Australijos vynai šiemet pripažinti geriausiais.

Australijos vynai šiais metais tapo geriausiais

Kai auksinė vakaro saulės šviesa ilgai sklinda per lygias žalias vynuogyno eilutes ir šoka ant taurės, kai gurkšnojate vyną terasoje, lengva suvokti terroir svarbą.

Terroir - tai ypatingas pobūdis, kurį vynas įgyja dėl aplinkos sąlygų, ypač dirvožemio ir klimato. Nuo Portugalijos Douro regiono iki Kalifornijos Napos slėnio visame pasaulyje yra daugybė vietų, kurios aukštinamos dėl nuostabių kraštovaizdžių, puikaus klimato ir skanių vynų.

„Decanter World Wine Awards 2023“ – didžiausiame ir labiausiai žinomame pasaulyje vyno konkurse, kuris organizuojamas jau 20 metų, viena šalis šiemet susižėrė daugiausiai apdovanojimų.

Tai Naujojo pasaulio pergalės, nes net 10 Australijos vynų buvo pripažinti geriausiais parodoje – daugiau nei bet kurios kitos šalies. Buvo atstovaujami gerai žinomi prekių ženklai Penfolds ir Jacob’s Creek, o Vakarų Australijos Margaret River regionas laimėjo du apdovanojimus už raudonus ir vieną baltą vynus. Pietų Australijos McLaren Vale taip pat gavo du apdovanojimus už raudonus vynus.

Tradicinės vyno gamybos šalys Prancūzija ir Ispanija laimėjo po aštuonis Best in Show medalius. Geriausias šampanas buvo nevintažinis „Blanc De Blancs Brut Grand Cru“, o geriausias „Bordeaux“ – iš Château Fayat ir Château De Rochemorin. O jei domitės cheresu, verta rinktis Harveys 30 Years Amontillado ir Lustau 30 Years Old Oloroso.

Italija laimėjo septynis apdovanojimus– visi raudonieji iš Toskanos ir Pjemonto, o iš Portugalijos atstovų puikiai pasirodė Porto ir Madeiros vynai.

Argentinietiški Malbekai ir Vokietijos Rieslingai buvo apdovanoti dvejose kategorijose, o po du geriausius pasirodymus – Graikijai ir Pietų Afrikai.

Austrijos „Muskat“, Čilės raudonasis, serbiškas „Grašac“, angliškas putojantis vynas ir „Pinot Noirs“ iš Oregono ir Naujosios Zelandijos taip pat pavadinti geriausiais 2023 m.

Apytiksliai 74 000 butelių vyno – po keturis nuo kiekvieno dalyvio – buvo išsiųsta iš maždaug 60 šalių į istorinius Londono Karališkuosius dokus, kur šiemet jie buvo vertinti. Beveik 240 ekspertų iš viso pasaulio per dieną ragavo po 80–90 vynų per dieną, tarp degustacijų valgydami avižinius pyragus ir vandens sausainius.

Sarah-Jane Evans, viena iš apdovanojimų pirmininkių nuo 2019 m., sakė, kad visi teisėjai yra regiono specialistai, kurių gomurį formavo įvairios pasaulinės virtuvės.

Ragaudama: „Tai, ką jūs tikrai norite padaryti, yra papasakoti žmonėms, ar vynas maloniai kvepia. Ar tai gėlių aromatas, ar dar kas nors“, – aiškina ji. Oda ar tabakas – populiarūs Vakarų Europos degustatorių apibūdinimai. „Tuomet norisi vienaip ar kitaip apibūdinti, koks vyno skonis,  pavyzdžiui, gali jaustis ypatingos žaliosios citrinos ir pasiflorų savybės“.

Didėjanti teisėjų įvairovė yra šių didelio masto apdovanojimų stiprybė. „Mes turėjome savo pirmąjį vyno ekspertą iš Pietų Korėjos ir ji kalbės apie juodųjų pupelių padažą kaip skonio natą, kurio nesitikėčiau naudoti. Jai labai pasisekė publikuojant savo knygas su neįprastais vynams terminais. 

Kalbant apie atsirandančius vynus, Evans sakė, kad „geras medžioklės plotas“ yra Balkanai. „Tai Kroatija, Slovėnija taip pat gamina nuostabius vynus, Slovakija irgi“.

Vyno regionų ateitis

Viso pasaulio šalyse nuolat pasiekiant rekordines temperatūras, klimato kaita jau daro poveikį nusistovėjusiems vyno regionams. Karščio bangos Ispanijoje ir miškų gaisrai Kalifornijoje „tai tikrai labai sunkus laikas“, – sako Evans. „Tačiau, kita vertus, yra daug vyno daryklų, kurios prisitaiko prie pokyčių“.

Regionuose, garsėjančiuose vienu konkrečiu vyno stiliumi, dabar sodinamos skirtingos vynuogių veislės. Pavyzdžiui, Bordeaux Prancūzijoje licencijavo aštuonias naujas vynuogių rūšis.

Žmonės gali pagalvoti: „Tai ne Cabernet, ne Merlot, tai ne tie, kuriuos mes žinome. Tačiau iš tikrųjų jie gali būti daug labiau tinkami vykstantiems klimato pokyčiams“, – sako Evans.

La Rijoa regione Ispanijoje, kur tradicinės vynuogių auginimo sritys yra išsidėsčiusios aplink upės slėnį, dabar jos „kyla kuo toliau į kalno šlaitą“.

Angliškas putojantis vynas, kuris daugeliui vis dar yra naujovė, klesti Kente, Sasekse, Hempšyre ir Suryje, pietrytinėse grafystėse, vadinamose „Anglijos sodu“.

Nesvarbu, ar renkatės vyną prekybos centre, ar planuojate atostogas vynuogyne, pasirinkimų visame pasaulyje daugėja. 
 

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder