Šiais metais priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarka nesikeis

Šiais metais priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarka nesikeis

2012 metais priėmimo į aukštąsias mokyklas principai išlieka panašūs kaip ir pernai, informuoja Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM). Patvirtinti minimalūs reikalavimai pretenduojantiems į valstybės finansuojamas pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų vietas bei eilės studijų krepšeliui gauti tvarka. Gruodį paskelbtame Konstitucinio Teismo (KT) nutarime nėra esminių pastabų dėl priėmimo į valstybės finansuojamas studijų vietas valstybinėse aukštosiose mokyklose, nes studijų krepšelio eilės konkursiniai principai atitinka prieš dvejus metus aukštųjų mokyklų skelbiamas priėmimo sąlygas, teigia ŠMM.

"Noriu patikinti abiturientus, kad stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka išlieka tokia pat. Konstitucinis Teismas nepareiškė pastabų dėl studijų krepšelių skyrimo principų stojantiesiems į valstybines aukštąsias mokyklas", - trečiadienį ministerijos išplatintame pranešime cituojamas švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Pasak ministro, dėl krepšelių skyrimo nevalstybinėms mokykloms dar bus ieškoma sprendimo, neprieštaraujančio KT išaiškinimui. Ministras pažymi, kad priėmimo sąlygos kasmet dvejiems metams į priekį derinamos su aukštosiomis mokyklomis. Šiemečiai konkursiniai mokomieji dalykai buvo nustatyti dar 2010-aisiais. Jais remiantis kiekvienais metais patikslinama studijų krepšelių skyrimo eilės tvarka, pagal kurią geriausiai besimokantys turi galimybę gauti valstybės finansavimą.

Dėl priėmimo į valstybės finansuojamas studijų vietas KT pasiūlė dvi redakcinio pobūdžio patikslinančias korekcijas - teisės aktuose nustatyti terminą, kada iš anksto turi būti paskelbtos priėmimo sąlygos, bei numatyti, kokiu būdu ŠMM ir aukštosios mokyklos derina priėmimo sąlygas. Šios korekcijos, anot ministerijos, tiesiogiai nereiškia paties priėmimo į aukštąsias mokyklas pokyčių. Taip pat pastebima, kad šis KT nutarimas nenumato esminių pokyčių dėl priėmimo principų, minimalių kriterijų, konkursinių balų skaičiavimo bei pretendavimo į valstybės finansavimą tvarkos. Apie galimus smulkesnius pakeitimus abiturientus numatoma informuoti iki kovo.

Jau trečius metus iš eilės norintieji gauti valstybės finansavimą studijoms turės peržengti egzaminų slenkstį. Šiais metais, kaip ir pernai, stojantieji į universitetus galės pretenduoti į valstybės finansuojamas studijų vietas, jeigu bus išlaikę tris valstybinius brandos egzaminus, o į kolegijas - du valstybinius brandos egzaminus. Išimtis bus daroma menų studijoms - stojantiesiems į universitetų ir kolegijų menų programas reikia išlaikyti du valstybinius brandos egzaminus ir stojamąjį egzaminą.

Baigusiesiems profesines mokyklas vieną valstybinį brandos egzaminą galės keisti baigiamasis kvalifikacijos egzaminas, išskyrus pasirinkusius menų studijas.

Minimalūs kriterijai stojant galioja 2012 metų abiturientams. Mokyklas baigusiems 2010 ir 2011 m. galioja atitinkamų metų stojimo reikalavimai. Brandos atestatus gavusiems 2009 m. ir anksčiau pakaks vidurinį išsilavinimą patvirtinančio dokumento, ta pati tvarka taikoma ir stojantiesiems, kurie 2012 m. bus atleisti nuo brandos egzaminų dėl ligos.

Mokomieji dalykai, kurių įvertinimai sudaro konkursinį balą, visiškai atitinka aukštųjų mokyklų 2010 m. patvirtintas ir paskelbtas priėmimo sąlygas, pažymima ŠMM pranešime.

Geriausiųjų eilės skaičiavimo principai lieka tokie pat kaip 2011 m., o keičiasi tik vienas konkursinis dalykas - kaip nustatyta prieš dvejus metus skelbiamose priėmimo sąlygose, stojant į miškininkystę universitetuose vietoj užsienio kalbos 2012 m. bus įskaitomas matematikos įvertinimas.

Stojančiųjų į aukštąsias mokyklas konkursinis balas skaičiuojamas pagal pasirinktą studijų kryptį atitinkančių 4 dalykų įvertinimus - 3 dalykų brandos egzaminų pažymius ir 4-ojo dalyko metinį pažymį. Skirtingų dalykų įvertinimai turės skirtingą svorį.

Išimtis taikoma stojantiesiems į menų studijų srities ir meno pedagogikos programas dėl šių studijų specifikos. Jiems bus skaičiuojami stojamojo egzamino, kurio svoris didžiausias, vieno arba dviejų dalykų brandos egzaminų įvertinimai ir vieno dalyko metinis pažymys.

Stojant į švietimo ir ugdymo studijų krypčių grupės programas, kurias baigus suteikiama pedagogo kvalifikacija, norintiems gauti valstybės finansavimą privalomas motyvacijos įvertinimas. Jei motyvacija įvertinama teigiamai, stojančiajam pridedami 1 arba 2 papildomi balai.

Tam tikrų nacionalinių bei tarptautinių olimpiadų laureatams, taip pat profesinių mokyklų auklėtiniams, baigusiems mokyklą labai gerais pažymiais, bus pridedama papildomų balų.

Bendrasis priėmimas į aukštąsias mokyklas, kaip ir pernai, vyks trimis etapais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder