„Meridiano“ virtuvė eksperimentavo lietuviškų krevečių tema

(5)

Klaipėdos simbolis burlaivis "Meridianas" vasaros sezono atidarymo proga savo draugus ir partnerius pakvietė degustuoti laivo restorano virtuvės paruoštų Klaipėdoje išaugintų krevečių. Nors toks egzotiškas patiekalas dar netapo nuolatine meniu dalimi, tačiau visi geri dalykai turi savo pradžią.

Sveikindamas burlaivio denio lauko terasoje susirinkusius svečius "Meridiano" atstovas Gediminas Gudavičius priminė, kad prieš savaitę jau aštuntą kartą buvo pakeltos "Meridiano" burės, o Klaipėdoje užaugintų krevečių skanaujama jau trečią kartą.

"Galbūt gims tradicija ir ateityje, kaip Palanga ir Nida turi stintų šventę, Klaipėda turės krevečių šventę", - sako G. Gudavičius. Jis pasidžiaugė, kad Klaipėdos universiteto mokslininkų eksperimentai auginant krevetes sulaukia vis didesnio verslininkų susidomėjimo ir yra tikimybė, kad krevečių auginimo verslas Lietuvoje plėsis, o šis išskirtinis šviežias produktas suras savo gerbėjus.

„Karališkos“ krevetės

Krevečių auginimo projektui Klaipėdos universiteto laboratorijoje vadovaujantis dr. Nerijus Nika pasidžiaugė, kad trečioji šių vėžiagyvių vada buvo sėkmingiausia. Rinkai tinkamo dydžio krevečių, kurios sveria apie 30 gramų ir yra apie 16 centimetrų ilgio, pavyko užauginti per 4 mėnesius. O tai trečdaliu greičiau nei pirmaisiais bandymais.

Klaipėdoje auginamos blyškiosios baltakojės krevetės (Litopenaeus vannamei), kurių natūrali gimtinė yra Ramusis vandenynas prie centrinės Amerikos krantų. Dabar akvakultūros ūkiuose jos auginamos visame pasaulyje. Lietuvoje jų galima nusipirkti, tačiau dažniausiai tai būna ne šviežias produktas,  šaldymo kamerose pragulėjęs apie pora mėnesių.

"Krevečių mėgėjai iškart atskiria šviežią produktą. Skiriasi skonis, tekstūra, net negalima lyginti su šaldyta produkcija, tačiau ir kaina yra daug didesnė", - sako N. Nika, siūlydamas ragauti krevečių, kurios dar tik prieš kelias valandas ropinėjo. Jis taip pat griauna mitą apie "karališkas" krevetes.

"Tai marketinginis triukas, nėra tokios "karališkos" krevečių rūšies, taip vadinamos tiek blyškiosios baltakojės, tiek tigrinės krevetės, priklausomai nuo jų dydžio", - pastebi N. Nika. Anot jo, Klaipėdos mokslininkams jau taip pat pavyko užauginti krevetes, kurios svėrė apie 90 gramų, tai yra tris kartus didesnes nei ragavo "Meridiano" svečiai.

Trys skoniai

"Meridiniano" virtuvė svečiams pasiūlė ragauti trijų skirtingų skonių grilyje keptų krevečių. Pirmasis patiekalas buvo krevetės su aštresniais Meksikos virtuvės akcentais. Daug pagyrimo žodžių sulaukė krevetės, paruoštos su kokoso pienu, o "desertui" buvo patiektos krevetės su mangų tyre ir čili pipiriukais.

Degustacijos metu šviežiausias šių metų naujienas pristatė ir "Meridiano" partneriai – „Švyturys“ ir „Amka vyno kambarys“.

"Esame europietiškos virtuvės restoranas su Viduržemio jūros natomis. Siekiame, kad tiek klaipėdiečiai, tiek miesto svečiai, apsilankę pas mus, pajustų jūrinę dvasią", - aplankyti „Meridiano“ restoraną bei laivo denyje ir krantinėje, vasaros terasoje, įsikūrusias lauko kavines kviečia G. Gudavičius.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder