Edmundas Kvederis: "Esu humoro ir realybės jausmo nepraradęs politikas"

Edmundas Kvederis: "Esu humoro ir realybės jausmo nepraradęs politikas"

Didžiausias Vakarų Lietuvos dienraštis „Vakarų ekspresas“ tęsia rašinių ciklą su rubrika: „Miesto tarybos naujokai“. Joje kamantinėjame pirmą kartą politikos virtuvėje atsidūrusius klaipėdiečius.

Šiandien  mūsų pašnekovas - miesto tarybos narys Edmundas Kvederis.

Trumpai apie save.

Liberalių pažiūrų žmogus, miesto ir šalies patriotas, geriausiai išmanomos sritys – švietimas ir ekonomika, humoro ir realybės jausmo nepraradęs politikas.

Už kokią konrečią veiklą esate atsakingas miesto taryboje?

Švietimo, sporto ir kultūros komiteto narys, Etikos komisijos pirmininkas, Jaunimo reikalų tarybos narys, Akademinių reikalų tarybos narys, Tautinių mažumų tarybos narys, Sporto tarybos narys.

Ar tenkina ši sritis, ar norėtumėte kuruoti kitą (as) sritis?

Veiklos pakanka, bet patiktų padirbėti Finansų ir ekonomikos komitete.

Kokius svarbius darbus, projektus jau pavyko pradėti, ar įgyvendinti?

Darbai taryboje (komitete ir komisijose) dažnai smulkūs, reikalauja daug informacijos ir nuomonių surinkimo, tačiau galutiniai sprendimai reikšmingi visuomenei ar jos grupei. Visada stengiuosi įsigilinti į projektus ir bandyti pamatyti kaip jie veiks visuomenę. Natūralu, kad teko prisidėti prie visų didžiausių miesto projektų, kurie buvo tvirtinami taryboje. 

Ar jau apsipratote miesto Tarybos nario kėdėje ir kokie pirmųjų metų darbo įspūdžiai?

Domėjausi politika, tarybos darbu kol nebuvau tarybos nariu, tad pasimetimo tikrai nebuvo, juolab, kad kolegos patyrę ir padėjo patarimais. Kartais tenka susidurti su daugumos ir opozijos realybe ir čia kartais liūdina, jog opozicinės frakcijos asmens nuomonė yra prasčiau vertinama, bet tokia politinė struktūra. 

Kiek laiko, Jūsų manymu, reikia norint rimčiau susipažinti su miesto tarybos nario darbu?

Jei žmogus iki tol nedalyvavo politinėje veikloje ir nebuvo tarybos nariu, ko gero reikalingas bent pusės metų laikotarpis, kad išmokti nagrinėti įstatymų projektus, rasti informaciją, įprasti prie procedūrų. Sunkiai įsivaizduoju tarybą jei daugiau nei pusė narių būtų naujokai, procesai tikriausiai užtruktų. Asmeniškai man buvo reikalingas laikas perprasti technines procedūras tai neužtruko. 

Ar miesto tarybos nario įgaliojimai pakankami, kad būtų galima nuveikti rimtus darbus?

Jei tarybos narys yra valdančioje daugumoje tikrai lengviau priimti sprendimus, tačiau savivaldos lygmeniu  pakankami įgaliojimai, kad ir opozicijos nariai galėtų veikti bei teikti siūlymus. Tarybos nariai, kaip ir visa taryba, turi mažai svertų stebėti savivaldybės įmonių veiklą ir priimti savailaikius sprendimus. Svarbu atliekamiems darbams, bendra tarybos narių kompetencija ir darna. 

Kokios permainos būtinos miestui? Kokius pirmus tris uždavinius reikėtų spręsti pirmausia?

Miesto vystymas nuolatinis procesas, svarbiausia, kad būtų aiški strategija bei jos įgyvendinimas, todėl tai yra svarbiausia, kad miestas augtų visom prasmėm. Klaipėda strategiją turi, tačiau trūksta tokios idėjos ar veiksmo kas labai suvienytų visuomenę, būtų priimtina visiems.

Šiuo metu tris opiausias problemas išskirčiau – aplinkosaugą, infrastruktūrą ir ekonominę-verslo aplinką. Manau šiom sritim reikia dar daugiau dėmesio ir veiksmų. 

Koks jūsų požiūris į išorinio uosto plėtrą?

Bet kokie plėtros ar urbanizacijos procesai, neturi bloginti gyventojų gyvenimo sąlygų ir kokybės, tuom būtina vadovautis vertinat plėtros poreikį ateičiai.

Klaipėdoje nebeliko nei 150 tūkstančių gyventojų. Ar turite planų, kaip sustabdyti klaipėdiečių emigravimą iš miesto?

Ekonomikoje vienas iš paklausą keičiančių veiksnių yra skoniai ir įpročiai. Prieš 15-20 metų tokiu įpročiu tapo – nuosavas namas prie Klaipėdos. Tad nemaža dalis žmonių tiesiog perkėlė savo gyvenamąją vietą formaliai iš Klaipėdos miesto, bet realiai visa veikla liko čia.

Miestas turi tapti geresne alternatyva gyventi – švaresnis oras, arčiau paslaugos, daugiau laisvalaikio, geresnė infrastruktūra ir t.t. Žinoma ir ekonominis aspektas, jei mieste yra sėkmingai veikiančių įmonių, daug darbo vietų tai pritrauks gyventojų. 

Edmundas Kvederis

Kaip apibūdintumėte Klaipėdos miesto tarybos opozicijos ir daugumos santykius?

Klasikinė politikos realybė. Man gaila, kad dėl valdžios perskirstymo dingsta dalis iniciatyvų. O santykiai turėtų būti geresni ir dalykiškesni. 

Ar Jus, pasukusį politiko keliu, palaiko artimųjų ratas, ar kartais kyla ginčų, diskusijų ir nesutarimų su namiškiais?

Laimei, šeima palaiko, tai labai svarbu, nes politiko vertinimas visuomenėje gana prastas, o ir laiko sąnaudos didelės. Tai mano pasirinkimas, kuriam šeima bent kol kas pritaria.

Ar jau galvojate apie galimybę dalyvauti rinkimuose ir į kitos kadencijos miesto tarybą?

Dėl kitos kadencijos miesto taryboje tikrai dar nieko neprojektuoju, kol kas planai sudalyvauti artėjančiuose LR seimo rinkimuose. 

Kokius seniai pamirštus darbus namie pavyko nuveikti karantino metu?

Yra daugiau laiko skirti tokiams pomėgiui kaip maisto ruoša, o šiaip man tenka dirbti nuotoliniu būdu ir itin daug laisvo laiko neatsirado. 

Kokius tris pirmus darbus atliksite pirmiausiai, kai tik baigsis karantinas? 

Susitiksiu su broliais, jų šeimomis. Ramiai su draugais mieste išgersiu alaus. Mėgausiuosi gyvenimu toliau.

Koks Jūsų hobis ir laisvalaikis?

Kelionės, sportas. Keliauju tiek asmeniškai tiek patirties turizmo sektoriuje turiu, tikrai galiu pasakyti, jog Europą esu išmaišęs. Lengvai pats sportuoju taip pat mėgstu žiūrėti sporto varžybas. 

Ar tikite Zodiako ženklais, Angelais Sargais,Talismanais?

Nesu kažkokių simbolių garbintojas ar sekėjas, bet esu gimęs tokiais išraiškingais metais – Drakono, tad apie šį simbolį kartais pasidomiu. 

Ar turite laimingą skaičių?

Esu gimęs 7-u vaiku šeimoje. Tokia tikimybė net mažesnė nei laimėti milijoną, tad skaičius 7-i, man toks priimtinas ir manau laimingas. 

Ar vaikystėje turėjote pravardę? Jei taip, kokią ir kodėl?

Pravardės neturėjau ir to priežastis, kad jei kas bandydavo uždėti aš nepykdavau ir ji neprigydavo.

Kuo svajojote tapti vaikystėje?

Aš vaikystėje  tiesiog norėjau užaugti. Tai buvo paprastas siekis. Pamąstydavau, kad galėčiau būti sportininkas, mokytojas, vairuotojas, bet tikrai neturėjau konkrečios svajonės kas aš būsiu užaugęs.

Ar geras buvote mokinys? Kokie mokslai patiko, kokie ne?

Akademiškai visada buvau geras mokinys, dėl elgesio visaip nutikdavo. Labiausiai patiko tikslieji mokslai, istorija, o nuobodūs buvo chemija ir biologija.

Kokie užklasiniai užsiėmimai patiko (sportas, choras, šokiai, dailė, techniniai dalykai ir pan.)

Sportas. Tai buvo mano visas vaikystės laisvalaikis. Futbolas su vyresniais broliais, krepšinis su draugais, bėgimas ir kitos rungtys mokykloje ir varžybose. Prie namo futbolo vartai, krepšinis (lankas iš motociklo rato), skersinis tai buvo svarbi vieta man ir mano draugams.

Kaip atsidūrėte politikoje?

Mokydamas ekonomikos, mokytojaudamas, pajaučiau, kad įdomu būtų susipažinti su politika – na truputį. Žingsnis po žingsnio net pats nepajutau, kaip įsitraukiau, o vienas liberalus sukrėtęs įvykis tiesiog įmetė į politinį sūkūrį, kuriame nenuskendau ir esu šiandiena.

Koks realizuotas darbas, idėja, projektas, sumanymas sprendimas labiausiai džiugina?

Profesinėje veikloje labai džiaugiuosi ugdęs jaunimo verslumą, dabar stengiuosi koordinuoti verslumo ugdymą, nes tai labai svarbi savybė jauniems žmonėms, o taip pat svarbu valstybei. Politikoje didelio, svarbaus darbo dar negalėčiau įvardinti, bet kas žino kas laukia.

Koks praeities, ar dabarties politikas Jums yra sektinas pavyzdys?

Tarptautinėje erdvėje – Vinstonas Čerčilis, Lietuvoje – Eugenijus Gentvilas ir ata Leonidas Donskis.

 

 

Apie keliones: kur labiausiai patiko, kur rekomenduotumėte būtinai apsilankyti ir kitiems?

Net jei esate suaugęs, apie vaikus net nekalbu, bent kartą gyvenime Kalėdas sutikite Laplandijoje, bet būtinai su pilnomis pramogomis – elnių, šunų kinkinys, Kalėdų senelis, sniego safaris. Kalėdinė pasaka garantuota.

Su kokiu įžymiu žmogumi norėtumėt pabendrauti?

Dalai Lama, „Džo“ Baidenas

Populiariausias posakis, sentencija?

Turiu nemažai mėgiamų sentencijų, o viena tokia prasminga. Kartą mokinys paklausė mokinio: - „ar ilgai  lauksime kol pagerės“? Jei lauksime tada ilgai...“

Jūsų gyvenimo knyga (os)?

Vaikystėje Karlo Majaus knygas tiesiog „rijau“, Žiulio Verno knygos skatino fantaziją. Šiuo metu mėgstu biografines knygas paskaitinėti.

Jūsų mėgiamiausi muzikos kūriniai, muzikinės grupės, kompozitoriai?

Pana­šu, kad muzi­ko­je aš nesu­for­muo­siu kokio išskir­ti­nio sko­nio. Atsi­da­rau you­tu­be suran­du V.A. Mocarto "tur­kų mar­šą", liuks, po to suran­du Bil­lie Eilish Bad guy - irgi liuks.

Žino­ma Queen Fre­ddie Mer­cury Bohe­mian Rhap­so­dy, ar, pana­šiai, labiau užka­bi­nę, bet jau labai pla­tus spekt­ras. Nemėgs­tu pigaus pop­so, čia fak­tas.

Mėgs­ta­miau­sias patie­ka­las? Ar yra tokių, kurių nemėgsta­te?

Nemėgs­tu mais­to, kur kaž­kas sujauk­ta, daug bepra­smio pada­žo, nede­ran­čių pro­duk­tų, bet šiaip val­gau vis­ką, nes svei­ka­ta lei­džia, nemėgs­tu aštraus mais­to. Mėgs­tu pats ruoš­ti mais­tą.

Jei taip, ką paruoš­tu­mė­te savo sve­čiams?

Turiu tokį pomė­gį - res­to­ra­ne man pati­ku­sį patie­ka­lą atkar­to­ju gamin­da­mas pats (žino­ma be impro­vi­za­ci­jo nie­kaip). Gana vykęs ir kol kas visems įti­kęs patie­ka­las - anties krū­ti­nė­lė, kep­ta orkai­tė­je vyno pada­že su sal­džiu pada­žu, kep­to­mis dar­žo­vė­mis. Visi sako, kad ska­nu.

Ar teko lai­ky­tis die­tos?

Lai­mei nerei­kė­jo ir gal­būt neteks. Kol kas vado­vau­juo­si posa­kiu: - "val­gyk kol ska­nu, ren­kis kol gra­žu".

Ar esa­te savik­ri­tiš­kas? Ar pri­pa­žįs­ta­te savo klai­das?

Esu sau reik­lus, to ir iš kitų tikiuo­si. Dėl klai­dų pri­pa­ži­ni­mo čia jau reik­tų arti­mų­jų, drau­gų klaus­ti, man atro­do, kad esu savik­ri­tiš­kas, bet iš šono ko gero geriau maty­ti.

Kokių savo nei­gia­mų savy­bių norė­tu­mė­te atsi­kra­ty­ti?

Domi­na­vi­mo pokal­by­je, per gilios ana­li­zės pro­ce­suo­se.

Ar kitiems sun­ku Jus per­kal­bė­ti?

Jei dis­ku­si­jo­je opo­nen­tas nenau­do­ja argu­men­tų, tada neįma­no­ma. Jei argu­men­tai aki­vaiz­dūs, aš papra­šau ir paaiš­kin­ti. Nesu užsi­spy­ręs, bet be argu­men­tų mane įti­kin­ti sun­ku.

Ar turi­te fobi­jų: aukš­čiui, skry­džiui, užda­rai patal­pai ir pana­šiai.

Yra toks juo­kas: "Ar turi fobi­jų? - Jo užda­rom patal­pom, einu vaka­re į par­duo­tu­vę alaus ir bijau, kad bus užda­ry­ta". Netu­riu fobi­jų ir jei galiu ką nors išban­dy­ti, tai ir ban­dau.

Kokį didžiau­sią iššū­kį gyve­ni­me teko patir­ti?

Gyve­ni­me visa patir­tis grū­di­na, kaž­ko išmo­ko. Tik­rai rei­kė­tų pami­nė­ti daug situ­aci­jų, kuriuo­se rei­kė­jo ištver­ti, atsi­lai­ky­ti...tai rodo, kad jau nebe­su jau­nas (gai­la).

Kokie Klai­pė­dos sim­bo­liai, Jūsų many­mu.  labiau­siai rep­re­zen­tuo­ja uos­ta­mies­tį?

Aš esu iš tų, kurie atvy­ko į Klai­pė­dą ir joje pasi­li­ko, kaip geriau­sio­je jam vie­to­je. Visas bend­ras jūri­nis kon­teks­tas, vokiš­ka isto­ri­ja. Klai­pė­da turi tą "lais­vos dva­sios kva­pą".

Kokia Klai­pė­dos vie­ta, gat­vė, aikš­tė, Jums  asme­niš­kai patrauk­liau­sia?

"Meat Lovers" ramiai išger­ti arba­tos, kavos Viva La Vita, pra­si­ei­ti nuo Ani­kės aikš­tės iki Lie­tu­vi­nin­kų aikš­tės. Man daž­no­kai ten­ka mies­to sve­čiams apro­dy­ti Klai­pė­dą, tai arti­mie­ji vis klau­sia, kur tu ran­di ką rody­ti 3 val. Aš savo gyve­ni­me atra­dau Klai­pė­dą ir tuom mėgauo­juo­si jau ilgai.

Kokia Klai­pė­da bus po 50 metų?

Labai tikiuo­si, kad Klai­pė­do­je gyvens lais­va, kūry­bin­ga, links­ma bend­ruo­me­nė, bus dau­giau turiz­mo, pra­mo­gų, sena­mies­tis paga­liau taps didžiu­liu trau­kos objek­tu. Mies­tas gar­sės savo kul­tū­ri­niu gyve­ni­mu, tarp­tau­ti­nė­mis kny­gų mugė­mis, į aukš­tą­sias mokyk­las atvyks visos šalies ir Pasau­lio jau­ni­mas.

Neabe­jo­ju bus gra­žu.

Ačiū už atsa­ky­mus ir sugaiš­tą lai­ką.

 

Jūsų mėgiamiausi muzikos kūriniai, muzikinės grupės, kompozitoriai?
Panašu, kad muzikoje aš nesuformuosiu kokio išskirtinio skonio. Atsidarau youtube surandu V.A. Mocarto „turkų maršą“, liuks, po to surandu Billie Eilish Bad guy irgi liuks

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder