Moksleivius kvies į jubiliejinį skaitovų konkursą

Moksleivius kvies į jubiliejinį skaitovų konkursą

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti Vakarų Lietuvos ir Klaipėdos krašto moksleiviai kviečiami dalyvauti jubiliejiniame, dešimtajame, meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkurse "Lietuviško žodžio šviesoje".

Anot projekto kuratorės Ingos Norkūnienės, dienraščio "Vakarų ekspresas" inicijuotas konkursas skatina mylėti lietuvišką žodį, domėtis mūsų šalies literatūra, kuria bei ieško naujų saviraiškos būdų per lietuviško žodžio prizmę.

Tikslas - surasti kelią į jaunuolio širdį

"Konkursas išsiskiria tuo, kad yra organiškas, gyvas ir jautrus, be primestų klišių ir įrėminimo. Jame nėra jokios inercijos - tik poezija jauno gyvenimo ritmu. Svarbiausias mūsų tikslas yra sukurti nenutrūkstamą grandį tarp ugdymo įstaigų ir mūsų partnerių - Klaipėdos universiteto ir I. Simonaitytės bibliotekos ir taip surasti kelią į jauno žmogaus širdį, padėti tikėti tuo, ką jis daro, ir jaustis svarbiu, kuriančiu savo šalies piliečiu", - sakė I. Norkūnienė.

Paklausta, kaip prieš dešimtmetį organizatoriams išvis kilo idėja surengti šį konkursą, pašnekovė prisiminė, kad mintis kilo pastebėjus, kad Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti Klaipėdoje net keleri metai nevyko jokie išskirtiniai renginiai.

SKAIČIAI. Per dešimtmetį konkurse dalyvavo per tūkstantį Klaipėdos ir Vakarų Lietuvos krašto moksleivių.

"Kadangi ši šventė artimiausia spaudos atstovams, dienraštis "Vakarų ekspresas" net nesuabejojo mūsų idėja apie žodžio sklaidą konkurso rėmuose, įtraukiant jaunus žmones, būsimus tautos kūrėjus, lietuviško žodžio puoselėtojus.

Kartu su projekto vadove, aktore, UNICEF geros valios ambasadore, Klaipėdos universiteto dėstytoja Virginija Kochanskyte pakvietėme mokytojus bei moksleivius į meninio skaitymo šventę, kur pagrindinis akcentas - asmenybės saviraiška per tekstą. Po konkurso, praėjus savaitei ar dviem, rengiame apdovanojimų šventę, kurioje dėkojame visiems dalyviams ir laureatams", - sakė I. Norkūnienė.

AKTUALUMAS. Projekto kuratorė Inga Norkūnienė tikisi, kad projektas nepraras savo aktualumo ir neš žodžio žinią jaunų žmonių lūpomis.

Meistriškumas kasmet stiprėja

Kaipgi keitėsi konkursas per pastarąjį dešimtmetį? Pasak pašnekovės, jis išliko toks, koks buvo pirmąjį kartą - gausus meninių numerių, išskirtinis profesionalia komisija, pagarba lietuviškam žodžiui bei visad dovanojantis šventę.

Per 10 metų konkursas augo dalyviais, bendraminčių ratu ir įkvepiančiais susitikimais. Pirmasis buvo ypatingas tuo, kad, tik paskelbus žinią, pradėjo plūsti paraiškos. Tai organizatoriams esą gniaužė kvapą ir leido suprasti, kad konkursui nusimato ilga ateitis.

POEZIJA. Konkursas išsiskiria tuo, kad yra organiškas, gyvas ir jautrus, be primestų klišių ir įrėminimo. Jame nėra jokios inercijos - tik poezija jauno gyvenimo ritmu.

Kasmet konkurse "Lietuviško žodžio šviesoje" įvyksta per 80 pasirodymų, kuriuose dalyvauja apie 100 moksleivių. Taigi per dešimtmetį jų dalyvavo apie 1 tūkst. Konkursui numerius parengė kone visos Klaipėdos mokyklos, ypatingai aktyvios - rusakalbių mokyklos. Taip pat gausus būrys skaitovų atvyksta iš apskrities: Gargždų, Palangos, Skuodo, Šilalės, Neringos ir kitų miestų mokyklų.

Pasak projekto kuratorės, per dešimtmetį pastebėta, kad dalyvių meistriškumas kasmet tik stiprėja. Pasiūlytos konkurso sąlygos keičia mokytojų požiūrį į meninį skaitymą, o dalyviams yra sudaromos sąlygos asmeninei interpretacijai, saviraiškai, meniškumui ir improvizacijai. Organizatoriai šiuo skaitymo projektu siekia apjungti profesionalius meno atstovus bei jaunąją kartą ir taip skatinanti aktyvų abipusį dalyvavimą, bendravimą bei kūrybiškumą.

MEISTRIŠKUMAS. Anot projekto organizatorių, dalyvių meistriškumas kasmet tik stiprėja (nuotraukoje - 2011 m. laureatai).

Dešimtasis konkursas kviečia registruotis

Dešimtasis, jubiliejinis, konkursas vyks gegužės 6 d. 11 val. Mažojoje auloje (Klaipėdos universiteto miestelis, Herkaus Manto g. 84, pastatas su laikrodžio bokštu).

Norintys dalyvauti turi pasiruošti lietuvių rašytojų (iki 4 min.) arba dainuojamosios poezijos (iki 4 min.) kūrinį.

Šiemet komisiją sudarys aktorius, režisierius Sigutis Jačėnas, aktorius, režisierius Marius Pažereckas, Klaipėdos universiteto (KU) Menų akademijos dėstytoja ir Dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė, KU doc. Romualdas Skunčikas, dainuojamosios poezijos kūrėjas Jonas Baltokas bei teatrologijos magistrantūros studentai (doc. P. Jūratė Grigaitienė).

Dalyvių registracija vyks iki gegužės 3 d. el. paštu: [email protected]. Reikia nurodyti moksleivio pavardę, vardą, amžių, kūrinį ir jo autorių, dalyvio mokyklą, mokytoją, telefoną, el. pašto adresą. Išsamesnė informacija tel.: 8 618 145 06.

Laureatų apdovanojimai ir koncertas "Lietuviško žodžio šviesoje" vyks gegužės 13 d. 13 val. Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje (I-as aukštas).

SIEKIS. Organizatoriai šiuo skaitymo projektu siekia sujungti profesionalius meno atstovus bei jaunąją kartą ir taip skatinanti aktyvų abipusį dalyvavimą, bendravimą bei kūrybiškumą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder