Susitraukęs miesto biudžetas skriaudžia darželinukus

Susitraukęs miesto biudžetas skriaudžia darželinukus

Klaipėdos lopšelių-darželių "Žiburėlis" bei "Dobiliukas" bendruomenės sunerimusios. Įstaigų langai tragiškos būklės, o savivaldybė ir vėl neranda lėšų jiems pakeisti. Beje, tokių įstaigų yra ir daugiau. Vasario mėnesį Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistų atlikti matavimai parodė, jog temperatūra keturiuose iš penkių tikrintų darželių neatitinka higienos normų. Tokia situacija pasikeistų, jei langai įstaigose būtų pakeisti.

Į dienraštį "Vakarų ekspresas" kreipėsi lopšelio-darželio "Žiburėlis" tėvų komiteto atstovė Julija Kolesnik. Jos teigimu, visi tėveliai šiuo metu gyvena įtampoje, mat baiminasi dėl savo vaikų likimo.

Pasak tėvų komiteto atstovės, temperatūros matavimai įstaigoje buvo atlikti vasario 13 dieną. Daugelyje patalpų temperatūra nesiekė rekomenduojamos normos.

"Nieko stebėtino. Darželiui - 35 metai, o remontas dar nė karto neatliktas. Buvo žadėta, jog bus pakeisti seni langai, kas ir yra didžiausia per žemos temperatūros priežastis, tačiau šių metų savivaldybės biudžete tam lėšų iš viso nenumatyta. Vaikai ne tik šąla ir yra sargdinami, bet dar ir kyla grėsmė, kad darželio lankyti nebegalės", - pasakojo J. Kolesnik.

Jos teigimu, Visuomenės sveikatos centro (VSC) specialistai davė terminą - esą iki kovo vidurio reikia pateikti planą, kuriuo būtina nurodyti, kas bus daroma bandant esamą situaciją pakeisti. Kitu atveju įstaigai esą gali būti atimtas higienos pasas.

"Mes galvojame, kad be higienos paso darželis dirbti negali, todėl baiminamės, jog jeigu iki numatyto termino niekas nieko nesiims, darželis bus uždarytas ir visiems tėveliams reikės ieškoti, kur vesti savo vaikus. Eilės į darželius sudaromos keleriems metams į priekį, todėl rasti naują darželį savo vaikui vargu ar pavyks.

Negi miesto valdžia negali pasirūpinti pačiais mažiausiais ir bejėgiškiausiais savo gyventojais? Juk tikrai kažkur turėtų atsirasti bent šiek tiek lėšų, kad būtų sutvarkytos bent jau tragiškiausios būklės įstaigos", - klausė darželinuko mama.

Tokia pati situacija

Lopšelį-darželį "Dobiliukas" lankančių vaikų tėvai taip pat skundžiasi dėl šios įstaigos apverktinos pastato langų būklės.

"Dar praėjusių metų miesto savivaldybės biudžete buvo numatyta pakeisti "Dobiliuko" langus. Tačiau pažadai liko tik pažadais... Darželio direktorė pranešė, kad langai ir šiemet nebus keičiami dėl lėšų stygiaus. Surinkę tėvų parašus, kreipėmės į Klaipėdos savivaldybę, tačiau atsakymas nenudžiugino. Mums buvo pasakyta, kad lėšų langų keitimui nėra. Tai reiškia, kad ir šiais metais vėl reikės kamšyti langus ir saugoti vaikus, kad jie nesusižeistų", - pasakojo vieno iš "Dobiliuką" lankančių vaikų mama.

Pasak jos, "Dobiliuko" langai yra kritinės būklės. Jų rėmai visiškai sutrūniję, skylėti, neužsidaro. 85 proc. įstaigos langų užkalti, nes stiklai krenta iš rėmų. Grupėse ir kitose patalpose atidaroma tik po vieną langą, tačiau ir tai kelia pavojų vaikų ir darbuotojų saugumui. Šiuo metu pastato antrame aukšte keletas langų virsta į pastato išorę. Yra jų iškritimo tikimybė. Mažose patalpose langų rėmuose - skylės. Jų negalima užkalti, nes patalpas būtina vėdinti.

Mamos teigimu, 2011 m. vasarą iš antro aukšto krito dviejų langų stiklai, o VSC nustatė temperatūrų neatitikimus higienos normoms.

"Keista, tačiau lėšų naujų vaikiškų lovyčių įsigijimui, ko nereikalauja higienos normos, lopšeliuose-darželiuose "Puriena", "Želmenėlis", "Volungėlė", "Žiogelis", "Traukinukas" miesto biudžete atsirado. Gal prioritetą reikėjo skirti ikimokyklinių ugdymo įstaigų langų keitimui?" - stebėjosi netinkamoje aplinkoje laiką leidžiančio darželinuko mama.

Lėšų nėra

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės teigimu, yra ne viena ikimokyklinė įstaiga, kurioje nepakeisti langai bei dėl to didžiųjų šalčių metu įstaigos neatitinka higienos normos.

Kol kas, pasak valdininkės, lėšų ikimokyklinių įstaigų langų keitimui nenumatyta. Žadama, jog po pusmečio peržiūrint savivaldybės biudžetą ir nevykdant kurių nors programų ar atsiradus papildomų lėšų, šios pirmiausia būtų nukreiptos ikimokyklinių įstaigų langų keitimui.

Tą patį tvirtino ir savivaldybės administracijos Socialinės infrastruktūros poskyrio vedėja Roma Gadeikienė. Pasak jos, šiemet buvo planuota pakeisti net aštuonių darželių langus, tačiau iš biudžeto tam neskirta pinigų, todėl teks laukti biudžeto perskirstymo birželį arba kitų metų.

Kol kas apie galimą darželio "Žiburėlis" ar kitų lopšelių-darželių higienos paso sustabdymą negalvojama.

"Jei taip nutiks, tada ir spręsime. Gali būti, kad kol kas skubių veiksmų neprireiks, nes didelių šalčių greičiausiai nebesulauksime. O jeigu gautume rekomendaciją šį ar kitą darželį uždaryti, tada ieškotume išeities. Galbūt vaikus būtų galima nukreipti į kitas grupes ar sugalvoti kažką kita", - svarstė L. Prižgintienė.

Pažada neuždaryti

Klaipėdos VSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė pasakojo, jog per didžiuosius šalčius vasario viduryje buvo patikrinti penki nerenovuoti uostamiesčio darželiai. Keturi iš jų - "Žiburėlis", Aušrinė", "Berželis" ir "Papartėlis" - neatitiko higienos normų.

Po temperatūros matavimų miesto savivaldybei buvo išsiųstas reikalavimas spręsti susidariusią situaciją. Tiesa, atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu savivaldybė lėšų darželių langų keitimui neturi, buvo priimtas pasižadėjimas lėšų ieškoti perskirstant biudžetą. Tai ir buvo tėvelių minėtas planas, kurio reikalavo VSC. Anot specialistės, nei tėveliams, nei darželio administracijai jokių planų teikti nereikia.

Beje, A. Šlepetienė suskubo raminti lopšelio-darželio "Žiburėlis" ir kitų įstaigų tėvelių bendruomenes.

"Net jeigu higienos paso leidimas būtų sustabdytas, tai tikrai nereiškia, kad įstaigą uždarytume. Tai tiesiog būdas šiek tiek paspausti miesto savivaldybę, kad ši darželių langų keitimo nebeatidėliotų. Tokio dokumento, kaip higienos pasas, nebuvimas tik įrodytų, kad problema yra ir kad ją reikia spręsti.

Dėl uždarymo baimintis nereikia. Mes esame suinteresuoti, kad visos įstaigos dirbtų. Tiesiog rūpinamės pačiais vaikais. O darželio bendruomenės tikslas šiuo metu turėtų būti toks pat - jie kasdien turėtų apie save priminti ir nuolat klausti, kaip reikalas sprendžiamas", - teigė VSC atstovė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder