Klaipėdos rajono paramos šeimai centro komanda saldžiais kepiniais – keksiukais, kelių rūšių pyragais nuklojo savo stalą. „Jie iškepti pagal mūsų globojamų žmonių receptus, kurių atskleisti nenori. Mes vykdome jų valią“, – šypsojosi socialinė darbuotoja Genovaitė.
Tačiau tarp šių gardėsių buvo ir pačių darbuotojų firminių kepinių. Paramos šeimai centro vadybininkė S. Žemgulienė ne tik vaišino savo iškeptu obuolių pyragu, bet ir mielai sutiko pasidalinti jo receptu.
„Nuo mažens mėgstu kepti – mano mama – kulinarė, – sakė ji. – Gavusi receptą, iškepu pyragą, o po to tobulinu. Šis pyragas – mano mėgstamiausias. Jis drėgnas, skanus. Patinka ir mano kolegoms. Kadaise jo receptą parvežė studentė sesuo.“
Obuolių pyragas
Reikia 100 g kambario temperatūros sviesto, 400 g cukraus (be to, 1–2 šaukštų obuoliams ir iškeptam pyragui pabarstyti), 600 g grietinės, 4 kiaušinių, 1 pakelio vanilinio cukraus, žiupsnelio druskos, 400 g miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 2 šaukštelių obuolių pyrago prieskonių arba 1 arbatinio šaukštelio cinamono, 8–10 obuolių.
Į didelį dubenį įmušti kiaušinius, sudėti sviestą, 400 g cukraus, grietinę, suberti vanilinį cukrų, druskos. Maišyti šaukštu, kol masė taps vientisa. Subėrus miltus, kepimo miltelius ir prieskonius, viską gerai sumaišyti. Tešlą pilti į popieriumi išklotą ir sviestu pateptą skardą.
Obuolius supjaustyti skiltelėmis, sumaišyti su 1–2 šaukštais cukraus ir sudėti ant tešlos. Kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje apie 1–1,5 valandos. Ar pyragas iškepęs, patikrinti mediniu pagaliuku.
Likus kelioms minutėms iki kepimo pabaigos, pabarstyti cukrumi, kad susidarytų graži karamelizuota plėvelė.
Ragauti atvėsinus, karštas pyragas tinka su vaniliniais ledais.

Rašyti komentarą