Premjeras apie lietuvių kalbos brandos egzaminą: lauksime teismo sprendimo

Premjeras apie lietuvių kalbos brandos egzaminą: lauksime teismo sprendimo

Paklaustas, kaip Vyriausybė reaguoja į Prezidentės Dalios Grybauskaitės kritiką, išsakytą švietimo ir mokslo ministrui Dainiui Pavalkiui dėl pasirašyto įsakymo, kuriuo atsisakoma vienodo lietuvių kalbos brandos egzamino, Premjeras Algirdas Butkevičius pažymėjo, jog tiesiog bus laukiama Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo.

LVAT yra priėmęs nagrinėti Seimo narių pareiškimą ištirti švietimo ir mokslo ministro D. Pavalkio įsakymo teisėtumą.

"Dabar yra kreipimasis į teismą ir lauksime teismo sprendimo. Bet politinė taryba yra priėmusi sprendimą, kad šiais metais dar būtų taikoma ne tik lenkiškose mokyklose besimokantiems abiturientams šiek tiek paprastesnė tvarka, laikant valstybinį lietuvių kalbos egzaminą", - ketvirtadienį interviu "Žinių radijui" sakė Vyriausybės vadovas.

ELTA primena, kad antradienį Prezidentė sukritikavo D. Pavalkio pasirašytą įsakymą ir pabrėžė, kad lietuvių kalba neturi tapti jokių derybų ar politinių susitarimų objektu.

Pasak Prezidentės, Lietuva visada buvo daugiatautė, tokia ir išliks, ir visi yra Lietuvos piliečiai, todėl jokių privilegijų niekam neturi būti, visiems turi būti sudarytos vienodos sąlygos, kaip ir numato Konstitucija. Tokia yra principinė Prezidentės nuostata. Anot jos, visi Lietuvos piliečiai turi būti vienodai raštingi.

Ministras D. Pavalkis pažadėjo riboti įsakymo galiojimą.

Palengvintas lietuvių kalbos egzaminas bus iki šio egzamino pavasarį, vėliau bus vertinami rezultatai ir priimami sprendimai. Šiųmečio egzamino keisti, anot ministro, jau nebegalima.

Reikalavimus dėl palengvinto lietuvių kalbos egzamino kelia valdančiajai koalicijai priklausanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kurie nori, kad Lietuvoje būtų leista mokytis pagal lenkų programas.

Seimo opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų nariai į LVAT kreipėsi vasario 28 d. Prašoma ištirti, ar švietimo ir mokslo ministro D. Pavalkio šių metų vasario 20 dienos įsakymas, kuriuo pakeista lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino programa, neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui bei Konstitucijai, Švietimo įstatymui.

LVAT sprendimą dėl lietuvių kalbos egzamino palengvinimo tautinių mažumų moksleiviams planuoja paskelbti jau pasibaigus egzaminų sesijai - iki liepos vidurio.

Teismas kovo pabaigoje atmetė prašymą bylą nagrinėti skubos tvarka, argumentuodamas, kad byla yra itin sudėtinga ir nacionaliniuose teismuose bus sprendžiama pirmą kartą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder