis rečiau renkasi vokiečių, prancūzų kalbas

Moksleiviai vis rečiau renkasi vokiečių, prancūzų kalbas

Tarp moksleivių auga anglų ir rusų kalbų populiarumas, tuo tarpu besirenkančiųjų mokytis vokiečių arba prancūzų kalbas mažėja.

2009-2010 mokslo metais populiariausia užsienio kalba, kurią rinkosi tiek bendrojo lavinimo, tiek profesinių mokyklų mokiniai, buvo anglų, antroje vietoje - rusų, trečioje - vokiečių, ketvirtoje - prancūzų kalba, rašoma 2010 metais Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) parengtame metiniame pranešime "Lietuvos švietimas. Tik faktai".

Praėjusiais mokslo metais populiariausios anglų kalbos mokėsi 65,4-93,3 proc. visų bendrojo lavinimo mokyklų mokinių, rusų kalbos - 32,1-54,1 proc. mokinių, vokiečių kalbos - 26,4-29,3 proc. mokinių. Mažiausiai populiari iš tradicinių užsienio kalbų buvo prancūzų kalba, kurios mokėsi 0,1-12,5 proc. mokinių.

Anglų, rusų ir vokiečių kalbų buvo mokoma visose šalies savivaldybių bendrojo lavinimo mokyklose, o prancūzų - 47 iš 59.

ŠMM duomenimis, 2007-2009 metais anglų ir rusų kalbų populiarumas bendrojo lavinimo ir profesinėse mokyklose augo, o vokiečių ir prancūzų - mažėjo. Per šį laikotarpį anglų kalbą pasirinkusių mokinių dalis išaugo atitinkamai 3,9 ir 10 procentų, rusų - 1,1 ir 2,2 procento.

Vokiečių kalbos besimokančiųjų dalis bendrojo lavinimo ir profesinėse mokyklose sumažėjo maždaug po 3,5 procento, o prancūzų kalbos - atitinkamai 0,3 ir 0,6 procento.

Pranešime minima, jog praėjusiais mokslo metais bendrojo lavinimo mokyklose užsienio kalbų mokėsi 403,9 tūkst. mokinių, o profesinio mokymo įstaigose - 37,6 tūkst.

Du penktadaliai bendrojo lavinimo mokyklų mokinių mokėsi vienos, apie pusė - dviejų užsienio kalbų. Nedidelė dalis mokinių (0,3 proc.) mokėsi trijų užsienio kalbų.

Palyginus su bendrojo lavinimo mokyklomis, tais pačiais mokslo metais profesinėse mokymo įstaigose vienos užsienio kalbos mokėsi 1,7 karto didesnė dalis mokinių, o dviejų užsienio kalbų - dvigubai mažesnė dalis. Trijų užsienio kalbų nesimokė nė vienas profesinės mokyklos mokinys.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder