Mitybos specialistai įvardijo blogiausius sveikatai gėrimus: gali būti apgaulingi

Ekspertai nurodė, kaip alkoholis ir kiti gėrimai gali pakenkti jūsų sveikatai.

Prieš eidami į vyno parduotuvę ar užsisakydami vyno iš kavinės, gerai pagalvokite. Galbūt norėsite išvengti priedų ir cukraus, kurie gali slypėti jūsų mėgstamuose gėrimuose.

Mitybos specialistai rekomendavo vengti tam tikrų gėrimų, jei esate pasiryžę rūpintis savo sveikata. Ypač saldūs gazuoti gėrimai, kokteiliai ir saldūs kavos gėrimai - tai trys gėrimų rūšys, kurios, ekspertų nuomone, gali pakenkti jūsų bendrai sveikatai, pranešė "Fox News".

JAV mitybos specialistė Kylie Ivanir teigė, kad prieš treniruotes gaminami gėrimai ir energiniai gėrimai gali sukelti "aukštą kraujospūdį, stresą ir blogą miegą", nes juose yra daug kofeino ir stimuliatorių.

"Kiti šalutiniai prieš treniruotes vartojamų energinių gėrimų sudėtyje esančių stimuliatorių šalutiniai poveikiai yra galvos skausmas ir pykinimas", - patikslino specialistė.

Ivanir pridūrė, kad tokiuose gėrimuose taip pat yra dirbtinių saldiklių ir kvapiųjų medžiagų, kurios kenkia žarnyno ir smegenų sveikatai.

Vietoj prieš treniruotę ar energinių gėrimų Ivaniras rekomendavo rinktis kavą ar matcha arbatą.

Saldūs alkoholiniai kokteiliai

Ivaniras teigė, kad kokteiliuose esantis alkoholio ir fruktozės sirupo derinys kenkia kepenims.

"Jis trukdo kepenims filtruoti toksinus ir apsunkina kepenų gebėjimą fruktozę paversti gliukoze. Dėl to organizmas negali detoksikuotis ir fruktozės perteklių kaupia kaip riebalus. Tai viena iš kepenų nutukimo priežasčių", - apie pasekmes pasakojo specialistas.

Tradicinė soda

Ekspertai teigia, kad sodos gėrimas kenkia sveikatai dėl jame esančio pridėtinio cukraus.

"Vietoj jų rekomenduoju rinktis gazuotą vandenį, o skoniui pagardinti įpilti šiek tiek laimo, citrinos ar apelsinų sulčių", - patarė mitybos specialistė Emmy Gorin.

Palyginimui leidinyje pateikiamas pavyzdys, kad kolos skardinėje yra apie 10 arbatinių šaukštelių pridėtinio cukraus.

Šalta arbata

Mitybos specialistė Jinan Banna pažymėjo, kad ne tik į šaltą arbatą dedama pridėtinio cukraus, bet ir į butelius išpilstytoje ar komerciniais tikslais paruoštoje arbatoje gali būti tiek pat cukraus, kiek ir gazuotuose gėrimuose.

"Įrodyta, kad didelis saldintų gėrimų, pavyzdžiui, šaltos arbatos, vartojimas yra susijęs su metabolinio sindromo ir 2 tipo diabeto išsivystymu", - sakė ji.

Gėrimai, saldinti sirupu

Mitybos specialistai ragino atsargiai vartoti gėrimus, saldintus sirupu.

"Valgant daug fruktozės problema yra ta, kad organizmas turi ją kepenyse paversti gliukoze, tačiau jei fruktozės per daug, ji kaupiasi kaip riebalai. Ypač pilvo riebalai", - aiškino ekspertas ir pridūrė, kad fruktozė taip pat labai kenkia žarnynui.

Jei galvojate: "Argi vaisiuose nėra daug fruktozės?". Tuomet pagalvokite: kai kurie vaisių sirupai yra kenksmingi, tačiau kai fruktozė yra natūralios formos, padengta skaidulomis, ji nėra kenksminga. Taigi nereikia vengti vaisių", - aiškino Ivaniras.

Sulčių "kokteiliai"

Sultys, sumaišytos su priedais, etiketėje žymimos žodžiu "smoothie". "Tai pagrindinis žodis, kurio reikia ieškoti maisto prekių parduotuvėje. Jis reiškia, kad sultys sumaišytos su pridėtiniu cukrumi", - pabrėžė Gorinas.

"Vietoj jų pirkite 100 proc. vaisių sultis", - ragino ji.

Dirbtinai saldinti gėrimai

Kaip pažymėjo Ivanir, tyrimai parodė, kad dirbtiniai cukrūs, tokie kaip aspartamas ir sukralozė, "sutrikdo mikrobiomą ir kenkia mūsų žarnyno sveikatai".

"Tai kenkia mūsų bendrai sveikatai, nes žarnynas atlieka svarbų vaidmenį daugelyje organizmo sistemų, pavyzdžiui, imuniteto, hormonų apdorojimo, serotonino gamybos ir maistinių medžiagų įsisavinimo srityse", - sakė Ivanir.

Frappuccino

Frappuccino tiesiog neverta vartoti. "Frappuccino" ir kituose saldžiuose kavos gėrimuose yra vadinamųjų "saldžiųjų riebalų" - cukraus iš sirupų ir kvapiųjų medžiagų bei sočiųjų riebalų iš grietinėlės.

Nors šis cukraus ir riebalų derinys suteikia gėrimui gardų kreminį skonį, dėl padidėjusio hormono insulino kiekio jame kaupiasi pertekliniai riebalai", - aiškino Ivaniras.

Šaltoji latė

"Kai kuriose įstaigose šiame gėrime gali būti daugiau cukraus nei kokakolos skardinėje, pavyzdžiui, kai kuriose įstaigose parduodamoje karamelinėje latte", - sakė Banna ir pridūrė, kad saldinti kavos gėrimai nustatyti kaip produktas, kuris mityboje ženkliai prisideda prie pridėtinio cukraus suvartojimo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder