Pinigų yra. Ar atsiras naujų būrelių?

Pinigų yra. Ar atsiras naujų būrelių?

Tikimasi, kad nuo spalio 1 d. įvestas neformaliojo ugdymo krepšelis Klaipėdoje padidins mieste būrelius lankančių vaikų skaičių.

Pernai neformaliojo ugdymo veikloje uostamiestyje dalyvavo 8 tūkst. vaikų. Šį skaičių žadama padidinti dar maždaug 20 proc. Kai kuriuose seniai veikiančiuose populiariausiuose būreliuose vietų jau nėra.

Atsiras naujų?

Šiemet iki metų pabaigos Klaipėdai neformaliajam ugdymui bus skirta per 57 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad vienam vaikui per mėnesį iš šio krepšelio bus skirta po 15 eurų. Visi šie pinigai numatyti papildomoms programoms rengti jau be tų, kurios šiuo metu yra mieste. Tad tikimasi, kad mieste išaugs įvairių užsiėmimų vaikams pasiūla.

"Mūsų laukia didžiulis iššūkis, kaip šias lėšas panaudoti", - neslėpė Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Neformaliojo ugdymo programas gali kurti bet kuris švietimo teikėjas, kad ir verslo liudijimą turintis pavienis mokytojas ar menininkas. Tiesa, reikalingas pedagoginis išsilavinimas, o jo neturintiesiems reikia išklausyti pedagoginių ir psichologinių žinių kursą.

"Tikimės, kad programas siūlys ir bibliotekos, muziejai, sekmadieninės mokyklėlės. Taip pat ir neformaliojo švietimo įstaigos pateiks naujų programų, kurios galės būti finansuojamos iš šių lėšų", - ragino nesnausti Švietimo skyriaus specialistės.

Siūlomas programas vertins speciali ekspertų komisija ir tik patvirtintos programos bus registruojamos respublikiniame registre. Priklausomai nuo užsiėmimus lankančių vaikų skaičiaus bus skiriamas valstybės finansavimas.

"Vaikai negalės dubliuotis. Bet, pavyzdžiui, muzikos mokyklą ar dailės mokyklą lankantys vaikai galės dalyvauti ir pagal šias programas siūlomose veiklose - tai jau nebus dubliavimasis", - pabrėžė L. Prižgintienė.

Pasak jos, šios naujovės tikslas - pritraukti į neformalųjį ugdymą naujų vaikų.

"Žinoma, šiemet mes žiūrėsime atlaidžiau, bet šiaip už šias lėšas negalėtų būti finansuojamas, pavyzdžiui, anglų kalbos mokymo būrelis. Žinoma, viskas priklausys nuo programų kūrėjų išradingumo. Jau ir dabar mieste yra įdomių veiklų, kurios vyksta be jokio finansavimo, pavyzdžiui, protų mūšiai", - kalbėjo Švietimo skyriaus vedėja.

Taip pat reikalaujama, kad būreliai pagal šias programas įsikurtų ir tinkamose patalpose, o ne kur nors apleistame rūsyje. Tam galima panaudoti ir bendrojo ugdymo mokyklų patalpas. Bet užsiėmimai lygiai taip pat esą gali vykti ir privačiuose namuose ar bute.

Ką siūlo senbuviai?

Su naujovėmis mokslo metus pasitinka ir seniai veikiančios neformaliojo ugdymo įstaigos.

Klaipėdos jaunimo centras naujų narių priėmimą į būrelius pradėjo rugpjūčio 27 d. ir laukia norinčiųjų iki rugsėjo 21 d. Šiais metais Jaunimo centre ketinama užimti apie 1 400 vaikų ir jaunuolių, su kuriais dirbs 65 pedagogai. Meninės pakraipos įstaigoje daugiausia veiklų siūloma besidomintiesiems muzika, daile, choreografija, teatru, literatūra.

Įstaigos Meninio skyriaus vedėja Irena Butvilienė pabrėžė, jog kai kuriuose kolektyvuose ir studijose priimama labai nedaug naujų narių, į kai kuriuos jau laukia norinčiųjų eilė. Esą ypač turėtų suskubti tie, kurie nori lankyti dailės studiją "Varsa", dizaino studiją "Kukutis", dainos studiją "Keberiokšt", šokių kolektyvą "Junga".

Iš viso Jaunimo centre veikia 25 būreliai ir dar turėtų atsirasti naujų. Dauguma neformaliojo ugdymo veiklų siūloma pagrindinėse Jaunimo centro patalpose miesto centre, Puodžių g. 1.

Šiais metais Jaunimo centre laukiami lankytojai nuo 3-ejų metukų (estetinės edukacijos studijoje) iki 21-erių. Studentiško amžiaus suaugusiųjų papildomas ugdymas, anot pašnekovės, yra viena iš Jaunimo centro naujovių.

Kita naujovė, įsigaliojusi visose miesto neformaliojo ugdymo įstaigose, - nauja apmokėjimo tvarka.

"Kai kurios veiklos pabrango, kai kurios atpigo. Šiais metais buvo patvirtintas apmokėjimas už valandą ir diferencijuojama pagal veiklą bei jos formą", - aiškino I. Butvilienė.

Pašnekovės teigimu, neformalusis ugdymas Jaunimo centre kainuos nuo 4,5 iki 10 eurų per mėnesį.

Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras, esantis Molo g. 60 ir jungiantis dar šešis įvairiuose uostamiesčio rajonuose esančius neformaliojo ugdymo klubus, naujus narius registravo visą vasarą ir tikisi jų antplūdžio. Iš viso įstaigoje ketinama užimti 1 170 ikimokyklinio ir moksleiviško amžiaus klaipėdiečių. Be tradicinių meninių veiklų, itin populiarių anglų kalbos ir informacinių technologijų būrelių, šiais metais bus siūlomi nauji ekonomikos, perkusijos būreliai, veiks ūkininkų studija. Pasak įstaigos direktoriaus pavaduotojo ugdymui Andreano Chariutino, iš viso šiame centre bus pusšimtis įvairių programų, kurias dėstys 50 pedagogų. Jų kaina svyruos nuo 70 euro centų iki 6 eurų per mėnesį.

Anot pašnekovo, šiais metais centre bus itin išplėstos atviros erdvės.

"Visuose centrui priklausančiuose klubuose veiks atviros erdvės, kuriose nuo 14 iki 19 valandos turiningai laisvalaikį galės leisti ir tie vaikai, kurie nelanko jokio būrelio. Atvirose erdvėse su moksleiviais dirbs renginių organizatoriai, kurie ves juos į ekskursijas, organizuos diskusijas, padės atlikti namų darbus ir panašiai", - sakė A. Chariutinas.

Prieš metus naujose patalpose Smiltelės g. 22 įsikūręs Klaipėdos moksleivių saviraiškos centras šiais mokslo metais pasiūlys 40 neformalaus ugdymo programų. Pasak centro direktoriaus Vytauto Krutulio, į būrelius vaikai registruojasi jau nuo pavasario, tad populiariausiuose vietų sparčiai mažėja. Šiame centre išskirtinis dėmesys skiriamas techninei kūrybai ir informacinėms technologijoms. Moksleiviai čia kuria laivų ir automobilių modelius, mokosi programavimo, kuria robotus, o šiais metais atnaujinus kompiuterių techniką dar galės pasirinkti ir naują mikrovaldiklių programavimo būrelį. Pašnekovas džiaugėsi, jog per vasarą pavyko atnaujinti ne tik centro kompiuterinę techniką, bet ir fotolaboratoriją. Centras didžiuojasi ir geriausias sąlygas Vakarų Lietuvos regione turinčia keramikos ir fitodizaino studija bei šią vasarą įrengta didžiausia ir viena geriausių Lietuvoje laipiojimo uolomis sienele.

Nauja keliavimo sporto programa papildys centre kraštotyros ir turizmo veiklas. Jos dalyviai, anot V. Krutulio, išbandys save žygiuose, dalyvaus bendruose projektuose su Šaulių sąjunga.

Anot V. Krutulio, itin mėgstama centre yra automobilizmo programa, kurią pasirinkę moksleiviai išmoksta vairuoti mopedus, motociklus ir gauna B kategorijos vairuotojo pažymėjimą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder