Kopūstmušis silpsta, baravykai vėluoja

Kopūstmušis silpsta, baravykai vėluoja

Gargždų turguje praėjusį šeštadienį galėjai „prisigrybauti“ įvairiausių grybų. Kilogramas baravykų kainavo 12 Eur, raudonikių – per pusę pigiau. Pirkėjai domėjosi, bet pirkti neskubėjo. Kopūstų pardavėjams sekėsi labiau, nes atėjo lauktoji delčia. Tačiau mažai kas ruošėsi kopūstmušiui – ne kopūstų galvas, kurių kilogramas – 0,8–1 Eur, bet raugintus pirko už 1,80–2,00 Eur.

Užklydo pavėlavę grybai

Spalio viduryje baravykais, raudonikiais, šilbaravykiais, kazlėkais nukloti Gargždų turgaus prekystaliai – tikra sensacija. Grybautojai šią vasarą tegalėjo pasidžiaugti voveraitėmis – ir dabar šių kai kam pavyko rasti.

Rudeniui įsibėgėjus vienu metu tiltais dygo kazlėkai, beje, specia­listų prilyginami baravykams, o praėjusią savaitę išsipildė grybų fanų svajonė – netikėtai miškuose pradėjo dygti baravykai, raudonikiai ir kiti grybai.

Prekiautoja iš Smilgynų kaimo sakė atsivežusi kelias dėžes su grybais, bet nenorėjo atskleisti, kokiame miške jie išrauti – neva „vaikai nuo Latvijos pusės parvežę“. Pirkėjai smalsiai apžiūrinėjo, bet pirkti nesiryžo. Už kilogramą baravykų prekiautoja prašė 12 Eur, o raudonikių – 6 Eur.„Nė vieno sukirmijusio, – tikino ji. – Tikriausiai paskutiniai grybai šį sezoną.“

Kita prekiautoja sakė Rudgalvių miške prigrybavusi baravykų ir už 600 gramų prašė 8 Eur.

Ant prekystalių puikavęsi geriausi grybai traukė pirkėjų dėmesį, bet ne pinigines. Už indelį baravykų, galimai puskilogramį, prekiautojai prašė 6 Eur, kazlėkų, šilbaravykių, rudmėsių – 3 Eur.

Spalio viduryje prekystalius nuklojo ne tik baravykai ir raudonikiai.

Nyksta kopūstų rauginimo tradicija

Ūkininkas Jonas Lengvinas savo užaugintomis daržovėmis Gargždų turguje prekiavo jau antrą šeštadienį. Pirkėjų akys krypo į kopūstus: pats laikas juos raugti, juolab kad stojo delčia – „gaspadinių“ tvirtinimu, pats geriausias metas raugti kopūstus.

Tačiau niekas neskubėjo pirkti įspūdingo dydžio kopūstų galvų, o tiesė ranką į raugintų kopūstų indelius. „Labai sumažėjo norinčiųjų raugti – anksčiau priekabą kopūstų atveždavau į turgų ir per dieną parduodavau“, – kalbėjo J. Lengvinas, 30 metų auginantis daržoves ir jas parduodantis.

Anot jo, mažėja palaikančiųjų rauginimo tradiciją – vyresnioji karta išeina, o jaunimas nusiperka jau paruoštų, raugintų.
Ūkininkas patenkintas šiųmečiu kopūstų derliumi – turguje tik jis siūlė tokių didelių šių daržovių galvų.

„Tai ‘Baltarusiškieji’, – pritilusiu balsu pasakė savo auginamų kopūstų veislę. – Reikia anksti sėti. Aš sėklą pasėjau kovo pabaigoje – uždengęs agroplėvele auginau, po to sodinau daigus. Patręšiau kompleksinėmis trąšomis, pačiu laiku palijo ir galvos užaugo. Bandžiau ir be trąšų – kitoks derlius. Augalams taip pat reikia maisto medžiagų.“

J. Lengvinas kopūstus augino 20 arų. Be ‘Baltarusiškųjų’ dar ir vokiškos veislės kopūstus sodino, bet šių neskuba kirsti. Ūkininkas savo užaugintus kopūstus ir pats raugia. Senoviškai, nesidairydamas delčia ar kitoks mėnulis, bet visada gerai pasiseka. Pirkėjai džiugina jį sakydami, kad skanūs šio rauginti kopūstai.

Už kilogramą kopūsto galvos jis prašė 80 centų, o už raugintų kilogramą – 1,80 Eur. Kitur galėjai nusipirkti atitinkamai už 1 Eur ir 2 Eur. J. Lengvinas taip pat prekiavo raugintais agurkais – po 3 Eur už kilogramą, už tiek pat bulvių prašė 60 centų.

Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder