Moksleivių kūryba - spektaklyje apie vienatvę

Moksleivių kūryba - spektaklyje apie vienatvę

Vydūno gimnazijos mokinių kūryba sudomino profesionalus - trys gimnazistės buvo pakviestos dalyvauti kuriant spektaklio dramaturgiją.

Plataus meninio profilio sindikatas "Bad Rabbits" - tai šiais metais Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA) pabaigusių jaunų režisierių ir dramaturgės kūrybinis tandemas. Jie 2014 metų rugsėjo 1 dieną paskelbė kūrybinių darbų konkursą "Vienatvė. 1991", skirtą Lietuvos aukštesniųjų klasių mokiniams: buvo galima siųsti prozos, dramos, poezijos, muzikos, fotomeno ir visos kitos meninės raiškos darbus.

Buvo pasiūlytos 5 jauniems žmonėms aktualios temos: "Nepriklausomybės atkūrimas", "Galimybių ir informacijos gausa", "Autoriteto krizė", "Vertybių krizė" ir "Identiteto krizė". Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba, projekto partneriai - kultūros baras "Kablys" ir LMTA. Vienas iš konkurso tikslų - suteikti galimybę moksleiviams susipažinti su teatro menu, spektaklio kūrimo procesais, bendradarbiaujant su profesionaliais teatro menininkais, kurti dramaturgiją.

Spalio 6 dieną buvo paskelbti konkurso laimėtojai. Labai džiugu, kad tarp 6 iš visos respublikos atrinktų kūrėjų - net trys Klaipėdos Vydūno gimnazijos vienuoliktokės: Salvija Stončiūtė (drama), Laimutė Tamošiūnaitė (novelė, poezija, dailės darbas) ir Grytė Šeštokaitė (fotografija). Spalio 10-12 dienomis konkurso laimėtojos vyko į pirmąsias kūrybines dirbtuves Vilniuje, kuriose kartu su kūrybine grupe kūrė būsimo spektaklio "Vienatvė.1991" dramaturgiją.

Darbas buvo labai intensyvus ir įdomus: vyko kūrybinių darbų aptarimas su dramaturge Tekle Kavtaradze, veiksminės analizės dirbtuvės su režisiere Giedre Kriaučionyte, sceninės interpretacijos dirbtuvės su režisieriumi Gildu Aleksa ir sindikato "Bad Rabbits" aktoriais, filmų ir spektaklių peržiūros ir diskusijos, individualus darbas su profesionaliais kūrėjais. Spektaklio premjera numatoma lapkričio 11 d. Vilniuje, kultūros bare "Kablys". Į premjerą, savaime suprantama, vyks ir spektaklio bendraautorės klaipėdietės.

Lilija BRUČKIENĖ, Vydūno gimnazijos lituanistė

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder