Britams siūloma valgyti voveres

(2)

Neseniai Didžiojoje Britanijoje startavo projektas „Exmoor Squirrel Project“. Jo tikslas - sumažinti Karolinos pilkųjų voverių (Sciurus carolinensis) populiaciją ir grąžinti jų užimtas teritorijas vietos voverėms (Sciurus vulgaris). 

Projekto dalyviai pasiūlė šalies restoranams papildyti savo meniu patiekalais iš voverių. Ekspertų nuomone, voverių mėsa puikiai tinka troškiniams, šašlykams ir pyragams.

Vietos gyventojai raginami nustoti maitinti pilkąsias voveres, stebėti jų populiaciją ir spęsti spąstus.

Gamtosaugininkai perspėja, kad apie 10 000 metų salose gyvenusios vietinės voverės dėl pilkųjų savo giminaičių invazijos gali išnykti per artimiausią dešimtmetį. Kova su jomis vyksta jau ne vienerius metus, tačiau norimas rezultatas vis dar nepasiektas.

Taip pat patikslinama, kad pyragai su voveriena buvo populiarūs iki praėjusio amžiaus pabaigos. Vėliau jie dingo iš maitinimo įstaigų meniu, tačiau, pradėjus rūpintis vietos voverių apsauga, vėl buvo prisiminti. Tuomet restoranams ir mėsininkams buvo parduota tūkstančiai sumedžiotų pilkųjų voverių.

Dvigubai už vietines voveres didesnės pilkosios Didžiojoje Britanijoje išplito pastaraisiais dešimtmečiais. Jų pasirodymas skaudžiai smogė vietos graužikų populiacijai: ėdrūs graužikai ne tik mažina maitinimosi plotus, bet ir randa rudųjų voverių paslėptas atsargas.

Be to, pilkosios voverės gali pernešti virusus, kurie mirtini rudosioms voverėms, tačiau visiškai nekenksmingi nešiotojams.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder