Ramūnas Vyšniauskas: kibiras įgavo prasmę

Ramūnas Vyšniauskas: kibiras įgavo prasmę

Ledinio kibiro iššūkiui pasidavė ir žinomas klaipėdietis, buvęs sunkiaatletis ir TV šou dalyvis Ramūnas Vyšniauskas. Jis viešai apsipylė lediniu vandeniu ir metė iššūkį "dviems nerealiems bičams" - Audriui Siaurusevičiui ir Gediminui Kirkilui.

Ledinio kibiro iššūkis (angl. ice bucket challenge) į Lietuvą atkeliavo iš JAV. Jame jau dalyvavo socialinio tinklalapio "Facebook" įkūrėjas Markas Zuckerbergas, „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, buvęs JAV prezidentas George W.Bushas ir daug kitų garsenybių.

Neseniai panašią akciją surengė ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Šiuo originaliu būdu renkamos lėšos šonine amiotrofine skleroze sergantiems žmonėms.

Šoninė amiotrofinė sklerozė –progresuojanti dalies nervų sistemos, atsakingos už valingus judesius, liga. Ilgainiui ši liga sutrikdo gebėjimą kontroliuoti raumenis, kurie užtikrina judėjimą, kalbėjimą, valgymą, kvėpavimą. Tikslios ŠAS susiformavimo priežastys nėra žinomos. Liga gali būt paveldima, tačiau apie 90 proc. ŠAS atvejų liga pasireiškia atsitiktinai be jokių žinomų priežasčių, rizikos veiksnių. Išgydyti šios ligos neįmanoma. Gydymo priemonės skirtos simptomams ir komplikacijoms palengvinti, raumenų funkcijai ir judėjimui palaikyti, paralyžiui ir negaliai atitolinti. Pacientai labiausiai kenčia dėl paralyžiaus, kai galvos smegenų kamiene pažeidžiamas kvėpavimo centras, išgelbėti būna labai sunku. Pasaulyje yra įregistruotas vienintelis medikamentas, padedantis pristabdyti ŠAS, tačiau Lietuvoje jis nėra įtrauktas į kompensuojamų vaistų sąrašą.

Ramūnas Vyšniauskas. Ledinis iššūkis

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder