Festivalis „Gabya” Smiltynėje: nuo senųjų tradicijų iki šiuolaikinio meno

(1)

Išskirtinėje vietoje, tarp marių, jūros ir siūbuojančių pušų jau šią vasarą pajūryje užgims naujas, kasmetiniu tapsiantis festivalis „GABYA“. Šis senųjų tradicijų ir šiuolaikinio meno festivalis po savo skliautais pakvies muzikos ir meno mylėtojus. Natūralioje gamtos apsuptyje atsiversiančios keturios stichijos – vanduo, žemė, ugnis ir oras – kvies panirti į muzikos, meno ir kultūros svaigulį, „paragauti“ miško terapijos bei prisiliesti prie senųjų amatų ir taip pajūryje pasisemti gyvybinės energijos.

Šiais metais Klaipėdą užlieja jaunimo dvasia, mat miestas tituluotas Europos jaunimo sostine, kurio renginių ciklo vienas didesnių projektų – naujai gimstantis festivalis „GABYA“, liepos 16-18 dienomis tapsiantis tiltu tarp praeities ir dabarties – senųjų tradicijų, paveldo ir etno bei pasaulio muzikos, šiuolaikinių menų ir modernių elektroninių sąskambių. Renginį sumanyta rengti unikalioje Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijoje, Smiltynėje. Festivalio turinį kuria kūrybinė komanda „Creators76“ kartu su Socialinių mokslų kolegija, koordinuojančia vieną iš Europos jaunimo sostinės platformų – „Šiaurė – Pietūs“.

Kvies pažinti kultūras

Pasak „Creators76“ kūrybos vadovo Mariaus Tumšio, Smiltynė yra unikali gamtinė erdvė tarp  Neringos ir Klaipėdos, kurioje miestiečiai mėgsta pasislėpti nuo uostamiesčio šurmulio, pastovėti po linguojančiomis pušimis, pasivaikščioti šio kvapnaus miško takeliais, keliauti į žygius pajūriu, mišku ar kopomis. Ši išskirtinė vieta, sinergijos tarp miesto ir gamtos pavyzdys, itin dera prie etnokultūros prieskonių ir modernių bruožų turėsiančio festivalio. 

„Smiltynė – unikali teritorija, tarsi visai šalia miesto centro, kartu saugoma UNESCO, įsiliejanti į Kuršių nerijos nacionalinį parką. Nuostabi gamtos ir miesto sintezė. Daug metų svarstoma, koks vaidmuo turėtų tekti Smiltynei tiek rekreacine, tiek kultūros kryptimi. Vykdydami festivalį ir glaudžiai bendradarbiaudami su nacionaliniu parku, Jūrų muziejumi, tikimės, kad prisidėsime prie Smiltynės veido formavimo. Tai bus sąmoningas renginys, skirtas tobulėti, pažinti tiek savo, tiek kitų šalių kultūras, kurių, jei vasarą jau leis pandemijos situacija, bus nuo Islandijos iki Baltarusijos.

Bendruomenės atskleis muzikines tradicijas, nuo šiuolaikinių elektroninių akordų iki etnoelementų, išgaunamų senoviniais instrumentais. Jau aiškūs ir festivalio atlikėjai bei veiklos: Saulius Petreikis ir World Orchestra, „Kamanių šilelis“, Paulius Kilbauskas, „Fume“, „Arstidir“ (Islandija), „Riffarrica“ (Estija), „Pawa“ (Baltarusija), „ZeMe“ (Latvija), „Šeiko Šokio teatras“, Liucė, Irena Upė, Rokas Kašėta, Sutartinių ratas ir intuityvus dainavimas su Justina, Ingaja, Daumantas Lukošiūnas, „Esatis“,  Ramėja, Miško terapija su Mila Monk ir daugelis kt.

Šis festivalis pristatys ir Lietuvos jaunus atlikėjus bei vizualinius menus, jo kūrėjus. Norisi, kad ir festivalio žiūrovai įsilietų į šios vietovės, meno bei muzikos, gamtos pažinimą, tad renginio dienomis be muzikinių ir teatro pasirodymų kvies ir įvairios kūrybinės dirbtuvės, seminarai, susitikimai, parodos, pokalbiai...“ - pasakojo M. Tumšys.

„Gabya“ festivalis kvies atsigręžti į tradicijas, savo kultūrines šaknis, savyje talpins ir modernumą. Muzika, vizualieji menai, darnus ir tvarus kūrybinis šiuolaikinio meno procesas, vyksiantis „čia ir dabar“ – Kuršių nerijos gamtos apsuptyje. Šiuolaikinės technologijos, meninių veiklų ir pasirodymų, techniniai sprendimai, kūrybiškai ir subtiliai įsiliejantys į, rodos, tokią jautrią gamtos erdvę, sujungs senųjų tradicijų, mūsų ir pasaulio kultūrų atspindžius nūdienoje.

 Kaip ir dera pavadinimui „GABYA“, kilusiam nuo ugnies deivės Gabijos, festivalio kūrėjai kvies ir prie laužų. Tiesa, juos kurti saugomoje teritorijoje savavališkai draudžiama, tačiau saugiai laužai turėtų suliepsnoti suderintose pajūrio vietose.

Kurs menines instaliacijas

Visą savaitgalį liepos 16-18 dienomis, Smiltynėje vyksiantis festivalis kvies menininkus. Atsispirdami nuo gamtos stichijų, tokių kaip vanduo, žemė, oras ir ugnis, būdingų Kuršių nerijai, jie kurs menines instaliacijas, kurios tam tikrą laiką džiugins Smiltynės lankytojų širdis.

„Atspindėdami gamtos stichijas menininkai pabandys įdarbinti vėją. Jų dėka gims organiškos instaliacijos ir laikinos skulptūros. Festivalio erdvėje veiks stichijų zonos, bus įsikūręs ir amatų miestelis. Turėsime ir įdomių patirčių – miško terapiją, aidės sutartinių ratai“, - festivalio gairėmis dalijosi vienas organizatorių.

„Klaipėda - Europos jaunimo sostinė 2021“ dalyvius kviečiantis festivalis dedikuojamas jauniems, smalsiems žmonėms, besidomintiems kūryba, menais ir muzika.

„Orientuojamės ne į plačią auditoriją, kalbame apie jaunimą, kuris neformalus, aktyvus. Pastebime, kad jauni žmonės labai smalsūs – priklauso istoriniams klubams, organizacijoms, folkloro, šokių būreliams, daug organizacijų veikia ir įsiliejančio į kūrybines veiklas jaunimo daugėja. 

Tokio renginio Lietuvos pajūryje nėra. Galima būtų įžvelgti tam tikrų panašumų su kitais Lietuvoje vykstančiais festivaliais, tačiau tokio, senųjų tradicijų ir šiuolaikinio meno festivalio, kuris būtų kupinas pozityvios muzikos, šviesos,  būtų tiltas tarp senųjų tradicijų, kultūrų ir šiuolaikinio žmogaus, jo santykio į aplinką, meną, savo vidinį pasaulį, nėra.

Toks festivalis ypač aktualus jaunam žmogui, bet tikrai nesvetimas ir pažįstamas visuose amžiaus tarpsniuose. Džiaugiamės, kad į festivalio organizavimo bei koordinavimo darbus jau dabar jungiasi šaunus būrys jaunų, kūrybiškų, motyvuotų žmonių, kuriu tarpe ir užsieniečiai studentai, besimokantys Klaipėdos mokymosi įstaigose, ir savanoriai.

Norisi įveiklinti ir mūsų partnerių deleguojamus jaunus asmenis, suteikiant galimybes Europos jaunimo sostinės iniciatyvas ir veiklas kurti pačiam jaunimui. Kol kas mums ši darbinė ir kūrybinė bendrystė puikiai pasiteisina. “, - sakė M. Tumšys.

Festivalio bilietai jau prekyboje. Visi besidomintys festivaliu jau gali įsigyti bilietus Kakava.lt platformoje. Pateikusiems moksleivio ar studento pažymėjimą - festivalio bilietas net su 50 % nuolaida (12, 12 Eur). gabya

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder