Pradinukus saugaus eismo mokys robotukas

Pradinukus saugaus eismo mokys robotukas

Prasidėjus naujiems mokslo metams jau keturioliktą kartą rengiama saugaus eismo iniciatyva "Apsaugok mane". Šiais metais pirmą kartą saugaus eismo pamokų mokytoju taps robotas. Nuotoliniu būdu valdomas robotas padės pradinukams sužinoti, kaip pagelbėti kitiems pėstiesiems saugiai pereiti pėsčiųjų perėjas, žada sudominti žaisminga ugdymo forma bei mokys vaikus kasdien laikytis saugaus eismo taisyklių.

Saugaus eismo mokytoją, padėsiantį mažiesiems kelyje, sukūrė Kauno technologijos universiteto Panevėžio instituto Technologijų fakulteto ekspertai. Mokiniai, norintieji susipažinti su robotuku, turės užsiregistruoti akcijai "Apsaugos mane" ir dalyvauti Vilniaus miesto saugaus eismo mokyklos rengiamose pamokose.

"Robotukas yra kaip žaidimo priemonė vaikui, kad įtvirtintų įgūdžius, suprasti, kad gatvę jis gali pereiti tik toje vietoje, kur yra pažymėta perėja. Robotas galbūt ta priemonė, kuri padėtų sutraukti pirmokėlius ir išugdyti įgūdžius, nes dažnai, ypač pirmokai, dar neturintys įgūdžių, bando eiti greičiausiu keliu, nepažiūri į kairę, šoną. Taigi su šiomis priemonėmis mūsų Saugaus eismo mokykla padės vaikams įtvirtinti įgūdžius, kaip saugiai pereiti gatvę", - penktadienį žurnalistams sakė robotuko pristatyme dalyvavęs Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Kaip įprastai, akcijos "Apsaugok mane" metu visą rugsėjį šalies pėstieji moksleiviai bus apdrausti nelaimingųjų atsitikimų draudimu, saugiai elgtis gatvėse jiems padės prie pėsčiųjų perėjų budintys policijos pareigūnai. Draudimas moksleiviams galios nuo 7 iki 21 valandos, šio draudimo suma vienam vaikui siekia 10 tūkst. litų.

Be to, šiemet 75-ių sostinės pradinių mokyklų mokiniams pagaminta 2 tūkst. šviesą atspindinčių liemenių. Dar tiek pat atšvaitų bus išdalinta visose šalies mokyklose.

Meras A. Zuokas teigia, kad sostinė šiuos naujuosius mokslo metus pasitinka su džiaugsmu, nes Vilniaus mokyklos, priešingai nei kitų miestų, netuštėja.

"Vilnius šiandien yra graži išimtis ne tik Lietuvoje, bet, manau, ir Baltijos regione, kai turėsime daugiau pirmokėlių ir abiturientų", - sakė jis ir paprašė vairuotojų būti atidiems, atsargiems, o tėveliams - rasti atžaloms saugiausią, bet ne trumpiausią kelią į mokyklą.

Akcija "Apsaugok mane" prasidėjo 2010 m. Vilniuje, vėliau išplito po visą Lietuvą. Skaičiuojama, kad pernai per akciją visoje Lietuvoje eismo įvykiuose nukentėjo 7 pėstieji moksleiviai - 4 mergaitės ir 3 berniukai, jauniausiam iš jų - 7, vyriausiam - 17 metų. Nukentėjusiųjų amžiaus vidurkis - 11,5 metų. Jų tėvams ar globėjams, pranešusiems apie įvykį draudėjui telefonu, išmokėta 6 tūkst. litų draudimo išmokų. 2 moksleiviai buvo sužaloti tuo metu, kai ėjo per perėją. Lengviausias sužalojimas - sumušimas per eismo įvykį, sunkiausias - įvairaus sudėtingumo kaulų lūžiai.

Įdomu tai, kad pernai Vilniuje per akciją nenukentėjo nė vienas moksleivis, dauguma nukentėjusiųjų iš periferijos - pernai po vieną nelaimingą atsitikimą įvyko Vilkaviškio, Pakruojo, Šiaulių, Panevėžio, Radviliškio rajonuose, Rokiškyje, Kaune.

Laikinai einantis apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pareigas Antonis Mikulskis pripažino, kad mokslo metų pradžia - savotiškas iššūkis ir policijai, tačiau nelaimių būna mažiau. To priežastis, pasak pareigūnų, didesnė mažųjų priežiūra.

"Būtina sustiprinti viešosios tvarkos, eismo saugumo reikalavimus. Nuo rugsėjo pradžios Vilniaus mieste bus daug daugiau policijos pareigūnų, bus organizuotas budėjimas prie mokyklų, pėsčiųjų perėjų", - kalbėjo A. Mikulskis.

Prasidėjus naujiems mokslo metams ir padidėjus kelių eismo pažeidimų tikimybei, bus sustiprintos policijos pajėgos viešajai tvarkai ir eismo saugumui užtikrinti viešosiose vietose, pareigūnai intensyviai budės prie bendrojo lavinimo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Prie mokyklų - prieš pamokas ir po jų - bus organizuojamos policinės priemonės, skirtos tikrinti transporto priemones ir saugumą prie pėsčiųjų perėjų, taip pat kartu su mokyklų administracija užtikrins, kad mokinius vežančių mokyklinių autobusų vairuotojai ar kiti vaikus lydintys suaugę asmenys tinkamai laikytųsi Kelių eismo taisyklių.

Rūpindamiesi pėsčiųjų saugumu, policijos pareigūnai žada drausminti pėsčiųjų negerbiančius vairuotojus ir pėsčiuosius bei kvies atkreipti suaugusiųjų (automobilių vairuotojų) dėmesį į vaikų vežimą automobiliuose (saugos diržų, specialių sėdynių naudojimas).

2000-2014 m. per akciją "Apsaugok mane" įvykiuose rugsėjį žuvo ar nukentėjo 58 moksleiviai, jų tėvams ar globėjams išmokėta per 70 tūkst. litų draudimo išmokų.

"Jeigu akcija vyksta jau kartą, tai jinai yra sėkminga ir reikalinga visai Lietuvai", - teigė "Lietuvos draudimo" generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis.

"Lietuvos draudimo" inicijuotas visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad beveik kas šeštas (15 proc.) šalies gyventojas linkęs visai nepadėti kitiems pėstiesiems pereiti per pėsčiųjų perėjas, daugiau nei pusė (54 proc.) ištiesia pagalbos ranką tik paprašius.

Tyrimas, kurio metu buvo apklausta daugiau nei 1000 respondentų visoje Lietuvoje, parodė, kad padėti pereiti gatvę dažniau linkę 36-45 metų šalies gyventojai. Mažiau nei trečdalis (30,6 proc.) šalies gyventojų padeda pereiti per pėsčiųjų perėjas ir neprašyti. Tarp jų dominuoja 56 metų ir vyresni žmonės. Daugiausiai 18-25 metų jaunuolių pripažino nesikišantys į ne savo reikalus ir neketinantys padėti vaikams, senyvo amžiaus žmonėms ar neįgaliesiems pereiti per pėsčiųjų perėją. Nenorinčių pagelbėti kitiems pėstiesiems Lietuvoje yra 15 proc., todėl akcijos "Apsaugok mane" organizatoriai kviečia žmones bendradarbiauti ir visiems kartu didinti vaikų saugumą keliuose.

Akciją "Apsaugok mane" organizuoja Vilniaus miesto savivaldybė, ne gyvybės draudimo bendrovė "Lietuvos draudimas" ir Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder