Popamokinės veiklos Klaipėdoje pakanka

Popamokinės veiklos Klaipėdoje pakanka

Išaušus naujiems mokslo metams, tėveliams galvos skausmu dažnai tampa ne tik vaiko mokyklinis gyvenimas, bet ir tai, kaip jis leidžia laiką po jo. Tikriausiai nė vienas tėvas nenori, kad atžala, parlėkusi po pamokų, kaip dažnai nutinka, sėstų prie kompiuterio ir pasinertų į internetinį pasaulį daugiau niekuo nesidomėdamas. Tėvelius nuo to gelbėja vaikų neformalusis ugdymas - įvairūs būreliai, užsiėmimai ir kitokia popamokinė veikla.

Šiuo metu Klaipėdoje neformaliojo ugdymo paslaugas teikia šešios savivaldybei pavaldžios įstaigos: Adomo Brako dailės mokykla, Jeronimo Kačinsko ir Juozo Karoso muzikos mokyklos, Vaikų laisvalaikio centras, Jaunimo centras ir Moksleivių saviraiškos centras. Šiose įstaigose, praėjusių metų duomenimis, lankėsi per 5 tūkst. vaikų. Tai šiek tiek daugiau negu 2010 metais.

Daugiausiai vaikų renkasi meninės pakraipos užklasinę veiklą, todėl dauguma lanko Jaunimo centrą, kuris siūlo įvairius užsiėmimus - šokius, dainavimą, vaidinimą ir panašiai. Nedaug atsilieka ir Vaikų laisvalaikio centras. Tačiau ne mažiau ugdytinių surenka ir Moksleivių saviraiškos centras, kuris siūlo daugiausiai techninės pakraipos būrelių.

Abi muzikos mokyklos surenka apie 1 300 vaikų. Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vyriausiosios specialistės Raimondos Stirbienės teigimu, muzikos mokytis galėtų ir daugiau vaikų, bet trūksta vietos.

"Veiklos tikrai yra įvairios. Galima išsirinkti. Žinoma, nereikia pamiršti, kad asortimentą gerokai papildo ir privačios įstaigos, nepriklausančios savivaldybei. Tačiau ten gerokai skiriasi ir kaina, ir kartais kokybė", - sakė R. Stirbienė.

Įvairovė didelė

Klaipėdos vaikų laisvalaikio centras mažiesiems klaipėdiečiams suteikia galimybę rinktis, kuriame mikrorajone lankyti vieną iš šio centro klubų. Jų yra net šeši - "Draugystė", "Liepsnelė", "Saulutė", "Švyturys", "Želmenėlis" ir "Žuvėdra". Visuose juose vaikai gali išmokti piešti, tapyti, lipdyti molį, šokti, dainuoti, vaidinti, groti gitara, žaisti bei pažinti kitas kūrybos paslaptis. Vaikų laisvalaikio centre įgyvendinant neformaliojo vaikų švietimo programas dirba 49 neformaliojo švietimo mokytojai. Centrą lanko per 1 300 vaikų.

Panašias paslaugas teikia ir Klaipėdos jaunimo centras. Čia vaikai gali rinktis dailę, teatrą, šokį, žurnalistikos ir kitokius būrelius. Šį centrą lanko daugiausiai jaunųjų klaipėdiečių.

Tie vaikai, kurie nenori nei šokti, nei dainuoti, nei užsiimti kita menine veikla, savo dalyką gali atrasti Moksleivių saviraiškos centre. Čia, be įvairių meninės pakraipos veiklų, tarp kurių - dar šviežias etnokultūros būrelis, į kurį vaikai labai kviečiami, galima rinktis ir techninės pakraipos užsiėmimus - aviamodeliavimą, motociklų ar mopedų būrelį, vairavimo užsiėmimus, fitodizainą, automodeliavimą ir panašius užsiėmimus. Čia savo nišą ras ir tie, kurie nori pagilinti chemijos, ekonomikos ar kitų tiksliųjų mokslų žinias. Pageidaujantieji gali lankyti fotografijos, animacijos ar kino būrelius ir gausybę kitokių užsiėmimų.

Šį centrą, jo direktoriaus pavaduotojos ugdymui Albinos Butkinienės teigimu, kasmet lanko apie 1 000 vaikų.

Dar platesnis pasirinkimas atsiveria peržvelgiant privačias neformaliojo ugdymo įstaigas - jų Klaipėdoje taip pat netrūksta. Vaikai gali mokytis šokio, dainavimo, muzikavimo, kokios nors sporto šakos ir panašiai. Nemažai įvairių būrelių savo moksleiviams siūlo ir pačios mokymo įstaigos.

Pagalba tėveliams

Tačiau kartais nutinka ir taip, kad moksleivis nenori rinktis jokios popamokinės veiklos - jam neįdomu nei šokiai, nei chemija. Tėvams, nerimaujantiems, kad jų vaikai niekaip neišsirenka užklasinės veiklos ir ištisą dieną naršo internete, pamiršę visas pareigas, pagalbos ranką tiesią elektroninių paslaugų bendrovė "S plius", sukūrusi paslaugą "Stopas", kurios dėka interneto ryšys abonento namuose gali būti laikinai nutrauktas.

Paslaugos, kuri leistų laikinai nutraukti interneto tiekimą, poreikį "S plius" pajuto intensyviai didėjant interneto vartotojų skaičiui. Vis daugiau tėvų, prašydami įvesti internetą, išsakydavo savo būgštavimus dėl to, kad jiems būnant darbe vaikai neribotą laiką naršo internete ir nenori užsiimti jokia kitokia veikla. Abonentai, norintys, kad jų namuose būtų galimybė laikinai nutraukti interneto ryšį, gali bet kada pasinaudoti paslauga "Stopas" - viskas tvarkoma telefonu - tereikia vieno skambučio ir internetas bus užblokuotas arba vėl sugrąžintas.

Nei pati paslauga, nei skambučiai, kurių pagalba nutraukiamas arba atnaujinamas interneto ryšys, "S plius" klientams nieko nekainuoja. Įdomu tai, kad tėvai, pageidaujantys paslaugos, gali užsakyti ir specialų tekstą, kuris atsirastų monitoriaus ekrane, laikinai sustabdžius interneto tiekimą. Pavyzdžiui: "Ar jau paruošei pamokas?", "Eik plauti indų :)" ar panašiai.

Teigiama, kad tokia paslauga gali tapti pagalbininke siekiant vaiką sudominti naudingesniais laisvalaikio leidimo būdais, pavyzdžiui, tų pačių būrelių lankymų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder