Iš Lietuvos į gimtąjį Libaną grįžęs plastinės chirurgijos specialistas išgyveno košmarą: pirma mintis buvo, kad prasidėjo karas

Iš Lietuvos į gimtąjį Libaną grįžęs plastinės chirurgijos specialistas išgyveno košmarą: pirma mintis buvo, kad prasidėjo karas

Šį antradienio vakarą, 20 val., LNK laidoje „Bus visko“ – išskirtinis interviu, filmuotas Libano sostinėje Beirute, kurį neseniai nuniokojo milžiniškas sprogimas. Šimtai žuvusiųjų, tūkstančiai sužeistųjų, šimtai tūkstančiai namų netekusių žmonių – tai tragedija, primenanti pasaulio pabaigą.

Apie išgyvenimus grįžus namo laidoje pasakos ne vienerius metus Lietuvoje dirbęs ir gyvenimą kūręs libanietiškų ir braziliškų šaknų turintis plastikos chirurgas Ghassanas Saidas, pastaraisiais metais persikraustęs atgal į savo gimtąjį Libaną.

Kalbėdamas apie tragedija tapusį sprogimą, vyras bus atviras. „Neatrodė, kad tai paprastas sprogimas, pirma mintis, kad prasidėjo karas, ir visa tai atsitiko labai šalia manęs, šalia mano pastato“, – pasakos Ghassanas Saidas.

Pamanęs, kad prasidėjo karas, Ghassanas nuskubėjo savo braziliško paso – ketino bėgti iš šalies, jei iš tikrųjų būtų prasidėję karo veiksmai. Išgirdęs, jog tai ne karas, kurio Libane gyvenantys žmonės – taip pat yra matę – vyras išskubėjo į ligoninę padėti nuo sprogimo nukentėjusiems žmonėms. Ligoninėje situacija buvo itin dramatiška.

„Per pusvalandį atvykau į ligoninę, ir pasipylė daug žmonių, vaikų, kraujuojančių, be pirštų arba be kojų, dirbom iki 6 ryto, tą dieną mums buvo labai sunku psichologiškai ir fiziškai, ypač išgyventi matant šeimas, kurios ateina su mažais verkiančiais vaikais“, – sako Ghassanas Saidas.

Tokie sukrečiantys įvykiai žmonėms palieka ne tik randus ant kūno, bet ir jų galvose. Vyras atviras: po sprogimo draugą be galvos išvydęs jo bičiulis iki šiol išgyvena skaudžias psichologines pasekmes. O iš jų išsivaduoti sunkiausia. Chirurgas sako, kad teko ne tik gydyti kūno žaizdas, bet ir ieškoti būdų, kaip padėti žmonėms išsigelbėti nuo košmarų.

Libanas šiuo metu išgyvena sunkų laikotarpį. Žmonės ne tik turėjo atsisveikinti su savo artimaisiais, išmokti priimti sprogimo žaizdas, – nelaimė supurtė visą šalies ekonomiką. Žmonės, kurie turėjo pasidėję pinigus bankuose, juos beveik prarado. Turimi pinigai nuvertėjo apie 70 proc., o ir to, ką turi – išsiimti negali.

„Važiavau į banką, ėjau prie langelio, ir man atsakė, kad galiu išsiimti tik 150 dolerių. Po to įvedė apribojimus išsigryninti 200 dolerių per mėnesį. O dabar jau nebegali išsigryninti dolerių, tik vietnę valiutą. Nebeįmanoma naudotis kreditinėmis kortelėmis, aš dažnai atvažiuoju į Lietuvą, man reikia nusipirkti internetu bilietus, užsisakyti viešbutį – to aš nebegaliu padaryti“.

Po sprogimo šaliai ėmė trūkti ne tik medicininių priemonių, šiandien jaučiamas bet kokių prekių deficitas. Paprastų maisto produktų kainos esą taip pat išaugo net 7 kartus. Dėl sudėtingos ekonomines situacijos nusikaltimų prasme anksčiau buvusi rami šalis šiandien pasikeitė.

Praradę namus ir darbus kai kurie žmones neturi kaip išmaitinti savo šeimų, todėl padaugėjo vagysčių, iš vertingų pastatų vagiamos jose buvusios istorinės detalės. Situacijos negelbėja ir koronavirusas, į kurį buvo sureaguota pavėluotai. Apimti chaoso žmonės galvojo kaip išgyventi, todėl bet kokios apsaugos nuo koronaviruso priemones buvo ignoruojamos. Susirgimų skaičius pasak Saido, muša rekordus.

Visas pasakojimas iš Libano su plastikos chirurgu Ghassanu Saidu – šį antradienio vakarą, 20 val., per LNK , laidoje „Bus visko”. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder