Studentui apsistoti neužteks 1000 litų

Studentui apsistoti neužteks 1000 litų

Nekilnojamojo turto brokeriai gali plėšikauti kiek tik nori, mat jų veiklą reglamentuojantis įstatymo projektas Seime stringa jau ilgiau nei metus. Nuomos pasiūlymų besižvalgantys studentai jau spėjo nusivilti, kad be tarpininkų apsieiti nepavyks. Tačiau milžiniškos tarpininkavimo paslaugų kainos jiems neįkandamos - už buto išnuomojimą prašoma susimokėti 500 litų.

Skelbimų yra, bet nėra

1200-2500 litų - tokios sumos reikia keliems studentams, norintiems išsinuomoti butą Vilniuje. Pasirodo, nepakanka sumokėti tik už nuomą. Butų savininkai prašo ir užstato už vieną ar tris mėnesius į priekį. Be to, nemažas sumas studentams tenka pakloti ir už brokerių tarpininkavimą, o jų išvengti tapo beveik neįmanoma.

Tuo įsitikino ir studentė Gedvilė Paškauskaitė iš Jurbarko. Ji Mykolo Romerio universiteto antrame kurse studijuoja psichologiją. Vieno ar dviejų kambarių butą nuomotųsi su drauge. Už jį abi merginos galėtų mokėti iki 500 litų, o su komunalinėmis paslaugomis - iki 900 litų.

Studentiško būsto paieškos tęsiasi jau ilgiau nei tris savaites, tačiau kol kas nesėkmingai.

„Paieškos vyksta intensyviai, bet šiuo metu susirasti butą nuomai yra labai sunku. Kainos užkeltos, be to, dar tas metas, kai abiturientai sužinojo, kur įstojo. Kiek tik žiūriu skelbimų - vien agentūros. Jų siūlomų paslaugų kainos gąsdina, nes tenka pakloti tiek, kiek ir už nuomą vienam mėnesiui. Paprastai prašoma nuo 200 litų iki 500 litų, kai kur net 600 litų. Nesinori į agentūras kreiptis, bet kai liko tiek mažai laiko, baisu, kad kitos išeities gali nebūti“, - nuogąstavo mergina.

Gedvilė pasakojo, kad nekilnojamojo turto brokeriai patys paskambina ir siūlo savo paslaugas, tačiau jų pasiūlymai merginų kol kas netenkino.

Kokį butą tikisi susirasti merginos? G.Paškauskaitė sako, kad apie jokią prabangą, naujus remontus nė nesvajoja. Už 500 litų ir mažiau siūlomi butai - ne pačios geriausios būklės, keliasdešimties metų senumo, su senais baldais ir buitine technika. „Apie tai, jog kainos padidėjo, galima spręsti ir iš to, kas siūloma. Anksčiau už tokią kainą buvo galima išsinuomoti kur kas geresnį butą, o dabar nemaža dalis - nė neverti tų pinigų“, - teigė antrakursė.

Brokeriais dirba kas nori

Peržiūrėjus kelias skelbimų svetaines, matyti, kad didžioji dalis nuomos pasiūlymų sostinėje - nekilnojamojo turto agentūrų. Skelbimuose nurodoma, kad „jei butas tiks, imamas vienkartinis 500 litų tarpininkavimo mokestis“. Kai kuriuose skelbimuose rašoma, kad butą nuomoja privatus asmuo, tačiau, paskambinus nurodytu numeriu, atsiliepia agentūros darbuotojai. Be to, tarpininkavimo paslaugas siūlo ne tik agentūros, bet ir pagal individualią veiklą dirbantys asmenys. „Teikiu tarpininkavimo paslaugas išnuomojant nekilnojamąjį turtą. Pasirūpinčiau, kad jūsų bute nuolatos gyventų nuomininkai, o jūs turėtumėte pastovias pajamas iš nuomos“, - buvo rašoma viename skelbime. Skelbimo autorius, prisistatęs Mindaugu, „Respublikai“ paaiškino, kad jokiai agentūrai nepriklauso - dirba pagal verslo liudijimą. Jo paslaugos kainuotų 200 litų. „Tiek kainuotų parengti, sudaryti sutartį. Viskas teisėta ir patikima“, - tvirtino jis.

O štai kituose miestuose - Kaune, Klaipėdoje - tarpininkauti besisiūlančių mažiau, o ir šių paslaugų kainos mažesnės. Paskambinus dėl buto Kaune nuomos agentūros darbuotoja paaiškino, kad už tarpininkavimą moka būsto savininkas. Kitoje agentūroje vienkartinis tarpininkavimo mokestis - 200 litų.

Klaipėdoje nekilnojamojo turto agentūrų skelbimų taip pat nemažai. Paskambinus, siūloma atvykti į biurą ir pasirašyti bendradarbiavimo sutartį. Sumokėjus 100-200 litų, agentūra įsipareigoja tam tikrą laiką interesantą informuoti apie naujausius nuomos pasiūlymus ir suteikti butų savininkų kontaktus.

Brangiausia - sostinėje

Už kokią kainą studentui įmanoma išsinuomoti butą? Skelbimuose pateikiami tokie pasiūlymai: kuklų, seno planavimo vieno kambario butą Vilniuje, Antakalnio mikrorajone, galima išsinuomoti ir už 450 litų. 400-500 litų prašoma už panašius butus ir kituose rajonuose - Šnipiškėse, Naujininkuose. 2 kambarių butų nuomos kaina 600-1500 litų, atsižvelgiant į jų būklę bei rajoną. Trijų kambarių butų nuomos kainos prasideda nuo 650 litų, o brangiausi nuomos pasiūlymai - miesto centre (net iki 3000 litų per mėnesį).

Kaune nedidelį, vos 20 kvadratinių metrų, butą, galima išsinuomoti ir už 250 litų. Erdvesnių butų nuomos kaina senos statybos name - apie 400 litų, naujai suremontuotų ir moderniai įrengtų kainos prasideda nuo 500-600 litų. Dviejų kambarių butai - nuo 350-400 iki 2500 litų. Trijų - nuo 400 iki 3000 litų.

Klaipėdoje vieno kambario butų nuomos kainos panašesnės į sostinės - 400-450 litų už seno planavimo butą, 600-900 litų už naujai suremontuotą. Beveik nesiskiria ir dviejų kambarių butų nuomos kainos, o už trijų kambarių butą per mėnesį tektų sumokėti mažiausiai 500, daugiausiai - 2500 litų.

Tarp universitetus turinčių miestų nuomos kainos mažiausios Šiauliuose. Čia vieno kambario seno planavimo butą miesto centre galima išsinuomoti ir už 250 litų, rajonuose miesto pakraštyje - vos už 200 litų. Naujai įrengto vieno kambario buto nuoma atsieitų 350-400 litų. Dviejų kambarių nuomos kainos - nuo 300-700 litų, trijų - 400-1000 litų.

Ne visi veikia legaliai

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Vytas Zabilius įsitikinęs, kad nekilnojamojo turto nuomos rinkoje trūksta aiškaus teisinio reglamentavimo. Nekilnojamojo turto brokerių įstatymo projektas Seime stringa jau ilgiau nei metus.

„Kol ta specialybė nėra reglamentuota, ja užsiima kas tik nori. Galiu drąsiai teigti, kad net ne visi brokeriai turi verslo liudijimus išsiėmę, ne visi mokesčius moka“, - kalbėjo V.Zabilius.

Beje, jis pridūrė, kad toli gražu ne visos nekilnojamojo turto agentūros Lietuvoje ima iš nuomininko mokestį už tarpininkavimą: „Asociacijai priklausančios agentūros tokio mokesčio neima. Komisinius agentūrai moka būsto savininkas. Iš nuomininko net nėra pagrindo tą mokestį imti. Tokiu atveju turi pasirašyti sutartį, kad jam atstovauji. O tai, kad dabar mokestis imamas ir už numerio suteikimą, manau, yra nukrypimas nuo normos. Rimtos kompanijos tokiais dalykais neužsiima. Tai tarsi bandymas perparduoti informaciją. Matyt, kai veikla nėra reglamentuota, gali pardavinėti bet ką ir už bet kiek“.

Ką derėtų žinoti prieš pasirašant sutartį?

„Kasmet, kai tik suaktyvėja nuomojamų butų paieška, į nekilnojamojo turto sritį suguža krūva vienadienių pasipinigautojų. Norintys išsinuomoti skuba ir sutinka su jų sąlygomis. Patarimas ieškantiems buto - atsargiau rinktis, su kuo susiduria: ar tai ilgai veikiančios ir patikrintos įstaigos, ar vienadienės įmonėlės, kurios padirba sezoną ir eina atostogų“, - pritaria ir nekilnojamojo turto ekspertas Marius Čiulada.

Jis akcentuoja, kad prieš nuomojantis būstą reikėtų sudaryti sutartį su jo savininku. „Kol kas gaji praktika, kad tokios sutartys nesudarinėjamos. Tada nei nuomininkas nėra saugus, kad vieną dieną jo netikėtai nepaprašys išsikelti, nei nuomotojas, kurio būstui gali būti padaryta žala“, - kalbėjo jis.

Prieš pasirašant sutartį M.Čiulada pataria paprašyti nuomotojo parodyti būsto nuosavybės dokumentus. Sutartyje turi būti aiškiai apibrėžiama, kas ir kam išnuomojama, kokia objektų būklė. Be to, sutartyje turi būti nurodyti ir skaitiklių rodmenys, nuomos kaina, kokiu laiku vyksta mokėjimai.

„Dabar populiarėja praktika, kad žiemos sezono metu nuomotojas nuleidžia nuomos kainą, tačiau ir tai turi būti nurodyta sutartyje, nes žodiniai susitarimai kartais nieko nereiškia“, - pridūrė nekilnojamojo turto specialistas.

Anot jo, į sutartį reikia atidžiai įsigilinti ir atsižvelgti, ar joje yra nurodomos sutarties nevykdymo sankcijos: „Įspėjimo apie išsikraustymą ar iškraustymą terminai, sankcijos - sveikas dalykas, nes kitaip nuomininkas gali bet kada numetęs raktus susipakuoti ir išeiti. Arba atvirkščiai - nuomotojas staiga apsigalvoti ir liepti po savaitės išsikelti“.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Gyvenimas"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder