Lietuvoje klesti neapykantos nusikaltimai

Lietuvoje klesti neapykantos nusikaltimai

Dėl diskriminacijos Klaipėdos mieste praėjusiais metais nepradėtas nė vienas tyrimas, 1 vyko dėl neapykantos kurstymo, tačiau ir jis buvo nutrauktas. Žmogaus teisių aktyvistai pakraupę - jie sako, kad nors Lietuvoje klęsti neapykantos nusikaltimai, teisėsauga esti užrištomis akimis.

"Pranešk apie neapykantos nusikaltimus", - ragina Klaipėdoje ir kituose šalies miestuose iškabinti organizacijos LGL plakatai. Neapykantos nusikaltimai - tai nusikaltimai, padaromi prieš žmonių grupę, skiriamą lyties, amžiaus, tikėjimo, orientacijos, tautybės ir kitokiu pagrindu.

Štai socialiniuose tinkluose plinta video įrašas, kuriame užfiksuotas neseniai įvykęs homofobiškas išpuolis. Vilniuje prie gatve draugų būryje ėjusio ir vaivorykštės vėliavą, simbolizuojančią LGBTQ+ bendruomenę, nešusio vaikino pribėgo ir ėmė plūsti rusiškai kalbantis, iš prabangaus automobilio iššokęs vyras. Užpuolikas norėjo vėliavą atimti.

Šį išpuolį patyręs Viktoras Šimatonis nepasimetė - vaikinas veliavą tvirtai laikė rankose, jį apgynė ir draugai. "Jaučiuosiu laimingas, kad buvo daug palaikančių aplinkinių žmonių, todėl užpuolikas pasišalino", - dienraščiui pasakojo jis.

"Vakarų ekspreso" žiniomis, dėl įvykio Vilniaus policijos pareigūnai pradėjo administracinę teiseną.

Deja, taip pasiseka ne visiems.

"Tai kompleksinė problema. Nusikaltimų yra daug, bet jų nepraneša ne tik dėl policijos pareigūnų reakcijos, bet ir pats žmogus nesitiki, kad gali sulaukti pozityvaus atsakymo. Nesinori viso to, ką patyrei, išgyventi kelis kartus", - dėstė LGL Komunikacijos vadovė Eglė Kuktoraitė.

Ji teigė, kad dažniausiai neapykantos nusikaltimai tiriami kaip vandalizmas, tad verta policijos pareigūnams inicijuoti mokymus, po kurių jie galėtų geriau atpažinti neapykantos nusikaltimą, kuris yra ir griežčiau baudžiamas.

E. Kuktoraitė tikino, šiais plakatais reklamuojama programėlė, kuria galima pranešti apie neapykantos nusikaltimus. Vartotojas gali pasirinkti, ar kartu apie įvykį informuoti ir policiją. Programėlė padeda rinkti neapykantos nusikaltimų statistiką.

Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė tikino, kad šiais metais Klaipėdoje tyrimų nei dėl neapykantos kurstymo, nei dėl diskriminacijos nepradėta

"Policijos pareigūnai tiria visus nusikaltimus, tad jei asmenys susiduria su bet kokia nusikalstama veika ar nukenčia nuo diskriminacijos, prašome kreiptis į artimiausią policijos komisariatą. Pranešti apie nusikaltimą galima ir elektroninėje erdvėje epolicija.lt", - komentavo ji.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder