Virėjai

"Michelin" žvaigždute įvertintas restoranas uždaromas, nes yra per brangus lankytojams

Po 26 metų veiklos "Michelin" žvaigždute įvertintas restoranas Belfaste, Šiaurės Airijoje, uždaromas, nes išlaidos tapo per brangios tiek klientams, tiek restorano operatoriams.

Deanes EIPIC, Šiaurės Airijos šefo Michaelo Deane'o 1990-aisiais įkurtos imperijos pavyzdinis restoranas, pirmąją "Michelin" žvaigždutę gavo per metus nuo 1997 m., kai buvo atidarytas.

Tačiau šį mėnesį bendrovė paskelbė, kad "Deanes EIPIC" bus uždarytas iki 2023 m. pabaigos dėl padidėjusio klientų jautrumo kainoms ir "Covid", "Brexit" ir pragyvenimo išlaidų krizės poveikio.

Planuojama atnaujinti veiklą ir sutelkti dėmesį į naują "kainos ir kokybės santykį".

Vyriausiasis virtuvės šefas Alexas Greene'as, Jungtinės Karalystės televizijos laidos "Great British Menu" finalininkas, CNN Travel sakė, kad, jo nuomone, šis žingsnis rodo augančią tendenciją svetingumo industrijoje.
"Išlaidos tapo nekontroliuojamos

"EIPIC apskritai nebuvo mirštantis restoranas, - sako jis, - tačiau žmonės, įžengę pro duris, turi lūkesčių.

Po uždarymo šių lūkesčių patenkinimo išlaidos padvigubėjo, išlaidos tapo nekontroliuojamos. O mes negalime padvigubinti kainos."

EIPIC degustacinio meniu kaina yra 100 svarų sterlingų (apie 123 JAV dolerius), taigi vargu ar tai yra kraštutinė kainų skalės riba, tačiau Belfaste, kaip mažame mieste, nėra tokio turtingų lankytojų srauto, koks yra Londone ar Paryžiuje.

EIPIC veikia pagal klasikinį "fine dining" modelį, pagal kurį Europoje ir už jos ribų pelnyta ne viena "Michelin" žvaigždutė. Tačiau, pasak Greene'o, "prabangesni restoranai, baltos lininės staltiesės, aptarnavimas ir kiti dalykai, regis, tampa praeitimi".

Jis priduria, kad šiuolaikiniai "Michelin" kategorijos restoranai yra "labiau atsikratę savęs".

Nors aistra, atsidavimas ir maisto kokybė vis dar išlieka, "nėra baltos lininės staltiesės, nėra tokio paties lygio aptarnavimo" ir "ekonomiškiau pristatyti maistą klientui".

Nors vis dar egzistuoja tradicinių puikių restoranų rinka, ji mažėja.

O įtampa, kurią jaučia Jungtinės Karalystės pramonė, susijusi ir su darbo jėgos trūkumu. "Reikia rasti tinkamų darbuotojų, turinčių tinkamo lygio atsidavimą, žinių, visko", - sako Greene'as. "Jų labai sunku rasti ir labai brangu gauti".

Kiti "Michelin" žvaigždutėmis apdovanoti restoranai

Greene'as ir "Deanes EIPIC" generalinė direktorė Bronagh McCormick išsikelia iš miesto ir 2024 m. į pietus nuo Belfasto esančioje Morno vietovėje atidarys naują maisto ir verslo įmonę.

Nors anksčiau Šiaurės Airijos kaimo vietovėse buvo sunku rasti kokybiško maisto ir gėrimų, čia, kaip ir kitose Jungtinės Karalystės kaimo vietovėse, po Kovido įvyko pakilimas.

"Paimkime Belfasto pavyzdį, - sako Greene'as. "Šiais metais buvo daugiau tarifų pakilimų, padidėjo nekilnojamojo turto draudimas, mieste visko padaugėjo."

Kalnais ir jūra garsėjantis Morno regionas neseniai buvo pripažintas UNESCO pasauliniu geoparku, o kitais metais pajūrio kurorte Niukasle vyks atvirasis Airijos golfo turnyras.

Greene'as sako: "Žmonės nori keliauti iš miesto ar bet kur kitur dėl gero maisto ir geros nakvynės. Be to, kaime tai daryti kainuoja gerokai mažiau nei mieste".

Deanes EIPIC yra naujausias iš daugybės uždarytų aukšto lygio restoranų.

Sausio mėn. vienas garsiausių pasaulio restoranų, Kopenhagos "Noma", paskelbė apie savo uždarymą, o jo savininkas Renė Redzepi (René Redzepi) laikraščiui "New York Times" pareiškė, kad "fine dining" verslo modelis yra "netvarus".

Rugpjūtį anglų ir prancūzų garsenybių virtuvės šefas Michelis Roux jaunesnysis paskelbė, kad kitų metų sausį uždarys dviem "Michel" žvaigždutėmis įvertintą Londono restoraną "Le Gavroche", norėdamas "rasti laiko geresnei darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrai".

Šaltinis: CNN

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder