Vaidyba nukonkuruoja vadybą

Vaidyba nukonkuruoja vadybą

Įveikus egzaminų sesijos ruožą, daugumai abiturientų belieka sulaukti jų rezultatų ir apsispręsti dėl tolesnio kelio. Nemaža dalis ketinančiųjų studijuoti Lietuvoje jau "matuojasi" patinkančias studijų programas bendrojo priėmimo į šalies aukštąsias mokyklas sistemoje. Iš Klaipėdos universiteto (KU) pasiūlos didelio dėmesio sulaukia tradiciškai populiariausiųjų gretose esančios bei naujos studijų programos.

KU Studentų priėmimo skyriaus vedėjos Beatos Kajutytės duomenimis, pirminiai studijų programų pasirenkamumo rodikliai kol kas atskleidžia įprastas tendencijas: populiariausių studijų statusas tebepriklauso socialiniams mokslams - KU traukia norinčiuosius studijuoti psichologiją, ekonomiką, viešąjį administravimą.

Iš technologijų studijų srities kol kas daugiausia susidomėjimo sulaukia statybos inžinerija bei laivavedyba, iš humanitarinių mokslų - anglų filologija, lietuvių filologija ir režisūra, istorija. Biomedicinos mokslų srityje planuojama naujovė - nuo ateinančių metų KU bus dėstoma kineziterapija - taip pat domina nemažai būsimų studentų.

Ne visos studijų programos išsaugo populiarumą: šiemet dėl šios priežasties KU nėra organizuojamas priėmimas į matematikos ir informatikos mokymo, evangeliškosios teologijos, muzikos teorijos bei istorijos bakalauro studijas.

Menų srityje susidomėjimo sulaukia režisūra, kraštovaizdžio architektūra, o šiemet - ir vaidyba: po kelerių metų pertraukos KU Menų fakultete renkamas naujas aktorių kursas, kuriam vadovaus nuo šiol Klaipėdoje įsikursiantis aktorius Valentinas Masalskis. Kartu su juo dirbti uostamiesčio menininkų kalvėje iš sostinės atvyksta dar dvi - šiuolaikinio šokio bei ritmikos - dėstytojos, o studijas čia tęs aktoriaus ugdytiniai, šiemet baigiantys mokslus Vilniaus kolegijoje.

"Vaidyba nukonkuruoja vadybą", - juokauja Menų fakulteto dekanas Vytautas Tetenskas, kuris džiaugiasi bendradarbiavimu su Lietuvos meno pasaulio grandais. Nuo šių mokslo metų fakultete dirba ir garsus smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekkeris. Pasak dekano, dėl galimo bendradarbiavimo kalbama ir su Rusijos muzikantais, tačiau kol kas priėmimo dirbti galimybes apsunkina biurokratinės kliūtys.

"Labai norėtume savo fakultete suburti ir daugiau autoritetingų dėstytojų", - sakė V. Tetenskas.

Stojimo į menų studijas, kurių kaina ir jos santykis su kokybe įpusėjus švietimo reformai nuolat yra diskusijų epicentre, tvarka per daug nesikeičia. Tiesa, šiemet KU Menų fakultete vyks dalis stojamųjų egzaminų, kurie ankstesniais metais buvo koncentruojami Vilniuje: į džiazo bei liaudies muzikos specialybes, į režisūrą (nuo II turo) bei choreografiją. Žinia, aukštosioms mokykloms stojamųjų egzaminų organizavimas reiškia ir galimybę užmegzti tiesioginį kontaktą su potencialiais studentais ir paagituoti juos studijuoti būtent čia.

Beje, nuo naujų mokslo metų Menų fakulteto pastate padaugės "gyventojų" - iš Gamtos ir matematikos mokslų fakulteto čia bus perkelta Kraštovaizdžio architektūros ir aplinkos planavimo katedra. Jai numatyti kabinetai bus suremontuoti, kaip ir choreografijos salė bei dalis kitų fakulteto patalpų.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder