Vytautas Daujotis: švietimą grindžiant tik pelningumu, demokratija naikina pati save

Vytautas Daujotis: švietimą grindžiant tik pelningumu, demokratija naikina pati save

Demokratinė visuomenė, kuri neturi aristokratinės dimensijos, naikina pati save, kita vertus, demokratinė visuomenė veikia, jeigu kiekvienas žmogus yra ugdomas kaip aristokratas, teigia aukštojo mokslo ekspertas, profesorius habil. dr. Vytautas Daujotis.

"Demokratinėje visuomenėje aristokratiškumas yra išmintis, dorybė, pareiga, bet aristokratija visuomet turi paklusti ir nusileisti demokratinei žmogaus teisei - turėti nuomonę, ją reikšti ir kartais netgi ją įtvirtinti įstatymiškai. Dažnai ta nuomonė gali būti net ir kvailiausia, bet jeigu dauguma jai pritaria, ji tampa įstatymu. Deja, demokratinė visuomenė taip gali susinaikinti, jei ji be aristokratinės dimensijos.

Demokratija įsitvirtina įstatymais, o aristokratija - per atskiro žmogaus buvimą. Kitaip sakant, demokratinė visuomenė veikia, jeigu kiekvienas žmogus yra aristokratas. Taigi jis turi būti ugdomas kaip aristokratas.

Tačiau aristokrato ugdymas yra nepelningas. Visi visuomenėje ir aukštajame moksle vykstantys pokyčiai yra grindžiami pelno, laisvosios rinkos principais - į tą pusę juda ir Lietuva. O schema labai paprasta: investicija į švietimą yra tas pats, kas ir investicija į mašinas, siekiant padidinti individo ekonominį pajėgumą, o tas individas dar turi susimokėti už mokslą, kadangi žmogus ateityje bus labiau produktyvus ir turės didesnių pajamų.

Jeigu švietimas grindžiamas tik pelningumu, tai demokratija naikina pati save. Lietuvoje irgi pastebimas šitas judėjimas - mokslas tampa ūkine veikla, siekiant patenkinti išgyvenimo poreikius. Na, dar yra šeima, kuri, pratęsdama rūšį, gamina darbuotoją ūkinei veiklai.

Šįmet pirmą sykį žiniasklaidoje išgirdau frazę: Lietuvoje turime daug nerentabilių (švietimo) programų. Būtų pasakyta: nekokybiškų, blogų, taisytinų - bet buvo pasakyta "nerentabilių", t.y. neduodančių pelno.

Juk švietimas turėtų ugdyti žmogų, lavinti jo kritinius gebėjimus, visuomeninį pasaulio ir žmogaus pajautimą - tie dalykai negaunami, jeigu švietimas yra organizuojamas kaip investicija į ekonominį produktyvumą", - sako prof. V. Daujotis.

Sveikindamas mokslo metų pradžios proga Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bendruomenei profesorius priminė, kad menas nedaro pinigų - jis daro pasaulį, kuriame verta gyventi.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder