Mokyklas paralyžiuos streikai

Mokyklas paralyžiuos streikai

Šiandien Vilniuje vyks visuotinis švietimo darbuotojų kongresas, kuriame bus svarstoma, kaip reaguoti į tai, kad Vyriausybė netesi mokytojams duotų pažadų. Pasak profsąjungininkų, labai reali yra streiko galimybė. Tiesa, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė žada, kad bent vienas iš pažadų - nuo kitų metų kiek kilstelėti pedagogų algas - bus iš dalies įgyvendintas. Tačiau tiek premjeras, tiek finansų ministras tvirtina, kad tam biudžete pinigų nėra. Jų tik bus ieškoma. Mokytojai tuo jau nebetiki.

Vos tapusi ministre A.Pitrėnienė pažėrė daug gražių pažadų mokytojams. Kai kurie jų atrodė net gana nesunkiai įvykdomi. Pavyzdžiui, kad nuo rugsėjo 1-osios pedagogai savo sergančius arba į kursus išvykusius kolegas pavaduos nebe už dyką, kad mokytojams padaugės pamokų, nes jų nebeturės mokyklų direktoriai, kuriems ir be pamokų padidės atlyginimai, kad nė viena pamoka nebenueis veltui. Tačiau, pasak pačių pedagogų, net tokie smulkūs pažadai taip ir liko pažadais.

„Ministrė sakė, kad nuo rugsėjo visi mokytojai gaus atlygį už kolegų pavadavimą. Iš tiesų tai net nėra naujovė. Jau esančiuose aktuose yra įrašyta net ne galimybė, o prievolė finansiškai atlyginti mokytojams už kolegų pavadavimą. Pinigai už tai nebuvo mokami ten, kur jų nebūdavo, arba ten, kur jų nenorėdavo skirti. Situacija lygiai tokia pati ir liko. Nuo rugsėjo papildomai tam neskirta nė cento. Todėl ministrė giriasi nebūtais dalykais. Niekas nepasikeitė. Kur už pavadavimą nebuvo mokama, ten ir dabar nemokama. Nors net Darbo kodeksas numato, kad už papildomą darbą turi būti atlyginta. Juk jei tau priklauso iškasti 20 griovių, o liepė vietoj kažkokio neatėjusio darbuotojo dar vieną iškasti, už tai turi sumokėti“, - dėstė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Anot jo, garsiai nuskambėjęs šūkis, kad nuo rugsėjo nė viena pamoka nebenueis veltui, irgi subliūško: mokyklos, neturinčios pinigų mokėti mokytojui, pavaduojančiam kolegą, paprasčiausiai dažnai mokiniams pasako: šiandien tokios ir tokios pamokos nebus.

„Paprastai tariant, net ne ministerijos nosiai tokius dalykus sureguliuoti. Čia tas pats, kaip pažadėti, kad šiemet bus sniego. Taip pat buvo kalbėta, kad direktorių pamokos atiteks mokytojams. Anksčiau direktorių, neturinčių pamokų, atlyginimai būdavo mažesni. Nuo rugsėjo atlyginimai jiems padidinti: net ir nevedantys pamokų gauna daugiau. O jei dar ir pamokas veda - gauna papildomai. Mokytojams jų pamokos neatiteko“, - teigė A.Jurgelevičius.

Jo tvirtinimu, visi šie pažadai A.Pitrėnienei bus priminti šiandien Vilniuje vyksiančiame visuotiniame Lietuvos švietimo darbuotojų kongrese.

„Kongrese aptarsime streiko galimybę, jei mūsų reikalavimai nebus vykdomi. Aišku, tai, apie ką kalbėjome, nėra svarbiausi klausimai, kuriuos kelsime. Pagrindinis dalykas - Konstitucinis Teismas Vyriausybei liepė nuo sausio kardinaliai pakeisti mokytojų darbo atlyginimo sistemą, nes ji dabar neatitinka Konstitucijos. Tam reikės ir papildomų pinigų. Tačiau biudžeto projektas jau pateiktas, o jame pinigų tam nėra numatyta. Net padidinti 5 proc. Mums tebekartoja, kad bus algos padidintos, tačiau nei kiek, nei iš ko - nei ministrė, nei premjeras nežino. Todėl mes tuo netikime“, - akcentavo A.Jurgelevičius.

Švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė „Vakaro žinioms“ sakė šiandien mokytojams pranešianti, kad algos jiems nuo sausio didės.

„Nuo sausio 1 d. mokytojams atlyginimai bus pakelti, tik šiandien negaliu nurodyti procento. Mes Seimo Švietimo ir mokslo kultūros komitetui pateikėme siūlymą į kitų metų biudžetą įrašyti eilutę, kad mokytojams algos didinamos 5 proc., tam reikia 18,3 mln. eurų. Kiek bus skirta - dar negaliu pasakyti“, - atsargiai kalbėjo ministrė.

Apie mokytojus prajuokinusį ir kartu papiktinusį pažadą, kad nuo rugsėjo bus mokama už kolegų pavadavimą, A.Pitrėnienė kalbėjo kaip apie įvykdytą pažadą.

„Mes įrašėme į dokumentus, kad už pavadavimą turi būti mokama. Tam papildomai pinigų nebuvo skirta, tačiau yra tie 7 proc., kuriuos perskirsto savivaldybės. Jos tuos pinigus perskirsto kam nori, o turi būti ne kam nori, bet kad būtų įvykdyta prievolė. Aišku, ministerija neturi svertų bausti to nesilaikančias savivaldybes. Mūsų geri norai susiūti keistais siūlais. Bet padarėme viską, kas nuo mūsų priklausė“, - tvirtino A.Pitrėnienė. 

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder