Tėvai paryčiais lūkuriuoja svajonių mokytojų

Tėvai paryčiais lūkuriuoja svajonių mokytojų

Nori patekti pas labiausiai išgirtą pradinukų mokytoją? Stok į eilę. Tiesa, ji pradeda rikiuotis 6 valandą ryte. Štai tokia situacija neseniai ištiko „Minijos“ progimnaziją, kurią lankyti norinčių būsimųjų pirmokų tėvai dar nė nebrėkštant šalo lauke, kad patektų į arčiau namų esančią mokyklą, o vaikus mokytų, jų įsitikinimu, svajonių mokytojos. Tokios eilės, kai stumdomasi kaip dėl duonos badmečiu, vadinamos vidurinių mokyklų reorganizacijos pasekme. Mat pradinį išsilavinimą mieste beteikia dvi mokyklos.

Šalo 30

Įprasta būsimųjų pirmokų užrašymo į mokyklas tvarka šiemet sukėlė tėvų pasipiktinimą. Paskelbus, jog tėvų prašymai priimti vaikus į pirmąją klasę bus priimami nuo sausio 15 dienos, Gargždų „Minijos“ progimnaziją iškart užplūdo gimdytojai.

Gargždiškė Asta, būsimo pirmoko mama, teigė, tą patį rytą žurnalistams būtų galėjusi išlieti daugiau minčių apie susidariusią absurdišką situaciją. Tačiau pykčiui atlėgus moteris vis tiek negailėjo aštrių žodžių: „Prie mokyklos atėjau 7 valandą ryte. Eilę man buvo užėmusi kita mama, tad stovėjau šešta. Galiausiai susirinko apie 30 tėvų. Pareiškimus direktoriaus pavaduotoja priiminėti pradėjo apie 8 valandą. Tačiau atėjusieji 10 valandą jau nebepateko pas tą mokytoją, pas kurią norėjo.“ Teigiama, kad pirmosios mamos prie mokyklos lūkuriuoti pradėjo dar 6 valandą.

Tvarką sukūrė patys

„Minijos“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daiva Bušeckienė neneigė, kad pirmąją pareiškimų priėmimo dieną situacija nesikeičia jau trečius metus. „Tą tvarką sukūrė patys tėvai. Jie patys perlenkė lazdą, prisiklausoma kalbų, jog vaikas nepateks į norimą mokyklą. Mes priimsime visus norinčiuosius vaikus, pareiškimai priimami iki pat rugsėjo 1 d. Vienintelis klausimas, pas kurią mokytoją vaikas pateks“, – informavo pavaduotoja.

Anot jos, didžiausia bėda tampa pačių mokytojų autoritetas. „Neminėsiu pavardėmis, bet tėvai prisiklauso nebūtų dalykų apie kai kurias mokytojas. Mažame mieste ima sklandyti būtos ir nebūtos pagyros, todėl kai pas vieną iš mokytojų šiandien vaikus leisti nori 50 tėvų, tai yra nenormalu. Suprantu tuos, kurie vieną vaiką pas norimą pedagogę jau leido, žino jos darbo metodus. Tačiau masė tėvų ateina ir kategoriškai reikalauja, kad vaiką mokytų ta ir ne kita mokytoja“, – stebėjosi D. Bušeckienė. Pasak pedagogės, yra dalis tėvų, kuriems svarbiausia, jog vaikas lankytų „Minijos“ mokyklą, o mokytojos pavardė nesureikšminama.

Praėjusiais metais pedagogei teko stebėti kuriozišką situaciją, kaip vienas iš tėvų net buvo susižymėjęs mokytojų „kriterijus“ – kuri moko „elitinius“ vaikus, kuri kaip atrodo.

Kitais mokslo metais „Minijos“ progimnazijoje bus formuojamos 5 pirmokų klasės. Į jas, preliminariais skaičiavimais, turėtų ateiti 110 pirmokų. Mokykla jau gavo 95 vaikų tėvų prašymus. Planuojama, kad vienoje klasėje mokysis 22–24 mokiniai. Tačiau kol kas žinomos tik 4 būsimos pirmokų mokytojos. Vienai klasei mokytoja (-as) dar bus ieškoma (-as).

Pedagogės – iš nuotraukos

Gargždų „Kranto“ pagrindinė mokykla, priešingai nei oponentė „Minija“, pirmokų antplūdžio nejaučia. Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Rankelienė skaičiavo, kad mokykla yra gavusi 62 tėvų prašymus. Preliminariais skaičiavimais, mokyklą lankys 72 pirmokai. „Prašymai priimami raštinėje, tačiau eilių tikrai nėra. Jos ir nelabai įmanomos – raštinė dirba iki 16 val., todėl visi norintieji spėja ateiti. Aktyviau tėvai pareiškimus rašė tik sausio 15–16 dienomis“, – eilių reiškiniu stebėjosi direktoriaus pavaduotoja.

Anot pašnekovės, kol kas „Krante“ planuojama formuoti tris pirmokų klases, tačiau neatmetama ketvirtosios tikimybė.

„Darželiuose, kuriuose esame paskelbę informaciją apie prašymų priėmimą, pagal tėvų norą pakabinome ir būsimųjų pirmokų mokytojų nuotraukas, kitą informaciją. Taip jiems esą lengviau pasirinkti pirmąją mokytoją. Kol kas mokytojų pasirinkimas skirstosi tolygiai, tačiau tam tikros korektūros galimos. Pavyzdžiui, jei klasėse bus akivaizdžiai nelygus berniukų ir mergaičių skaičius. Tokia lygybė svarbi užklasinėje veikloje, atliekant sportines užduotis ir kt. Be to, galbūt atsižvelgsime į tai, kurie vaikai kartu yra lankę darželį. Tai palengvintų adaptaciją“, – sakė I. Rankelienė.

Pasak jos, mokinių gyvenamoji vieta taip pat įvairi. Kai kurie tėvai į „Krantą“ vaikus linkę vežti ir iš sodininkų bendrijų, kitiems imponuoja čia dirbantys mokytojai, aplinka.

Šešiamečiai – irgi eilėje

Ne mažesnį sąmyšį kelia ir priešmokyklinio ugdymo klasių komplektavimas. Pavardės skelbti nepanorusi gargždiškė Živilė pasakojo, jog jos dukra nėra lankiusi darželio, todėl Švietimo skyriuje mama turėjo užpildyti prašymą vaiką priimti į norimą priešmokyklinę grupę. „Man pasakė, kad geriau prašyme nurodyčiau, jog vaikas gali lankyti bet kurį darželį, nors patys aiškiai nurodėme norintys eiti į priešmokyklinę grupę „Saulutėje“. Esą vienintelė tikimybė, kad tokia papildoma grupė vaikams, anksčiau nelankiusiems darželio, bus suformuota „Naminuke“. Tai būtų pražūtis, nes vaiką būtų sudėtinga vežioti į kitą miesto galą“, – pasakojo jauna mama.

Švietimo skyriaus vedėjas A. Petravičius „Bangai“ patvirtino, kad nelankiusiųjų darželio šešiamečių tėvai, norintys leisti vaikus į priešmokyklinio ugdymo grupę, gali teikti prašymus Švietimo skyriuje. Tačiau kol kas nežinoma, kiek ir kur tokių papildomų grupių bus. „Su Gargždų darželių vadovėmis organizuosime susitikimą ir žiūrėsime, kas turi vietų. Kol kas esame gavę 23 vaikų, nelankiusių darželio, tėvų prašymus. Iš jų 14 nurodė nematantys skirtumo, kurį darželį lankyti. 9 turėjo konkrečių pageidavimų. Visus vaikus priimsime, tačiau dar nežinome, ar galėsime išpildyti tėvų pageidavimus dėl jiems artimesnių darželių“, – sakė A. Petravičius. Darželį lankantys vaikai priešmokyklinį ugdymą įgyja tame pačiame darželyje.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Algirdo PETRAVIČIAUS komentaras:

– Mokyklų tinklo reorganizacija, manau, visai nelemia pirmokų prisirašymo į mokyklas tendencijų. Juolab kad Švietimo skyrius dar prieš gerą mėnesį žinojo, kurio darželio auklėtiniai kokią mokyklą ketina rinktis. Tai parodė Gargždų darželių priešmokyklinių grupių tėvų apklausa. Po jos nuspręsta, kad „Minijoje“ bus formuojamos 5 pirmokų klasės, o „Krante“ 3.

Kiekviena iš šių ugdymo įstaigų stengiasi atsižvelgti į konkrečius prašymus priimti vaiką pas vieną ar kitą mokytoją, tačiau taip pat žiūri, kad klasių komplektuose būtų panašus mergaičių ir berniukų skaičius.

Stovėti eilėse nėra tikslo – nesuprantu, kodėl tai reikėtų daryti. Tai greičiau likęs stereotipas iš senų laikų, jog pirmasis parašęs pareiškimą būtinai pakliūsiu pas norimą mokytoją. Pavyzdžiui, „Kranto“ mokyklos administracija tėvams palengvino pasirinkimą – darželiuose pakabino mokytojų kompetencijos aprašymus su spalvotomis nuotraukomis.

Švietimo skyriaus užsakymu atliktoje apklausoje paaiškėjo, kad 25 priešmokyklinukai iš „Ąžuoliuko“ darželio kitais mokslo metais rinksis „Miniją“, 20 – „Krantą“, „Gintarėlio“ darželio 57 vaikai eis į „Miniją“, 4 – į „Krantą“, „Naminuko“ – 4 į „Miniją“, 31 – į „Krantą“. Kiek nustebino „Saulutės“ darželis, mat 17 vaikų eis į „Krantą“ ir panašiai – 24 į „Miniją“, nors pastaroji geografiškai arčiau. Tiesa, nulemti galėjo tai, kad kai kurie darželio pedagogai pradėjo dirbti „Krante“, mokykla užtikrina gerą mokinių pavėžėjimą iš sodų, o ir „Kranto“ estetinis vaizdas šiuo metu yra geresnis nei „Minijos“. 6 priešmokyklinukai ketina išvykti iš miesto arba rinktis kitas ugdymo įstaigas.

 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder