Tėvai investuoja į vaikų ateitį samdydami korepetitorius

Tėvai investuoja į vaikų ateitį samdydami korepetitorius

Nors Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai akcentuoja, kad korepetavimas nėra sveikintinas reiškinys, o visos reikiamos žinios mokiniui suteikiamos mokykloje, vis daugiau tėvų moka pedagogams už papildomą vaiko rengimą. Pastaruoju metu ypač padaugėjo mokinių, kurie ruošiasi tarptautiniam anglų kalbos egzaminui.

"Ąžuolyno" gimnazijos vienuoliktokė Guoda Juškevičiūtė pasakojo, kad didžioji dalis jos klasiokų samdo korepetitorius. Yra ir tokių, kurie jų turi net po tris.

"Aš ir pati einu papildomai mokytis chemijos, prieš tai samdžiau anglų kalbos korepetitorių. Tačiau tai darau tikrai ne todėl, kad būčiau nepatenkinta šių dalykų mokytojų suteiktomis žiniomis gimnazijoje. Juolab kad mūsų gimnazijoje sudarytos visos sąlygos konsultuotis su mokytojais po pamokų. Tiesiog korepetitorius padeda kryptingai ruoštis egzaminams", - esminę priežastį įvardijo gimnazistė.

G. Juškevičiūtė sakė mokanti net po 40 litų už vieną valandą: "Geriau dabar į save investuoti, nei po to mokėti už mokslus aukštojoje mokykloje."

Mergina teigė, kad pastaruoju metu vieni populiariausių yra anglų kalbos korepetitoriai, kurie ruošia mokinius tarptautiniam užsienio kalbų egzaminui, mat dauguma moksleivių ruošiasi stojamiesiems egzaminams į užsienio aukštąsias mokyklas.

Jai antrino ir kitų uostamiesčio mokyklų gimnazistai, tačiau daugelis jų nepageidavo viešinti savo vardo ir pavardės: esą tai neetiška gimnazijos mokytojų atžvilgiu.

"Dažniausiai ieškoma mokytojų iš kitų mokyklų, nes samdyti tą patį lyg ir reikštų, kad per pamokas jo žinių nepakanka", - pasakojo nenorėjusi prisistatyti dvyliktokė, kuri papildomai mokosi chemijos bei matematikos, nes šių dalykų jai reikės per stojamuosius egzaminus į pasirinktą specialybę.

Moksleivė paneigė mintį, kad daugelis mokinių korepetitorius samdo dėl mados: "Tai per brangus malonumas, jei iš jo nėra jokios naudos. Be to, nepakanka pasamdyti korepetitorių - jei pats nesimokysi, tai niekas nepadės, o pinigai bus išmesti į balą."

Mokinių žiniomis, daugiausia korepetitorius samdo vienoliktokai ir dvyliktokai, nes jie ruošiasi egzaminams. Tačiau kai kurie tėvai samdo mokytojus namuose ir penktokams.

"Manau, kad žemesnėse klasėse korepetitorių nereikia, nes tokio amžiaus mokiniai turi išmokti patys mokytis. Mokytojai sako, kad nemažai mokinių iki 9-os klasės taip ir neišmoksta naudotis turimais užrašais, vadovėliais", - pastebėjo G. Juškevičiūtė.

Kamšo spragas

Nors internete yra kur kas daugiau skelbimų, siūlančių korepetitoriaus paslaugas, nei jų ieškančių, tačiau klaipėdiečiai teigia pasigendantys kai kurių dalykų korepetitorių.

Ponia Zita pasakojo, kad jau trečią mėnesį internete ir spaudoje skelbiasi ieškanti savo vienuoliktokui sūnui fizikos korepetitoriaus, tačiau iki šiol nesulaukusi nė vieno skambučio.

"Aš jau ir fizikos mokytojos prašiau, kad padėtų surasti, kas privačiai moko fizikos, bet ji neturėjo ką pasiūlyti. Matyt, Klaipėdoje fizikai yra deficitas", - svarstė moteris, kurios sūnui reikia pagalbos, kad pasivytų bendraklasius.

"Mano sūnus - protingas tinginys. Nieko nepadarysi, teks papildomai mokėti, kitaip neišlaikys egzaminų. Kad tik atsirastų kam mokėti..." - vylėsi Z. Leketienė.

Taip pat nesėkmingai chemijos ir fizikos korepetitorių savo anūkui ieško ponia Nijolė. "Jis buvo įsikalęs į galvą, kad niekur nestos, o baigęs mokyklą išvažiuos dirbti į užsienį, tad mokslus ir apleido, - apgailestavo močiutė. - Liko spragos. Chemija ir fizika - tamsus miškas. Mūsų pareiga jam padėti, juk tai nulems profesijos pasirinkimą. Visko galima išmokti, tik reikia mokytis. Įsivaizduoju, kad tai kainuos nemažus pinigus, bet ką darysi, juk močiutės viską gali atiduoti dėl anūkų gerovės..."

Be patirties - nenori

Nors papildomai užsidirbti mokant mokinius namuose siūlosi nemažai studentų arba ką tik baigusiųjų aukštąsias mokyklas, daugelis jų pripažįsta, kad korepetitoriai, neturintys darbo patirties mokykloje, nėra labai paklausūs.

 


 

"Baigiau studijas ir neradusi darbo norėjau pabandyti lietuvių kalbos korepetitoriaus darbą. Skambučių sulaukiau, bet išgirdę, kad nedirbu mokykloje, nė vienas nepageidavo mano paslaugų", - pasakojo jauna klaipėdietė.

Matematikos mokytoja vienoje mokykloje dirbanti ir papildomai namuose matematikos mokanti moteris, taip pat nenorėjusi skelbti savo vardo, pasakojo, kad visi paskambinusieji teiraujasi, kur ji dirba.

"Svarbu ne tik tai, ar esi mokytoja, bet ir kurioje mokykloje - prestižinėje ar ne - dirbi. Tiesą sakant, dabar, kai mokyklose atsirado papildomos konsultacijos, norinčiųjų samdytis korepetitorius sumažėjo, tačiau vis tiek yra daug. Tačiau, mano nuomone, juos renkasi mažiau gabūs mokiniai arba tie, kurie grupėse nesugeba įsisavinti informacijos ir jiems reikalingos individualios konsultacijos", - pasakojo matematikos korepetitorė, už vieną individualios konsultacijos valandą imanti 25 litų mokestį.

Uostamiestyje korepetitorių kainos svyruoja nuo 20 iki 55 litų už individualias konsultacijas, o grupinėse konsultacijose gali tekti mokėti nuo 10 iki 30 litų už vieną valandą.

Žinia, Klaipėdoje veikia ne vienas privatus mokymo centras, kur mokiniai ir studentai papildomai mokosi vieno ar kito dalyko. Šių centrų vadovų teigimu, mokinių, norinčių pagausinti savo žinias, tikrai yra daug. Ypač populiarios matematikos, lietuvių, chemijos, biologijos (dalykų, kurių spragos trukdo toliau sėkmingai mokytis), grupės. Esą dažnai mokiniams pakanka ir vieno semestro, kad pavytų bendraklasius arba pasikeltų pažymį.

"Daugiausia ateina vyresniųjų klasių moksleivių, kurie ruošiasi egzaminams, bei aštuntokų ir devintokų, kurie ruošiasi stoti į gimnaziją. Tačiau turime ir trečiokų. Žemesnių klasių moksleiviai nori papildomai mokytis anglų, matematikos", - pasakojo mokymo centro "Gimnazita" Klaipėdos skyriaus mokymų vadovė Jūratė Stančikienė.

Jai antrino ir kalbų mokyklos "Kalba.lt" Klaipėdos filialo vadovė Lina Šimienė. Be kita ko, ji pastebėjo, kad pastaruoju metu labai padaugėjo mokinių, kurie ruošiasi tarptautiniam anglų kalbos egzaminui. Tad esą galima daryti prielaidą, kad daugelis mokinių turi planų išvykti studijuoti į užsienį.

"Pakanka to, ką duoda mokykla"

Virginija KAZAKAUSKIENĖ, Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus, Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vedėja

Papildomai mokytis niekam negali uždrausti. Juolab kad valstybinių egzaminų sistema yra konkurencinė - galbūt tu žinai daug, bet moksleivis iš kitos gimnazijos žino dar daugiau. Tačiau, mano nuomone, to, ką duoda mokykla, visiškai pakanka, kad būtų galima pasiruošti valstybiniams egzaminams. Juolab kad ugdymo planuose yra konsultacinės valandos - tad tie mokiniai, kurie neįsisavino medžiagos per pamoką, gali konsultuotis su mokytoju papildomai; mokytojas gauna už tai atlyginimą. Tiesa, gali būti, kad kai kuriose mokyklose, ypač tose, kuriose mažiau mokinių, stinga lėšų konsultacijoms, nes jos skiriamos iš mokinio krepšelio.

Šiemet tarptautinis užsienio kalbos egzaminas bus prilygintas valstybiniam egzaminui, tad natūralu, kad yra nemažai mokinių, kurie jau dabar nori jį išsilaikyti, kad to nereikėtų daryti egzaminų sesijos metu. Tačiau nebūtinai visi jį išlaikiusieji planuoja studijuoti užsienyje.

Verslo liudijimų statistika:

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, papildomo mokymo veiklai Klaipėdos apskrityje gyventojai 2010 m. buvo įsigiję 170 verslo liudijimų (iš jų veiklos vykdymui Klaipėdos m. - 102), šiais metais - jau 45 verslo liudijimus (Klaipėdos m. - 25).

Verslo liudijimų išdavimo statistika rodo, kad papildomo mokymo veiklą įregistruoti pageidaujančių gyventojų padaugėja artėjant brandos egzaminų laikotarpiui bei naujų mokslo metų pradžioje.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder