Zigrita Kamandulienė: penkių virtuvių šefė

Zigrita Kamandulienė: penkių virtuvių šefė

Ar įmanoma sėkmingai vadovauti iškart penkioms virtuvėms, kuriose 20 virėjų ruošia maistą pagal skirtingus valgiaraščius? "Viskas yra įmanoma, jeigu pakanka noro, atkaklumo ir jėgų", - optimistiškai atsako Klaipėdos viešbučio "Amberton" restoranų "XII", "Vivalavita", "Klaipėda", baro "Lobby" ir renginių salės "Vakaris" virtuvių šefė Zigrita Kamandulienė.

Tokia yra ir daugelio minėtų restoranų lankytojų nuomonė. "Maistas nepakartojamas. Labai ačiū tiems nuostabiems virėjams, kurie įdeda tiek meilės..." "Užkandžiai verti dėmesio, viskas iš kokybiškų, brangių produktų. Skonis mums patiko, o mes - kaprizingi..." - internete (meniu.lt, www.tripadvisor.ru) savo įspūdžiais dalijasi svečiai.

Tęsiame pažintį su Klaipėdos restoranų bei kavinių virtuvės šefais ir šįkart svečiuojamės pas Zigritą Kamandulienę.

Atkaklumas ir nuoseklumas

Ar dažnai iš klientų sulaukiate padėkų?

Dažniausiai padėkoja internete. Labai malonu skaityti teigiamus atsiliepimus, nes tik dėl savo svečių mes ir esame...

Kokios asmeninės savybės jums labiausiai padeda vadovaujant net penkioms virtuvėms?

Atkaklumas ir nuoseklumas siekiant savo tikslo. Aš seniai norėjau vadovauti virtuvei ir to tikslingai siekiau, įdėjau daug pastangų. Dirbau negailėdama savęs, nežiūrėdama darbo valandų, neišsigąsdama sunkumų, nuovargio, nevengdama atsisakyti ir savo laisvalaikio. "Klaipėdos" viešbučio virtuvėse dirbu jau 13 metų. Pradėjau nuo virėjos statuso, o penkerius pastaruosius metus esu penkių virtuvių šefė.

Ko reikalaujate iš savo komandos?

Kokybiško rezultato. Kruopštumo ir pastangų, kad patiekalai būtų skanūs.

Visus išragaujate?

Ne kasdien, - juokiasi. - Aš savo komanda pasitikiu.

Paslaptis - paprastumas

Kokia buvo jūsų profesinio kelio pradžia?

Gaminti pradėjau dar paauglystėje. Mokiausi iš mamos, ji - puiki virėja. Kartu ruošdavome labai skanius patiekalus. Iki šiol prisimenu jos nepakartojamus miltinius virtinukus su mėsa... Tada, dar būdama vaikas ir sukdamasi virtuvėje su mama, pajutau, kad gaminti yra mano pašaukimas. Po vidurinės mokiausi Klaipėdos turizmo mokykloje, o ją baigusi įsidarbinau "Klaipėdos" viešbutyje. Tebesu čia iki šiol.

Kaip nusakytumėte viešbučio restoranų virtuvės išskirtinumą?

Visos penkios virtuvės yra skirtingos. Pavyzdžiui, restoranas-galerija "Klaipėda" (pirmame aukšte) rūpinasi svečių pusryčiais ir siūlo dienos pietus švediško stalo principu. Restoranas "XII" (dvyliktajame aukšte) ypatingas tuo, kad patiekalai ruošiami ant karštų anglių. Restoranas ir kokteilių baras "Vivalavita" (20 aukšte) išskirtinis ne tik nuostabiu vaizdu, kurį galima stebėti pro langą - plaukiančius laivus, į marias besileidžiančią saulę... bet ir tuo, kad čia galima paragauti egzotiškų patiekalų, tarkime, stručio, šernienos kepsnių, balzamiko actu pagardintų ledų, krokodilienos kepsnio ar varlių šlaunelių...

Įdomu, kaip ruošiamas krokodilienos kepsnys?

Visa paslaptis - paprastumas, - šypsosi. - Reikia tinkamai pamarinuoti su tam tikromis prieskoninėmis žolelėmis ir citrinos sultimis.

"Ragavau Italijos..."

Įspūdingiausias patiekalas, kurį pati esate kada nors ragavusi?

Aš simpatizuoju visai Italijos virtuvei. Esu aplankiusi šią šalį ir jos "paragavusi", ir likau patenkinta viskuo: tiek vietinėmis picomis, tiek spagečiais... Mane žavėjo sveiki, švieži produktai, iš kurių gaminami patiekalai. Iš neįprastų patiekalų man patinka itališkas užkandis "brušetas", ypač su krevetėmis. Na, o Lietuvoje man gerą įspūdį padarė viename sostinės restorane ragauta antis su troškintais kopūstais ir raudonųjų serbentų čatniu (indišku garnyru).

O lietuvišką virtuvę mėgstate?

Be abejonės. Lietuviški patiekalai - prioritetas.

Ar aplanko svajonė įkurti savo restoraną?

O, verslas - tai didelė atsakomybė, tam reikia specialių žinių ir įgūdžių. Tokių planų neturiu, bet jei kurčiau ką nors savo, tai greičiausiai būtų mini baras ar bistro su užkandukais ir kokteiliukais.

Svajonė - Prancūzija

Ar mėgstate kulinarinius eksperimentus?

Taip, esu linkusi išbandyti ką nors nauja, todėl, kai tik yra galimybė, mielai vykstu į seminarus, dalyvauju konkursuose, pabendrauju su kolegomis - pasidalijame įspūdžiais ir patirtimi...

Su kuriuo iš kolegų bendraujate dažniausiai?

Su virtuvės šefu Ruslanu Bulgovu iš Vilniaus.

Be savo darbovietės, kuriame kitame uostamiesčio restorane mielai papietautumėte?

Klaipėdoje labai daug gerų restoranų. Galima užeiti kone į bet kurį - ir nenusivilsite, - šypsosi.

Jei kas nors pasiūlytų rinktis, į kurią šalį vyktumėte pasisemti profesinių žinių, patirties?

Labai norėčiau praktiškai susipažinti su Prancūzijos virtuve. Man labai įdomi šios šalies kultūra. Prancūzai kaip niekas kitas sugeba mėgautis maistu.

Vyro šedevras - omletas

Kas iš jūsų namiškių gamina geriau už jus?

Niekas, - juokiasi.

Nes niekas ir negamina, be jūsų?

Mano du sūnūs jau dideli, savarankiški. Grįžę iš mokyklos, pavalgo patys - pavyzdžiui, išsikepa karštų sumuštinių... Vyras dirba tokį darbą, kad dažnai būna išvykęs. Kelionėje yra priverstas pats pasirūpinti savo mityba.

Ar paskambina, paklausia patarimo, kaip išsivirti sriubos?

Būna tokių situacijų, - juokiasi. - Konsultuojasi.

O ką jis vis dėlto paruošia skaniau už jus?

Omletą su daržovėmis. Kepsnius labai skaniai iškepa lauke ant žarijų.

Produktai - iš savo daržo

Gyvenate sodyboje?

Taip, prie Vėžaičių. Aš ten gimiau ir užaugau, ten mano tėviškė.

Ar didelėje šeimoje augote?

Šešių vaikų. Aš dar turiu du brolius ir tris seseris.

Yra tarp jų virėjų?

Ne. Aš vienintelė, balta varna, - šypsosi.

Ko reikia, kad maistas būtų skanus? Kas svarbiausia?

Labai svarbu, kad produktai būtų geri, švieži.

Kur tokių randate?

Kaime, pas ūkininkus. Aš parduotuvėje perku tik duoną ir kruopas, - šypsosi. - Pieno produktus, kiaušinius, mėsą - tik iš ūkininkų. Daržovių, vaisių, uogų pati užsiauginu.

Turite šiltnamį?

Taip. Auginu agurkus, pomidorus...

Kaip jūs tiek spėjate? Juk kiekvieną dieną važinėjate į darbą iš Vėžaičių!

Spėju. Dar yra vakarai ir savaitgaliai.

Gal ir gyvulių laikote?

Na, ne, šito jau man būtų per daug, - juokiasi.

Vitaminų kokteilis

Kokį skanėstą rekomenduosite "Vakarų ekspreso" skaitytojams?

Energinį kokteilį - lietuvišką, natūralų, tikrą vitaminų bombą. Vietoje "redbulio". Rekomenduoju išgerti kiekvieną rytą, prieš darbą, - energijos turėsite visai dienai ir jėgų nepritrūksite visą darbo savaitę. Viską spėsite.

Kokių reikės ingredientų?

Saujos kiaulpienių žiedų, 3-4 dilgėlių viršūnėlių, 1 rabarbaro stiebo, 1 nulupto apelsino (reikia nuvalyti ir baltą luobelę, kad neliktų kartumo), 1 banano, 1 šaukšto medaus ir vandens (kiekis - pagal tirštumą).

Viską sutrinkite elektriniu trintuvu. Kokteilis labai gardus, mėgaukitės ir būkite sveiki!

Kalbino Andromeda MILINIENĖ

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder