Mokslininkai pagamino pirmąjį pasaulyje kukulį iš mamuto mėsos
(3)Projekto tikslas - pademonstruoti iš ląstelių pagamintos mėsos galimybes neskerdžiant gyvūnų ir atkreipti dėmesį į ryšį tarp didelio masto gyvulininkystės, laukinės gamtos naikinimo ir klimato krizės.
Pranešama, kad Australijos bendrovė jau ištyrė daugiau kaip 50 rūšių, įskaitant alpakas, buivolus, krokodilus, kengūras, povus ir įvairias žuvų rūšis, mėsos gamybos galimybes.
Pirmoji parduodama ūkiuose užauginta mėsa bus japoniška putpelė, kuri Singapūro restoranuose pasirodys vėliau šiais metais.
"Siekiama, kad keli milijardai mėsos valgytojų pereitų nuo įprastinių gyvūninių baltymų vartojimo prie produktų, kuriuos galima pagaminti elektrifikuotose sistemose", - sakė mokslininkai.
Kad sukurtų mamuto mėsą, mokslininkai paėmė mioglobino - pagrindinio raumenų baltymo, suteikiančio mėsai skonį, - DNR ir, naudodami šiuolaikinio dramblio DNR, užpildė keletą spragų.
Pažymima, kad mamuto mėsos gabalėlio dar niekas nėra ragavęs.
"Šio baltymo nematėme tūkstančius metų. Taigi neįsivaizduojame, kaip reaguos mūsų imuninė sistema, kai jį suvalgysime", - sakė mokslininkai.
Unikali mamuto mumija iš Kanados: kas apie ją žinoma?
2022 m. vasarą Kanados aukso kasyklose buvo rasti gerai išsilaikę mamuto palaikai.
Mokslininkai nustatė, kad mamuto jauniklio palaikai amžinajame įšale pragulėjo daugiau kaip 30 tūkst. metų.
Tuo pat metu jo mumija buvo puikiai išsilaikiusi. Išliko mamuto nagai, oda, kailis, liemuo ir net žolės pripildytos žarnos.
Mokslininkai išvirė mamuto mėsos kukulį, bet kol kas nesiryžta jo ragauti / Aico Lind/Studio Aico nuotr.
Rašyti komentarą