Festivalyje BLON apdovanoti animacijos ir vaizdo žaidimų kūrėjai

Savaitgalį Klaipėdoje vykęs dešimtasis tarptautinis animacijos ir videožaidimų festivalis BLON apdovanojo Lietuvos, Ukrainos ir tarptautinės konkursinių  programų animacijos kūrėjus.

Renginio metu paskelbtas ir konkursinės vaizdo žaidimų programos „Aware Game Awards“ nugalėtojas.

Keturias dienas vykęs festivalis sulaukė daugiau kaip 4 000 apsilankymų. Festivalyje buvo pristatyta plati animacinių filmų, vaizdo žaidimų, virtualios realybės darbų programa.

Animacijos ir vaizdo žaidimų gerbėjams vyko daugybė seminarų ir susitikimų su kūrėjais, organizuota atskira programa šeimoms, kurios metu vyko specialūs kino seansai ir įvairios kūrybinės dirbtuvės.

„Per dešimtmetį festivalis atrado savo vietą Klaipėdos regiono renginių žemėlapyje, tad ir šiais metais sulaukėme didelio lankytojų susidomėjimo.

Džiugina tai, kad mus atranda vis didesnė  šeimų, jaunimo auditorija, kuri entuziastingai įsitraukė į festivalio kūrybines veiklas, lankėsi kino seansuose“, – kalbėjo Laura Almantaitė, festivalio BLON vadovė.

Įteikti keturi pagrindiniai apdovanojimai

Dėl geriausio trumpametražio animacinio filmo titulo Tarptautinėje konkursinėje programoje varžėsi 26 trumpametražiai animaciniai filmai iš Danijos, Vokietijos, Lenkijos, Švedijos, Estijos, Suomijos, Latvijos ir Lietuvos.

Šių metų Tarptautinės konkursinės programos laimėtoju išrinktas režisierius Vokeris Schlechtas iš Vokietijos ir jo animacinis darbas „Laukimas“, pasakojantis apie tyrinėtoją Karen Lips, kuri kelerius metus gyveno mažoje lūšnelėje Kosta Rikoje, kur stebėjo varles.

„Filmas „Laukimas“ pažadino jausmus gyvūnui, kuriam nemanėme galintys ką nors jausti. Filmas nuostabiai derina mokslinį požiūrį su stulbinančia estetika ir aistra savo temai“, – sakė komisijos nariai „Kaboom“ Animacijos festivalio meno vadovė Aneta Ozorek (Nyderlandai), menininkas, animacijos režisierius Davidas O’Reilley (Airija/JAV) ir kino kritikė Monika Gimbutaitė (Lietuva).

Festivalyje kartu su tarptautine konkursine programa buvo apdovanoti ir lietuvių bei ukrainiečių animacijos kūrėjai.

Konkursinės lietuvių kūrėjų animacijos programos nugalėtoja paskelbta režisierė Eglė Davidavičė ir jos filmas „Ta, kuri žino“. Filmas pasakoja apie drovią ir savimi nepasitikinčią paauglę, kuri mokosi priimti save ir pamatyti savo kūną naujai.

„Šiandieniniame pasaulyje mes mokomės priimti save, brėžti ribas, būti pagarbūs ir gerbiami. Ši svarbi žinutė filme perteikiama stilingais meniniais sprendimais ir nepretenzinga animacija“, – sako programos žiuri nariai festivalio „Linoleum“ direktorė Anastasiya Verlinska (Ukraina), menininkė, animacijos režisierė Sara Koppel (Danija) ir kino kūrėjas, studijos „PetPunk“ įkūrėjas Gediminas Šiaulys (Lietuva).

Konkursinės ukrainiečių animacijos kūrėjų programos laimėtoja paskelbta režisierė Sonia Leliukh ir jos darbas „Kablelis“. Filmas pasakoja apie žmonių atsparumą karui, kuomet nepaisant karo poveikio, žmonės užsiima kasdieniais rūpesčiais, siekdami normalumo supančiame chaose.

„Iš visų karo liudijimų išsiskyrė vienas konkretus filmas. Jis atvėrė mums akis, kaip chaotiška yra jausti savo tėvynę puolamą. Filmo jautrumas, animacija, meninė kryptis ir asmeninis pasakojimas leido mums pajusti tai, ką jaučia menininkas“, – teigia žiuri nariai: studijos „Miyu Distribution“ vadovė Luce Grosjean (Prancūzija), Kelno medijų menų akademijos Vokietijoje profesorius Žilvinas Lilas  ir režisierė, „Animatest“ animatorė Agata Tracevič (Lietuva).

Visų trijų konkursinių animacijos programų laimėtojams festivalis BLON kartu su audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija „AVAKA“ įteikė po 1 000 Eur vertės piniginius prizus.

Festivalyje antrą kartą apdovanoti ir vaizdo žaidimų konkurso „Aware Game Awards“ nugalėtojai.

Šiais metais nugalėtoju paskelbtas Vladimiras Slav iš Latvijos ir jo žaidimas „Peresvet“. Žaidime bandoma pažvelgti į genocidą ir jo pagrindu sukurtą „meną“ – jei neigi ryšį tarp savo kūrinio ir kančios, kuria jis paremtas, ar „meno“ kūrimo procesas netampa žaidimu?

Vaizdo žaidimų konkurso „Aware Game Awards“ darbus vertino 6 narių komisija: kanalo ARTE skaitmeninių projektų vadovas Adrienas Larouzée (Prancūzija), studijos „Immersion“ bendraįkūrėjas Angelo Careri (Prancūzija), vaizdo žaidimų prodiuserė Ieva Beneckė (Lietuva), kritikė, rašytoja, komunikacijos vadovė Marijam Didžgalvytė (Danija/Didžioji Britanija), „Bird Island“ žaidimų direktorius Shalev Moran (Danija) ir atlikėja, dainų autorė Jurga Šeduikytė (Lietuva).

„Žaidimas „Peresvet“ yra puikus pavyzdys, kaip turėtų atrodyti politinis menas: poetiškas, bet ne sentimentalus, kalbantis apie tikrus įvykius, tačiau ne išnaudojantis, švietėjiškas, prieinamas, brutalus ir tiesus. Jis nesiekia būti tobulas žaidimas, o labiau siekia aiškiai perteikti savo žinią. Jis dėmesį traukia ne į save, o į problemą, apie kurią kalba. Žaidimas baigiasi aiškiu raginimu veikti ir baigiasi greitai, nes jis nėra pramoga – jis čia tam, kad garsiai šauktų“, – teigė komisijos nariai.

Specialūs apdovanojimai verti paminėjimo

Be trijų pagrindinių konkursinės programos apdovanojimų įteikti dar trys specialūs festivalio BLON prizai.

Tarptautinės programos specialusis apdovanojimas šiais metais skirtas Suomijos režisierei Heta Jäälinoja ir jos darbui „Dabar arba liksiu vienuolė“, lietuvių animacijos kūrėjų programoje šį apdovanojimą pelnė režisieriaus Gyčio Baranausko darbas „Mindaugas“, o ukrainiečių kūrėjų programoje specialusis apdovanojimas atiteko režisierei Anastasiiai Martyniuk ir jos animaciniam filmui „Prisilietimas“.

Festivalyje BLON buvo įteiktas ir Lietuvos animacijos asociacijos apdovanojimas. Šis apdovanojimas yra įteikiamas animacijos kūrėjui už jo indėlį į Lietuvos animacijos industriją. Šiais metais jis atiteko festivalio BLON įkūrėjai ir vadovei Laurai Almantaitei.

Festivalį finansuoja Lietuvos kino centras ir Lietuvos kultūros taryba.   

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder