Visos vaivorykštės spalvos – kiaušinius Velykoms nudažysite vos su keliais maisto produktais

Kiaušinių marginimo būdų išties daug – nuo įspūdingų raštų karštu vašku ar skutinėjimo, iki dekupažo bei lipdukų klijavimo. Tačiau jei nepasitikite savo meniniais įgūdžiais, o norite greito ir efektingo rezultato, paprasčiau ir tvariau bus kiaušinius dažyti natūraliais dažais.

Įdomu, kad kaskart, priklausomai nuo kiaušinių laikymo dažuose ar kelių produktų maišymo, galima tikėtis vis kitokio rezultato, tad tai taps atrakcija visai šeimai. Be to, šis būdas itin pigus – galėsite panaudoti tai, ką turite šaldytuve ir spintelėse.

Spalvingi maisto produktai atstos dažus 

Visi yra girdėję, kad kiaušinius galima dažyti pamirkius juos stiprioje arbatoje, kavoje, ryškiose sultyse ar saldžiame vyne, o norint ryškesnės spalvos, reikėtų rinktis balto lukšto kiaušinius ir jau išvirtus laikyti norimame tirpale per naktį.

Galima kiaušinius virti ir tiesiog arbatoje, o paskui palikti joje pastovėti. Žalioji arbata kiaušiniams suteiks žalsvą atspalvį, juodoji – rudą, o raudonoji – mėlyną. Su kinrožėmis nudažyti kiaušiniai taps pilkšvos spalvos. Kartu su arbata ir keliais šaukštais acto (ryškesnei spalvai) kiaušinius reikėtų virti apie 10 min.

Marginant kiaušinius kava reikėtų užvirti vandenį, įberti maltos kavos ir virti apie 30 min., o vėliau į nuovirą įdėti jau išvirtus kiaušinius ir laikyti juos per naktį arba kol kiaušiniai įgaus norimą atspalvį. Tuo tarpu dažant su vynu pakanka į puodą sudėti išvirtus kiaušinius ir palikti per naktį. Pasirinkus šį metodą reikėtų naudoti kuo saldesnį vyną.

Nesuklysite rinkdamiesi ryškiaspalves daržoves ir uogas:

burokėliai nudažys kiaušinius raudonai;
raudonųjų svogūnų lukštai – rausvai;
geltonųjų svogūnų lukštai – oranžine spalva;
ciberžolė – geltonai;
ciberžolės ir raudonojo kopūsto mišinys – žalsvai;
raudonasis kopūstas – žydrai;
šilauogės – mėlynai.

Kaip pasiruošti tirpalą su daržovėmis

Pasirinktus natūralius maisto produktus, tereikia juos susmulkinti ir sumaišyti su vandeniu (vandens reikia tiek, kad apsemtų kiaušinius) bei šį mišinį užvirti.

Vandenį su natūraliais dažais virkite 10–30 minučių. Kuo ilgiau jis virs, tuo tamsesni bus dažai. Į atvėsusius dažus įmaišykite 2–3 šaukštus acto, kuris padės dažų pigmentams lengviau įsiskverbti į kiaušinio lukštą. Į paruoštus dažus įmerkite jau išvirtus kiaušinius ir juos palaikykite.

Norint švelnesnės spalvos, kiaušinius vertėtų laikyti kelias valandas, o siekiant ryškesnio atspalvio – palikti per naktį. Į verdamą natūralių dažų mišinį galima dėti ir žalius kiaušinius. Tiesa, nors tokiu atveju margučių spalva bus sodresnė, tačiau kiaušiniai gali pervirti. Atvėsusius ir nusausintus margučius galima aptepti aliejumi – jie gražiai žvilgės, o spalvos bus vaiskesnės.

Populiariausi – balto lukšto ir putpelių kiaušiniai 

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prieš Velykas parduotuvėse ryškiausiai auga balto lukšto vištų bei putpelių kiaušinių pardavimai: „Svarbiausius pirkinius Velykoms žmonės planuoja iš anksto, tik reikia atkreipti dėmesį į tai, kad kiaušiniai yra itin jautrūs temperatūros pokyčiams: namuose juos geriausia laikyti sausoje, šiek tiek vėsesnėje vietoje.

Bendras kiaušinio galiojimo terminas – 28 dienos nuo jo padėjimo, o laikymas kambario temperatūroje tam didesnės įtakos neturi“, – aiškina ekspertė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder